Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Vasárnaptól több mint ezer gyógyszer olcsóbb, több száz drágább lesz

Több mint ezer gyógyszerért kevesebbet, több százért viszont többet kell fizetni mától.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az MTI megkeresésére azt közölte: április elsejével ismét csökken összesen 1099 gyógyszer ára, átlagosan 18 százalékkal.

Miután az OEP-hez nem adott be árcsökkentési kérelmet 536 termék gyártója, ezen készítmények támogatása csökkenni fog, vagyis a betegeknek többet kell majd fizetniük. Az OEP hangsúlyozta: ezek a gyógyszerek helyettesíthetők azonos hatóanyagú, olcsóbb készítményekkel.

Mint kifejtették: "a kiszámíthatóbb gyógyszerellátás és a lakosság pénztárcájának kímélése érdekében" második alkalommal hirdetett vaklicitet az OEP. Az így kialakult új, preferált referencia-ársáv lehetővé teszi, hogy az adott hatóanyagot tartalmazó készítményhez olcsóbban jussanak hozzá a betegek.

A gyógyszerek között több, népegészségügyi szempontból fontos készítmény is van: gyulladásgátlók, a központi idegrendszerre ható készítmények, szívre ható szerek, vérnyomáscsökkentők, vizelethajtók és allergiás megbetegedések kezelésre szolgáló készítmények.

Az OEP felhívta a figyelmet, hogy orvosával vagy gyógyszerészével konzultálva mindenki tekintse át jelenleg szedett gyógyszereit, és éljen azzal a lehetőséggel, hogy április elsejétől az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül mindig a legkedvezőbb árú és támogatású, úgynevezett preferált gyógyszereket szedheti. Ennek kiválasztásában segít az OEP honlapján található gyógyszerkereső is - tették hozzá.


Olvasóink írták

 • 10. Ambar 2012. április 02. 08:50
  „A tapasztalat majd megadja a választ!Eddig egyértelműen az volt hogy olyan gyógyszerek ára szokott csökkenni amelyet csak ritkán használtunk.Ami pedig a legszükségesebb és legtöbben használják drágul!Szóval eddig még az ilyen fajta árrendezés mindig többlet kiadással járt!A gyógyszer az egyik legjobb üzlet !”
 • 9. borsmenta 2012. április 01. 22:16
  „7. vikri

  "Ezt is át kell beszélni a dokikkal"

  Azokkal, akiknek az átlagéletkoruk minden szakmabeliekénél alacsonyabb? Még a volt uránbányászok várható élettartama is magasabb, mint az orvosoké.”
 • 8. Dwatson 2012. április 01. 21:08
  „A kelendőbbek ára emelkedik,amiből meg nem fogy azé csökken,végső soron megint rosszul járunk,mint minden árváltozásnál.”
 • 7. vikri 2012. április 01. 20:57
  „Jó lenne egy olyan statisztika, hogy a gyakrabban vásárolt gyógyszerek ára hogyan változott.... Ugye, hogy nem mindegy?!
  A másik fontos szempont, hogy két ugyanolyan hatóanyagú gyógyszer nem ugyanúgy hat, ha más az elkészítési mód illetve a vivőanyag, ami a felszívódásukat nagyban befolyásolja. És sejthető, hogy általában az olcsóbb a "gagyibb". Óriási üzlet a gyógyszergyártás, de azért körültekintőbbnek kellene lennünk, ha az egészségünkről van szó.
  Szóval van ebben egy kis népbutítás megint... Ezt is át kell beszélni a dokikkal (orvossal és gyógyszerésszel).”
 • 6. eger 2012. április 01. 20:31
  „20 éve szedek vérnyomáscsökkentőt. ennek szinte minden áremeléskor emelkedik az ára. Egyik alkalommal kipróbáltam a hivatalosan ugyanolyan hatóanyagú olcsóbbat. A vérnyomásom az egekbe emelkedett, folyamatosan rosszul voltam: visszatértem a régihez. Úgy látszik, mégsem olyan az olcsó. Olcsó húsnak híg a leve. Bravó Fidesz!”
 • 5. zakarias3 2012. április 01. 20:21
  „A 2200 forintos gyógyszer mától csak 2000 forint,viszont a 60 darabból csak 30 darab van egy dobozban!”
 • 4. Tündenéne 2012. április 01. 20:09
  „öcsi100

  Az OEP honlapján ott van

  http://www.oep.hu/pls/portal/url/ITEM/BC60DD246D59002DE040A8C0CB32188B

  (legalul: http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,1&_dad=portal&_schema=PORTAL)”
 • 3. öcsi100 2012. április 01. 19:20
  „"Több mint ezer gyógyszerért kevesebbet, több százért viszont többet kell fizetni mától."
  Jól hangzik,de nem az lenne tisztességes tájékoztatás,hogy egy link se perc alatt egy olyan oldalra kalauzolna,ahol ezen készítmények árváltozása ellenőrizhető lenne,-addig viszont maradjunk a "jól hangzik mellett", mert ma olyan világot élünk,mikor az ember már azt sem hiszi amit lát.
  Egy kis matek: melyik a több -a több mint ezer, vagy a több száz?”
 • 2. Mankapunka 2012. április 01. 18:27
  „Többen drogozhatnak majd legálisan,mert lesz rá pénze!!! Juhúúúúúúúúúúúú”
 • 1. Cloeon_dipterum 2012. április 01. 18:19
  „Tessék, lehet dícsérni a kormányt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elő a szelvénnyel! - íme az ötöslottó nyerőszámai

Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki. Tovább olvasom