Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Vaslakodalom Kisbodakon

Hatvanöt év. Sokan nem is érik meg ezt a kort, az pedig csak nagyon keveseknek adatik meg, hogy ennyi időt tölthessenek el a párjukkal.

kisbodaki Németh Miklós és felesége a napokban ünnepelte népes családja körében a vaslakodalmát.

Nagy volt a készülődés az utóbbi hetekben az apró szigetközi faluban. Gyerekek, unokák,dédunokák azon fáradoztak, hogy igazán emlékezetessé tegyék Miklós bácsi és Teri néni 65. házassági évfordulóját. A 87 esztendős férj és két évvel fiatalabb felesége annak idején együtt jártak a kisbodaki hatosztályos iskolába, valamint később a színjátszó körnek is mindketten tagjai voltak .

Németh Miklós és Légrády Terézia 1941. október 27-én esküdött egymásnak örök hűséget Győrben, kölcsöngyűrűvel. Az ifjú férj a szertartásról egyenesen a vasútállomásra ment, hiszen indult a katonavonat, amire fel kellett szállnia. A Németh házaspárnak hat gyermeke született: Mik - lós, Attila, Árpád, Károly, Teréz és Katalin . A legidősebb közülük 65, a legfiatalabb 49 esztendős. Ma már tizenegy unokának is örülhetnek, akik közül a legidősebb 44,a legfiatalabb 24 éves. Tizenhét dédunoka is bearanyozza napjaikat, van köztük már 22 éves is, a legfiatalabb családtag pedig a mindössze 10 hónapos Kris - tóf.

Miklós bácsi és Teri néni közös élete nehéz időszakban,a háború közepette kezdődött el. A férj katona volt,párja vezette a háztartást, három kis éhező szájnak teremtette elő a mindennapi betevőt. Az idős asszony számára örökre emlékezetes marad,amikor túrós rétest sütött, és cukor hiányában körtét reszelt bele. Jobb híján árpából készített kenyeret, aminek jó illata volt, várták is a gyerekek, de sírva mondták édesanyjuknak,hogy szúrja a torkukat és csak vízzel tudják lenyelni. Miklós bácsi négy évig volt orosz hadifogságban. Emlékeit egy majd százoldalas házi kiadványban meg is írta, unokáinak ajánlva, „Vörös egyetem Sztálinéknál" címmel. Teri néni két hosszú esztendőn át nem tudott semmit a férjéről, aztán 1948 augusztusában sebesülten, de hazatért, s a párnak később további három gyermeke született még.

Némethék küzdelmes élete aztán tovább folytatódott. Miklós bácsi kövezőmunkásként dolgozott, majd a helyi tanácsnál lett kisbíró,utána ismét a vízügynél tevékenykedett. Mellette közmunkákat is elvállalt: járdát, kerítést épített,ol - tásoknál az állatorvos mellett segédkezet t . Közben otthon mindenféle szakmunkát maga végzett el, felesége özvegy édesanyját, és a szintén özvegy sógornőt,v alamint annak kislányát is támogatta. A családnak Zsuzsa volt a hetedik „gyereke". Teri néni a háztartás vezetése mellett elvállalta a termelői tej, később a tojás begyűjtését a faluban. Téesztagként később földet is művelt a már segíteni tudó gyerekeivel. Az idős asszony a helyi Vöröskereszt alapító tagja,részt vállalt annak idején a nagy árvízi helytállásban, később a sürgősségi elsősegélynyújtásban. Bedolgozóként sok-sok éjszakán át szorgosan varrogatott, hogy meg tudja szerezni a minimálnyugdíjat.

Némethék büszkék arra, hogy minden gyerekük kezébe szakmát adtak, az unokák már az egyetemig is eljutottak,a dédunokák előtt pedig – ahogy ők mondják – kinyílt az egész világ. Teri néni szeretett énekelni, citerázni, társaival még a Röpülj, páva országos daléneklő versenyre is eljutottak. Ügyesen varrt, a háborús években még cipőket is készített a gyerekeinek. Később is számos csodálatos kézimunkával, horgolt angyalkákkal,terítőkkel, gobelinképekkel lepte meg szeretteit. Miklós bácsi ma is rajong a vizekért,az erdőért, sokáig saját csónakja is volt. Nagy örömet jelent neki manapság, ha dédunokáival játszhat egy-egy sakkpartit. A dédpapa még tavaly,86 esztendősen is felmászott a diófára, idén azonban már nem merte megpróbálni. Hajlott kora ellenére a házaspár egymást segítve ellátja egymást. Az utóbbi pár évben a helyben élő Kati lányuk főz rájuk és tartja rendben a takaros, meghitt családi házukat. Itt jön össze ünnepekkor az egész família, karácsonykor szinte „ipari mennyiségű" apró ajándék kerül a fa alá. Egyik éven például 48 darab névre készített bögréből rakták ki a családfájukat. Olyan is előfordult,amikor saját sütésű, a családtagok nevével ellátott mézeskalács szívek díszítették a fát. A gyerekekkel, unokákkal, dédunokákkal napi kapcsolatuk van, öröm, bánat minden napra jut. A vaslakodalmukon hatalmas boldogság töltötte el őket,hisz en 55-en ünnepeltek együtt. We - ibl Lipót plébános sem csak ezen a napon volt velük. Miklós bácsi még el tud menni a templomba, Teri nénihez pedig minden első pénteken ellátogat az atya lelki töltést, erőt, hitet, reményt adni.

Az idős házaspár azt vallja: a hosszú élet titka az, hogy hinni kell a csodákban, mert azok igenis léteznek,ők maguk is számtalanszor megtapasztalták ezt. Hittel vallják,hogy minden áldás áldozatból születik, mer t az áldás az égiek válasza az áldozatra.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyhétnyi kortárs irodalom

Hagyomány és megújulás jellemzi a VIII. megyei irodalmi hét programját. Tovább olvasom