Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Vásárlói szokások és a színek

A sárga szín vidámságot, a kék nyugalmat sugároz, a piros az életerőt jelképezi. Az egyik hazai nemzetközi áruházlánc a vásárlói szokások és a színek közötti összefüggéseket vizsgálta.
A legnagyobb magyarországi városokban megtelepedett kereskedő cég március eleje óta árusít kék, piros és narancssárga tetejű csokoládétortákat, s vizsgálja a színek és a fogyás közötti összefüggést. A megfigyelések szerint a kék színű torta fogyott legjobban, a vásárlók több mint 56 százaléka ezt választotta, holott egyes információk szerint az emberek a kéket tartják a legkevésbé gusztusos színnek élelmiszerek esetén. Ugyanakkor a márciusi adatok szerint 22-22 százalékban piros és narancssárga színű tortákat fogyasztanak az emberek.

Az eredmény többek között a színek pszichológiai és fizikai hatásával magyarázható. Több pszichológus is készített tesztet ezzel összefüggésben, hogy jobban megértsék az emberek színekkel kapcsolatos gondolattársítását.

A kék szín intellektuális aktivitásra serkent, nyugalmat áraszt és higiéniát tükröz. Max Lüscher a teszthez a kék szín sötét árnyalatát használja, s véleménye szerint az a nyugodtság és az izgalmaktól mentes szabadság szimbólumával társítható. A szín hatására a pulzus, a vérnyomás, a lélegzetvétel és az ébrenléti funkciók lelassulnak, szabályossá válnak. Halder vizsgálata alapján pedig a sötétkék szín a befelé fordulást és visszahúzódást jelképezi. A piros szín fizikailag stimuláló hatású, sokszor az élénk, izgalmas, vagy az agresszív jelzővel párosítják. Lüscher szerint a piros szín az életerőt jelképezi. A szervezetre gyakorolt hatásai között szerepel a pulzus, a vérnyomás és a lélegzés felgyorsulása. Halder viszont azt állítja, a piros szín az általános reakciót jelképezi, amelyet a személy a külső tényezők hatására fejt ki.

A sárga életünk talán egyik legmeghatározóbb színe, hiszen az újszülöttek elsőként ezt a szint észlelik. Lüscher szerint a sárga szín „a világosság", amely a fényt tükrözi vissza, és minden irányba vidámságot sugároz, korlátlan terjeszkedést élvez. Szabadulást tükröz mindentől, ami nehéz, nyomasztó és korlátokat jelent. A sárga szín állandóan valami új, modern jövő felé mutat. Mivel a narancssárga a sárga és a piros keveréke, így a személyiségre gyakorolt hatása is a két szín kombinációjának felel meg.

Az áruházlánc néhány vásárlót arról kérdezett, miért a kék tortát választotta. Egyesek arra hivatkoztak, nem ők, hanem gyermekük, főként a fiúk döntöttek a kék torta mellett, míg mások nem tudtak értelmes magyarázatot adni választásukra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Neves vendég a Nyomorultak-on

Már az is nagy dolog, hogy egy vidéki magyar színház, nevezetesen a Győri Nemzeti hozzájuthatott a… Tovább olvasom