Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Vasutassztrájk ballagáskor

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) április 30-án 0 órától 18 óráig általános vasutas sztrájkot tart a tervezett kormányzati megszorító intézkedések elleni tiltakozásul - jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.
Elmondta: elfogadhatatlannak tartják a válságkezelésre tervezett intézkedéseket, amelyek a bérből és fizetésből élő  vasutasokat jelentősen sújtják.  

Gaskó István felszólította azokat a szakszervezeteket, amelyek  nem értenek egyet a tervezett megszorító intézkedésekkel,  csatlakozzanak a sztrájkhoz.  

Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője a bejelentésre reagálva  az MTI-nek elmondta: a vasúttársaság bízik abban, hogy sikerül a  meghirdetett időpontig a vitás kérdéseket rendezni, és nem tartja  meg a VDSZSZ a sztrájkot.  

Gaskó István kifejtette: az állampolgárokat - köztük a  vasutasokat is - sújtja a gyes és a gyed szabályainak kedvezőtlen  megváltoztatása, a lakáshitel állami kamattámogatásának csökkentése,  a családi pótlék befagyasztása, a táppénz mértékének 70 százalékról  60 százalékra mérséklése, a nyugdíjkorhatár 65 évre történő  megemelése, az eddigi adómentes juttatások tervezett megadóztatása.  

A vasutasok elfogadhatatlannak tartják a reformszövetség  javaslata mentén tervezett intézkedést a vasúti szolgáltatás  költségtérítésének csökkentésére, valamint a kilátásba helyezett  vasutas kedvezmények megadóztatását - jelentette ki Gaskó István,  aki szerint ez utóbbi két tétel 100 milliárd forint elvonást  jelentene a vasúttól sok ezer munkahely megszűnését veszélyeztetve.  

A VDSZSZ elnöke szerint a válságban a korrupció  visszaszorítására, a feketegazdaság felszámolására, és nem  megszorító intézkedésekre kellene a kormánynak a hangsúlyt helyeznie.  

Gaskó István hangsúlyozta, hogy a VDSZSZ továbbra is fenntartja  a tavaly februárban meghirdetett sztrájk követeléseit, amelyek az  április 30-i sztrájk idején is érvényesek, de a jelenlegi helyzetben  a tervezett kormányzati megszorító intézkedések elleni tiltakozást  előbbre helyezik.  

Halasi Zoltán, a MÁV-START Zrt.-nél működő VDSZSZ vezetője  emlékeztetett arra, hogy választmányuk április 1-jén döntött a  vasutassztrájk folytatásáról május 1-jéig.

A középiskolai ballagások jelentős része már tavaly is április 30-án volt. Ez így lesz idén is. A ballagások miatt megnövekedő forgalomban valószínű, hogy érezhető lesz a VDSZSZ által meghirdetett szrtájk.


Korábban:

Várhatóan még áprilisban újabb sztrájkot hirdet a VDSZSZ - mondta a Népszavának Gaskó István elnök. Az érdekvédők kedden, a Vasúti Érdekegyeztető Tanács ülése után jelentik be, mikor állnak le a vonatok - tiltakozásul a Bajnai-kormány "vasutasokat sújtó intézkedései ellen".

A tervek között szerepel egyebek mellett a MÁV-csoport visszaállamosítása, kedvezmények megszüntetése, bércsökkentés és a korrupció felszámolása. Ezekkel évi 86 milliárd forintot is megtakaríthatna az állam, ami csaknem a fele az átlagos évi vasúti közfinanszírozási kiadásnak. Ezek egy részével Gaskó István is egyetért, de például az 5 százalékos bércsökkentést, a dolgozóknak és családtagjaiknak járó szabadjegyek megadóztatását ellenzi. A VDSZSZ nem zárkózik el a részmunkaidős foglalkoztatás elől - mondta az elnök.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. miracle 2009. április 16. 19:07
  „Na anno ezért is sztrájkoltak:
  http://index.hu/velemeny/jegyzet/2009/04/16/megfazott_az_ovodas_nincs_utas_a_vonatokon/
  Köszönjük Emese!”
 • 28. Zaraki_Kenpachi 2009. április 16. 12:46
  „Szeretünk Gaskó, hogy dögölnél meg :)”
 • 27. dokitomi 2009. április 16. 12:33
  „Sztrájk? Most éppen miért?
  Azért mert esik az eső vagy mert a szél fúj?

  Hócipőm tele ezzel a léhűtő bandával.

  Az én munkahelyemen nincs szabadjegy, kapunk 3 Ft/km benzinpénzt és kuss van.

