Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Vasban felkészültek a rábai árvízre

Felkészültek az árvíz elleni védekezésre a Rába melletti települések, mindenütt lesz elegendő ember és homokzsák - közölte a Vas Megyei Védelmi Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón Kovács Ferenc, a testület vezetője, a vasi megyegyűlés elnöke.
A Rábán az eddig mért legnagyobb vízállással kell szembenézni, mert az ausztriai és magyarországi vízgyűjtőkön az elmúlt napokban elképesztően nagy mennyiségű eső esett, volt, ahol elérte összességében a 185 milliméternyit is.

Kovács Ferenc tájékoztatása szerint az árvízi védekezésben részt vevő szervezetek, a vízügyi igazgatóság szakemberei, a katasztrófavédelem, az önkormányzati tűzoltóságok, a rendőrség, a polgári védelem és az érintett önkormányzatok felkészültek a hatalmas mennyiségű víz fogadására, a helyi lakosok bevonásával mindenütt megkezdték a gátak megerősítését, rakják a homokzsákokat.

Nádor István, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: Szentgotthárdnál a délelőtti órákban 506 centiméteres magassággal tetőzött a Rába, majd lassú apadásnak indult, a kora délutáni órákig már nyolc centiméternyit húzódott vissza a folyó vízszintje.

Hangsúlyozta: jól vizsgázott a Szentgotthárdnál megépített árapasztó vápa, amelynek köszönhetően a Lapincs vize a város fölötti részen nem duzzasztotta tovább a Rábát, így eredményesebb volt a védekezés is. Komolyabb óvintézkedésekre a Vörösmarty Gimnázium és a Novák piac melletti részen volt szükség, ahol megerősítették a szivárgó támfalat és buzgárokat szüntettek meg.

A védekezés jelenleg Csörötneken és Csákánydoroszlónál a legintenzívebb, a települést homokzsákokkal védik.

Lezárták a Rönök-Csöretnek, a Vasszentmihály-Csörötnek és a Rátót-Rábagyarmat közötti utat. A Rába-völgyben az elkövetkező napokban a vízügyi igazgató tájékoztatása szerint további útlezárásokra kell számítani. A Rába jobb parti depóniája Csörötnek közelében átszakadt, ott négy házból kell kitelepíteni a lakókat.

Csákánydoroszlónál a Dózsa-ligetet védik homokzsákokkal, de felkészültek arra is, hogy az esetleges völgyi elöntések miatt szükség lehet öt-hat ház lakóinak kitelepítésére is.

Körmendnél péntek délelőtt az eddig mért legnagyobb vízállást is kis mértékben meghaladó vízszint kialakulása várható. A szükséges védekezési munkákat itt is megkezdték.

Kovács Ferenc szólt a Kőszeget és környékét szerdán ért özönvízszerű esőzésről is, amely miatt félméteres víz és sár hömpölygött végig az utcákon, betörve a belváros műemléki házaiba is. Előtte letarolta a kőszegi hegyoldalt, eltüntetve a hegyi utakat, károkat okozva az erdőkben, elzárva a külvilágtól a hegyoldalban lévő gyümölcsösöket és hétvégi házakat.

A Vas Megyei Közgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón nehezményezte: az Országos Meteorológiai Szolgálattól a térség településeinek vezetői nem kaptak előzetes tájékoztatást arról, hogy ilyen hatalmas mennyiségű eső várható, így nem volt idő az értékek mentésére sem. A legsúlyosabb károk Kőszegen, Bozsokon, Velemben, Cákon és Kőszegszerdahelyen keletkeztek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sok eső már rontja a gabona minőségét

Győr-moson-sopron - Kisebb mennyiségre és gyengébb minőségre van kilátás a megyebeli gabonaföldeken.… Tovább olvasom