Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Vasúti búcsú száztizenegy év után

Folytatás az 1. oldalról.

A kocsikon felirat hirdette: „Az utolsó személyszállító vonat Csorna és Pápa között”.
Magyar Zoltán szanyi önkormányzati képviselQ a Kisalföld érdeklQdésére elmondta: 111 éven keresztül közlekedtek a vonatok a két város között. A helyiek többsége azt gondolja, a közeljövQben nem is indul meg a személyszállítás. „A szanyiak és a szomszédos község lakói ragaszkodtak a járathoz és nagyon fájlalják, hogy most megszüntetik” – tette hozzá Magyar Zoltán.
A vasútállomáson várakozók régi, a vonathoz kötQdQ emlékeket, élményeket idéztek fel egymás között. Németh Gábor és Berkes Imre fiatalkorukról beszélgettek, amikor szinte nap mint nap felültek a járatra. Emlékeznek még a 275-ös gQzösre is.
– Bízom benne, hogy valamikor újra indul itt a közlekedés, hiszen lesz még jobb világ – mondta Németh Gábor, mire társa csak annyit mondott: „temetQbQl halott még nem jött vissza”.
– Én szanyi vagyok, de Csornán lakom. Azért jöttem most el, hogy utoljára utazzak a számunkra oly kedves vonattal. Szívfájdalmam, hogy megszüntetik és ezt nagyon sokan gondolják így. A szanyiak kötQdtek ehhez a vonalhoz, ismerték a menetrendet, szerették a vasutasokat – fogalmazott.
Németh Gergely, Szany polgármestere szerint a Csorna–Pápa vonal megszüntetése csak egy része a vidéket elsorvasztó intézkedéseknek.
– 111 évvel ezelQtt az volt a reform, hogy megindult a vonatközlekedés, most az, hogy megszüntetik. Községünk belekerült az ország vérkeringésébe, a helyiek számára kinyílt a világ. Felháborító, hogy ennyi idQ után meg kellett érnünk a vonal felszámolását – mondta Németh Gergely.
A polgármesteri véleménnyel egyetértett a rábaszentandrási Balázs László is. P 1968 óta járt be vonattal Csornára.
– Szomorú, hogy meghozták ezt a döntést és ide jutottunk. Azt kívánom, hogy a jövQben akinek módja és lehetQsége van, az harcoljon a járat visszaállításáért. Ez a vonat a rábaközieket szolgálta több mint száz esztendQn át. Nem számított, ha télen hóhordás volt, a járat közlekedett. Most majd az emberek nem érnek be munkahelyükre, a diákok lemaradnak a tanórákról. Az egyébként is rossz útjaink még zsúfoltabbak lesznek és még inkább tönkremennek. Azt hiszem, mindenki, aki csak egyszer is ült a kocsin, elítéli a kormány döntését – fejtette ki Balázs László.
Aztán beszélgetQk megint régi élményeket sorolnak. Nagy kártyapartikról esik szó, meg barátságokról, szerelmekrQl, amik az alatt szövQdtek, míg a „piroska” zakatolt. Sokan a járaton ismerték meg késQbbi feleségüket, férjüket. Az eszmecserének a mozdonyok éles füttye vetett véget. A hang utoljára jelezte a vonatok érkezését. Az emberek gyertyát gyújtottak, Magyar Zoltán pedig a vonal történetét ismertette és a két község nevében elbúcsúztatta a vonatokat. – Hajtsunk fejet azok elQtt, akik a XIX. század végén kigondolták a vasút tervét és meg is valósították – fogalmazott. – Nagyapáink elQtt, akik nekünk építették és utódaink elQtt is. Emlékezzünk meg azokról is, akik ezen a vonalon dolgoztak. MozdonyvezetQk, fqtQk, jegyvizsgálók, állomásfQnökök, forgalmisták, sorompóQrök, váltókezelQk, pályamunkások.
A búcsúbeszéd után Gulyás Tamásné, Szabó László, Németh GyQzQ, Kovács Lajosné, Kató Lászlóné és Hanzsér Róbert helyezték el a két község koszorúit a mozdonyok ütközQin. A vasutas-társadalom nevében Badics Vince köszönt el az utasoktól. Harminchárom éven keresztül szolgált a szanyi állomáson, mint tartalékos váltókezelQ kezdte. „Visszavárunk mindenkit, amikor ismét megindul a forgalom a Csorna–Pápa vasútvonalon. Isten veletek!” – zárta megemlékezését.
A mozdonyok mintegy tízperces várakozás után indultak végül tovább Pápára és Csornára, szintén hosszú kürtszóval búcsúzva. A megemlékezés végén még a két falu polgármesterei leszerelték a 100 éves évfordulón kihelyezett emléktáblát, amit a szanyi helytörténeti múzeumban helyeznek el. A mozdulattal a helyi érdekq vasút 111 esztendQs története zárult le, a helyiek szerint végleg.

A Szany–Rábaszentandrás állomáson

Egész nap nagy volt az utasforgalom a Csorna–Pápa vonalon szombaton. Sokan gondolták úgy, hogy még egyszer utoljára jegyet váltanak és utaznak a járattal. A csornai II. Rákóczi Ferenc Közoktatási Központ egyik osztálya például rendszeresen utazott Pápára strandolni. A hétvégén kihasználták az utolsó lehetQséget. Délután a Szany–Rábaszentadrás állomáson a pápai és a szanyi polgári körök tartottak tiltakozó megemlékezést. Fónagy János, az Orbán-kormány közlekedési minisztere és Kovács Zoltán országgyqlési képviselQ, Pápa polgármestere mondtak beszédet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megöregedett a partfal

Szegeden az árvízvédelmi rendszer leginkább szem előtt lévő része a belvárosi partfal. A vasbeton… Tovább olvasom