Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Varsói zavargások: szabadon engedték az őrizetbe vett magyart

Szabadon engedték a lengyel hatóságok azt a magyar állampolgárt is, akit a pénteki nemzeti ünnepen Varsóban lezajlott zavargásokkal összefüggésben vettek őrizetbe.
Több külföldi állampolgárral együtt szabadon engedték a lengyel hatóságok azt a magyar állampolgárt is, akit a pénteki nemzeti ünnepen Varsóban lezajlott zavargásokkal összefüggésben vettek őrizetbe - tudta meg az MTI varsói tudósítója. A november 11-i függetlenség napi kilengések miatt a lengyel hatóságok - a rendőrség tájékoztatása szerint - összesen 210 személyt, köztük 95 külföldit vettek őrizetbe. Utóbbiak túlnyomó többsége, 92 személy német állampolgár, de 1 spanyol, 1 magyar és 1 dán állampolgár is van köztük. Mint Wojciech Malek, a varsói körzeti bíróság szóvivője vasárnap reggel a TVN24 lengyel hírtelevíziót tájékoztatta, 41 külföldivel szemben indult eljárás kihágás miatt, de ezeket az ügyeket eljárási okokból decemberre halasztották.

Az érintetteket szabadlábra helyezték, és elhagyhatják Lengyelországot. Ügyükben további bizonyítékok gyűjtésére, tanúkihallgatásokra lesz szükség, az eljárás távollétükben zajlik, az ítéletek decemberben várhatók.

A szóvivő közlése szerint a bíróság vasárnap további 70-80 ügyet vizsgál, ezek közül azokban, amelyekben gyorsított eljárás zajlik, még aznap megszülethetnek az ítéletek. 30 gyanúsított ellen már megtörtént a vádemelés, az ő ügyükben normál - nem gyorsított - eljárásban fognak ítélkezni.

Kónya Katinka varsói magyar konzul vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a lengyel hatóságok közlése szerint az őrizetbe vett magyar állampolgár német személyi igazolvánnyal azonosította magát, ő Németországban élő magyar állampolgár, aki a lengyel nemzeti ünnepre érkezett nagy német csoporthoz tartozik. Feltehetőleg azokhoz a német autonómokhoz tartozik, akik a lengyel nemzeti radikálisok függetlenségi menete ellen tüntettek Varsóban, bár erre vonatkozóan a lengyel hatóságok semmilyen felvilágosítást nem adtak.

Közrend megzavarásával elkövetett kihágásért - amivel a Németországban élő magyar állampolgárt is gyanúsítják - pénzbírság, személyi szabadság korlátozása vagy elzárás büntetése szabható ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba hajtott és kigyulladt egy autó: súlyosan sérült a sofőr

Egy ember súlyosan megsérült vasárnap délelőtt Paks közelében, amikor autójával árokba hajtott, majd… Tovább olvasom