Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Városukon vonultak át a demonstrálók

Ismét tüntetésektől volt hangos a megye. A demonstrálók énekelve, szólamokat skandálva vonultak végig városukon. A tüntetők továbbra is a kormány és a miniszterelnök, Mosonmagyaróváron a polgármester és a térség országgyűlési képviselőjének lemondását követelték.

Győr

A tegnapelőttinél többen, mintegy kétszázan vettek részt a tegnapi győri Széchenyi térre szervezett demonstráción, ahol a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és más szervezetek által felkért szónokok Gyurcsány Ferenc lemondását követelték. A tömegből érkező bekiáltások és közösen skandált szólamok most is ugyanazok voltak, mint az előző napokban: „Vesszen Gyurcsány!”, „Magyar rendőr velünk van”, „Ébresztő” és természetesen: „Elk...tad!”
A szónokok felhívták a demonstráción részt vevők figyelmét, hogy megalakult az Országos Forradalmi Bizottmány. Dr. Feledi József a Pajzs Mozgalom képviseletében arról szólt, hogy Magyarországnak az 1944-es német megszállás óta nincs rendes alkotmánya és az országnak meg kell teremteni a Szent Korona jogfolytonosságát. A szónokok közül többen hangsúlyozták: ki kell mondani, hogy a jelen lévő embereket semmiféle jobboldali szervezet nem küldte ki az utcára, szabad akaratukból cselekedtek.
A tömeg első soraiban álló tizenéves fiatalok, kezükben Árpád-sávos, nemzeti címeres és forradalmi fehér zászlóval vezették a tömeget a megyeháza felé, közben a Baross úton háromszáz fősre nőtt a demonstrálók száma. A fia-

talok hamarosan azt kezdték skandálni: „városháza elé”. Ezután a tüntetők a megyeháza elől – rendőri segítséggel – áthaladtak a forgalmas úttesten, s így a demonstráció, az önkéntes szónokok szavaival, a „tornyosház” előtt, az esti órákban ért véget.

Rábaköz

A kapuvári tüntetések harmadik napján már közel háromszáz résztvevője volt a demonstrációnak. A program megegyezett az előző két nap programjával. A szervezők rendőri biztosítást kértek a vonulás útvonalára. A demonstráció egyik szervezője elmondta, szerda este fővárosi szónokuk is volt, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az országos médiumok torzítva adják vissza a budapesti eseményeket. Szabó Tamás szervező szerint a kapuváriak kitartanak és a tüntetés céljaként a kormány lemondását jelölték meg.
Csorna főterén tegnap este is közel ötszáz ember gyűlt össze, hogy a Gyurcsány-kormány lemondását követelje. A tüntetőkhöz Nagy Imre szólt először, aki a város polgármesterén, Papp Józsefen kérte számon választási ígéreteit. Mint mondta, Csorna 12 éve egy helyben toporog, a polgármester mégis sikerről beszél. A tömeg énekelve, gyertyákkal, fáklyákkal sétált végig Csorna belvárosán.

Sopron

Sopronban a tegnap folytatódó tüntetésen nem történt rendbontás. A Fő téren hét órakor kezdtek gyülekezni a demonstrálók, akik a hétfői és keddi napokhoz képest némileg kevesebben voltak. Itt a korábbi napokhoz hasonló beszédek és szavalatok hangzottak el, és az is kiderült, hogy a fővárosban forradalmi bizottság alakult, melyhez a szervezők csatlakozásra szólítják fel a vidéki tüntetőket is. Ezután a több száz fős tömeg a Hűségzászlóhoz vonult. Innen (a magyar és a székely himnusz eléneklése után) a tüntetők egy része visszaindult a Fő térre, mások az egyetemi kollégiumokhoz vonultak. A tüntetők közben végig skandálták az ismert rigmusokat. A demonstrálók „kemény magja” – elmondásuk szerint – mindaddig összegyűlik a város Fő terén, míg a miniszterelnök vissza nem adja megbízatását.

Mosonmagyaróvár

Lemondásra szólították fel Mosonmagyaróvár polgármesterét és a térség országgyűlési képviselőjét a tegnap este a Lajta-parti városban tartott békés demonstráció résztvevői. Mintegy kétszázötven ember gyűlt össze este Mosonmagyar-

óváron a Magyar utca végén lévő Trianon-keresztnél, hogy demonstráljanak a Gyurcsány-kormány ellen. A demonstrálók egyebek mellett a kormány lemondását, valamint az ezt követő teljes anyagi és erkölcsi felelősségre vonásukat követelték. Az összegyűltek nyílt levelet fogalmaztak meg, amiben Tóth Tiborné dr.-t, a térség országgyűlési képviselőjét és Stipkovits Pál polgármestert szólították fel lemondásra, akik – a demonstrálók szerint – a mai napig aktív részesei a kormány hazugságainak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új segédlelkész a soproni reformátusoknál

A huszonhat esztendős Filotás Júlia személyében új segédlelkész érkezett a soproni református… Tovább olvasom