Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Vasúti robbantássorozat Indiában

Legkevesebb 160-an vesztették életüket a Mumbai elővárosaiban kedden elkövetett vasúti robbantássorozatban, a sebesültek száma a legfrissebb adatok szerint 300 körül van – jelentette a nyugat-indiai nagyváros rendőrsége.
Manmohan Szingh, a központi indiai kormány feje a hét detonáció bekövetkezte után válságtanácskozásra hívta össze a kabinetet. A robbantásokat abban a napszakban hajtották végre, amikor a Mumbait övezői vasúti közlekedést a legtöbben veszik igénybe. A célpontként kiszemelt vasúti szerelvények, illetve állomások zsúfoltak voltak. Öt vonatszerelvényt és két állomást értek a robbantások gyors egymásutánban. Az egész húsz perc alatt zajlott le.
Hatalmas káosz alakult ki a detonációk helyszínein. A zsúfolt szerelvényeket megrázó robbanások vasúti fülkéket szaggattak szét, az állomásokon és környékükön emberi testek hevertek. A televíziós csatornák képsorain az volt látható, amint sebesülteket pakolnak fel teherautókra, hogy minél előbb kórházba szállítsák őket. A háttérben vasúti fülkék roncsait lehetett látni.
A CNN-IBN indiai televízió egyik riportere az egyik vonaton utazott. P arról számolt be, hogy a robbanás az egyik első osztályú kocsiban történt. A PTI indiai hírügynökség értesülése szerint az szerelvényeket ért detonációk mindegyike első osztályú vagonokban következett be. A mumbai rendőrség szakértői nem sokkal a detonációk után már egyértelműnek tartották, hogy merényletek okozták a hét robbanást. Mumbai rendőrfőnöke szerint nyilvánvaló, hogy terrorcsoport áll a robbantássorozat hátterében.
Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára a merényletsorozatot. A mumbai merényletek után összehívott rendkívüli kormányülésen Manmohan Szingh indiai miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy Újdelhi folytatja harcát „a terroristák ördögi tervei ellen”.
Sivradzs Patil belügyminiszter újságíróknak elmondta: a biztonsági szolgálatoknak arról értesülésük volt, hogy támadás van készülőben, csak nem tudták, hogyan és mikor fogják végrehajtani azt. Újdelhiben megerősítették a vasúti és egyéb tömegközlekedés ellenőrzését.
A 17 millió lakosú Mumbai, vagy ahogy korábban nevezték, Bombay, India tulajdonképpeni pénzügyi-gazdasági fővárosa. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napi 3 millió eurót fizethet visszamenőleg a Miocrosoft

Az Európai Bizottság emelheti a Microsoftra kiszabandó bírság mértékét és 2005. december 15-ig… Tovább olvasom