  Ha kések a vasutas sztrájk miatt, akkor ki téríti meg a káromat.... Arra az időre nem jár fizetés”
 • 26. Komissar 2009. április 15. 18:39
  „Én már sokszor írtam, mikor ezek a naplopók sztrájkoltak: van másik!
  Mármint Volán.
  A mávba beleölt milliárdokból a Volán bőven nyereséges lehet.
  Sőt, még a dakoták is jól járnak, ha felszedhetik a síneket.
  He, he, he.”
 • 25. F.L. 2009. április 15. 14:45
  „Az a baj, hogy a volánnak sincs meg a kapacitása teljesen erre. Tudom. Olyan belső megszorítások vannak, amikre nem büszkék. Nem is verik nagy dobra. De... amit a MÁv művel az kritikán aluli. Ha a személyszállítást megbénítják, azzal emberek fogják a munkájukat elveszíteni. Észnél vannak ezek?! Mit akarnak?! Örüljenek, hogy dolgozhatnak! A vezetőség helyébe kapásból utcára dobnám őket. Van jelentkező a helyükre bőven.”
 • 24. todoer 2009. április 15. 12:44
  „Remélem Gaskó lesz olyan bátor és kiáll az utasok elé ( javaslom a Keleti pályaudvart ) .Egyébként addíg sztrájkolnak míg kiderül , nincs is szükség a Máv-ra . 20 év alatt 1800 milliárd forintot kaptak , van valami látszatja ?A Volán társaságok pedig köszönik az extra bevételt .
  Bocs , még egy apróság : 100 utasból csak 4 fizet teljes árat a vonatjegyért , a többi 96 valamilyen kedvezménnyel utazik”
 • 23. Goldmund 2009. április 15. 12:05
  „Szerintem a Fidesz hatalomra kerülése után Gaskót érdemei elismerésésül megkínálják egy államtitkári állással, aztán 4 évig nem lesz sztrájk a vasútnál, úgy, hogy egyetlen jelenlegi követelésük sem fog teljesülni.”
 • 22. MTT 2009. április 15. 11:40
  „Ha sztrájk miatt emberek nem tudnak bemenni dolgozni a munkahelyükre, - a szerencsésebbek, akiknek még van hova, - és emiatt kirúgják őket, azt bármelyik hangoskodó sztrájkoló nyugodt, tiszta szívvel veszi tudomásul? Ne tehessék meg, hogy emberek ezreivel szórakozhassanak! Ébresztő!!! Ebben a helyzetben ha ezt megengedik maguknak a vasutasok, akkor nincs miről beszélnünk. Szánalmas.”
 • 21. miracle 2009. április 14. 20:48
  „látó
  kb 10 millióan nem fogadjuk meg a tanácsodat.”
 • 20. Duracell-copy 2009. április 14. 20:39
  „Miracle!

  Miért keverednék ellentmondásba magammal? Azt írtam, hogy a libás seggfej, de ettől függetlenül a vasutassztrájknak az utasokat szívató módszerét elítélem. Ezzel csak akkor lehetne elletmondásba keveredni, ha bármelyik korábbi hozzászólásomban támogattam volna a vasutassztrájk ezen formáját, vagy dicsőítettem volna libás vezéredet. Ha találsz ilyet, másold be ide! Ha nem, ne beszélj hülyeséget! Az, hpgy Orbán meg Gaskó kivel haverkodik, egyáltalán nem érdekel.”
 • 19. proview 2009. április 14. 19:49
  „Egyszerü a vasutasoknak meg kell adni amit kérnek a bevételből, de oda kell adni nekik a hiányt is és nem a közösből kell azt finanszírozni. Amennyiben olyan eredmény jön ki, hogy fizetniük kell mert a hiányt nem fedezi a követelésük azt szigoruan be kell rajtuk vasalni. Nagyon könnyü a másik ember kárára sztrájkolni, mert a vasutasok tették le a legkevesebbet az asztalra.”
 • 18. látó 2009. április 14. 19:33
  „Személy szerint én sztrájkolni fogok, és ezt tanácsolom minden terület, még nem droidként gondolkodó élőlényének...ELÉG VOLT!”
 • 17. Shelly 2009. április 14. 19:25
  „Nem igaz hogy megint sztrájkolnak... Más is megtehetné, örüljenek h ennyi pénzt kapnak!! Én érettségizek májusban és erre meg bevágnak egy sztrájkot.. naponta 120km-t utazok... Nem foglalkoznak ezek senkivel csak a maguk érdekeit nézik! Pénzéhes banda.... SZégyeljék Magukat!!!!”
 • 16. kefefejű 2009. április 14. 19:08
  „Jelentem én is sztrájkolok: évek óta nem ülök vonatra, mert mocskos, hangos és büdös, ezen kívül megbízhatatlan és drága...
  Ha rajtam múlna, akkor az összes vasúti nagykutya (a Gaskó féle pojácák is) éhen halnának!”
 • 15. miracle 2009. április 14. 18:11
  „Vigyázz Duracell-copy, mert ellentmondásba keveredsz magaddal, egyeztetted te ezt OV-ral, hogy szidod az ő nagy barátját?”
 • 14. idurboy 2009. április 14. 17:04
  „üdv! hát megint pénzt akarnak soha nem lesz elég nekik mert nemismernek határt ezért az utasok iszák a levét mert igy legaláb ökse tudnak utazni a munkahelyükre.”
 • 13. Duracell-copy 2009. április 14. 16:10
  „A Libás Kordon egy nagy seggfej, de a Máv feneketlen gyomrába öntött 86 milliárdot valóban lehetne jobb célra is használni. Azért kapjanak támogatást mások kárára, hiogy aztán elsztrájkolják? Egy nagy l.....t a Gaskó hátsó felébe!”
 • 12. Intel 2009. április 14. 13:57
  „Gaskó az ország romboló!!!”
 • 11. streber 2009. április 14. 13:04
  „jockey, remek az ötlet. Tán ha nem lenne bevétel, a "fejesek" is odafigyelnének. Amúgy a sztrájkolók mehetnek a fenébe! 5%os bércsökkentés? Örülniük kellene, hogy csak ennyi egy ilyen vesztes cégnél, mint a MÁV!”
 • 10. gall 2009. április 14. 12:53
  „jockey 2009.04.14. 11:24 ,,,,9#---igy igaz.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Percről percre: Gordon meg a kordon

Oszlatás, könnygáz, sérültek és előállítások - így végződött kedden este az előrehozott… Tovább olvasom