Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Vastaps a Parlamentben

Budapest - Egy kistelepülés nagy napja volt a keddi: a Konrad Adenauer Alapítvány és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete által szervezett nemzetközi konferencián Tápszentmiklós szó szerint ámulatba ejtette a résztvevőket.

A sok (politikai) vitát látott Parlament Főrendházi Termében vastaps közepette távozott a szónoki emelvényről Kovács József, egy kis Győr-Moson-Sopron megyei település polgármestere, aki Tápszentmiklós iskola-, majd óvodamentő akciójáról is beszélt.

A Kisalföld olvasóinak nem jelenthet akkora meglepetést a tápszentmiklósi példa sikere, mint a nemzetközi konferencia résztvevőinek, akik – nincs jobb szó rá – hüledezve, s többször tapsban kitörve hallgatták végig azt, hogy egy kis magyar település mit tud tenni az ott élőkért. Pedig a konferencia témája, ˝Helyi szövetségben a családért˝, eleve körvonalazta, hogy az előadók miről fognak beszélni, de erre valóban senki nem számított.

Kovács József a nagycsaládosok (NOE) meghívására lett előadó a konferencián, rajta kívül még egy megyei település, Sopron is bemutatkozhatott. Érdemnek számított részt venni ezen a rendezvényen, ugyanis összesen csak négy magyar önkormányzat kapott lehetőséget, hogy elmondja a saját (követendő) példáját – mindegyik korábban elnyerte a NOE ˝Családbarát önkormányzat˝ díját. Kis falu csak egy volt: Tápszentmiklós.

A Parlament Főrendházi Termében Kovács József tápszentmiklósi polgármester előadását többször a padsorokból jövő taps szakította meg. Fotó: Bertleff András
A Parlament Főrendházi Termében Kovács József tápszentmiklósi polgármester előadását többször a padsorokból jövő taps szakította meg. Fotó: Bertleff András

A tápszentmiklósi polgármester közvetve már többször is hatással volt a parlament munkájára: talán emlékezhetnek rá, ő volt az, aki a költségvetési törvény vitájakor a kisiskolák védelmében módosító javaslatot kezdeményezett, s azt végül a parlamenti pártok (megyei képviselők) meg is szavazták. Legutóbb az iskolabuszokat érintő, később visszavont módosítás miatt írt Kovács József levelet a közlekedési minisztériumnak. Magyarán: hiába van szó egy kistelepülés polgármesteréről, ő már többször bekopogtatott a nagypolitika ajtaján.


A Parlament Főrendházi Termének szónoki pulpitusán azonban nem szoktak kisközségek vezetői szót kapni, Kovács József is úgy kezdte: ˝Lehet, hogy remegni fog a hangom, mert ilyen magasan még sosem jártam.˝ A kezdeti zavara után azonban valóban lenyűgözte a közönséget – nem utolsósorban azokkal a tényekkel, amelyek Tápszentmiklós szociális ellátórendszerét jellemzik. Az iskolások, az óvodások, a nyugdíjasok, a fiatal házasok támogatásairól már többször írtunk, mert valóban nem szokványos, hogy az általános iskolába járó gyerekeket egy falu tanévkezdéskor 20 ezer forinttal tudja támogatni; vagy például a községbe letelepedőket 500 ezer forinttal. A hírnevet azonban Tápszentmiklós az iskola-, majd óvodamentő akciójával szerezte meg magának, amelynek eredményeképpen 11 család 44 gyermekkel költözött be a kis faluba. Az országos példává előlépő kezdeményezéshez aztán több önkormányzat is csatlakozott, s mint a keddi előadásból kiderült, Tápszentmiklós közvetve további 17 családnak tudott segíteni.

Kovács József a parlamenti pulpituson egy kistelepülés polgármestereként – hasonlót ritkán látni, mint ahogy olyan sikert is, amilyet aratott. Fotó: Bertleff András
Kovács József a parlamenti pulpituson egy kistelepülés polgármestereként – hasonlót ritkán látni, mint ahogy olyan sikert is, amilyet aratott. Fotó: Bertleff András

Az első pályázati felhívásra jelentkező családok címeit ugyanis több községnek is továbbította. „A lakosoknak érezniük kell: az önkormányzat gondoskodik róluk, segít, ha kell. Nekünk ez a dolgunk. Ha ezt egyszer az ország vezetői is így látják, boldog országban fogunk élni" – zárta felszólalását Kovács József.

Sopron szintén NOE-díjazottként vett részt a konferencián, s Fodor Tamás polgármester is hosszú percekig sorolta, milyen intézkedéssel érdemelték ki a ˝családbarát˝ jelzőt a legautentikusabbaktól: a nagycsaládosoktól. Sopron a buszbérletakcióval lett ismert, a hűség városában élők nyilvánvalóan tudják, mi ez, de érdemes a példájukat újból leírni: Sopronban a kisgyerekkel (0–6 éves) utazóknak a bérlet árát visszafizeti az önkormányzat, magyarán ingyenes tömegközlekedést biztosítanak számukra, így segítve a családokat.


E két megyei, illetve még a szolnoki és a szentendrei önkormányzat példájával arra szerették volna felhívni a figyelmet a rendezők, hogy a nem túl könnyű gazdasági helyzetben is vannak lehetőségeik az önkormányzatoknak, hogy a családokon segítsenek.

Olvasóink írták

 • 3. LiamDevlin 2009. június 11. 14:43
  „Gratulálok ennek a településnek illetve polgármesterének!”
 • 2. akinemfél 2009. június 10. 22:41
  „<moderálva off>”
 • 1. Primax 2009. június 10. 21:12
  „Biztosan az volt furcsa az "elit"-nek, hogy valaki egyenesen cselekszik és egyenesen beszél.
  Annyira meglepődtek, hogy - lányos zavarukban - megünnepelték...
  Ilyen emberek kellenének a Parlamentbe a maiak helyett !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legtutibb magyar munkahelyek hivatalos listája

Magyarország - Meglepően jól szerepeltek a magyar cégek a Hewitt Associates legújabb régiós… Tovább olvasom