Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Városok bűnügyi toplistája: Sopronban 27 lakásbetörés

Debrecen, Budapest, Miskolc, Dunaújváros – e települések vezetik a nagyobb hazai városok legfrissebb, 2008-as bűnügyi toplistáját.
A cívisvárosban tízezer polgárra tavaly 1109 ismertté vált bűncselekmény jutott, míg az országban átlagosan 410. A 205 ezer lakosú Debrecenben a hatóságok 23 ezer bűntettről és vétségről szereztek tudomást a múlt évben, miközben például a 171 ezer lakosú Miskolcon 11 ezerről.

Debrecen legutóbb 2005-ben állt a bűnügyi lista élén. Az „alvilág" tavaly, úgy tűnik, újra beindult a városban: a megyeszékhelyen 2007-ben például 312, 2008-ban viszont 453 lakásbetörés történt. A bűnügyi mutatók riasztó mértékűnek tetsző emelkedését – a törvénysértések száma Debrecenben egy év alatt megduplázódott – azonban nem a klasszikus bűncselekmények számának növekedése okozta elsősorban. Míg 2005-ben néhány videokazettát másoló kalózvállalkozásnak, addig tavaly mindenekelőtt egy piramisjáték mintájára szerveződő, újsághirdetésekben munkát és hitelt ígérő társaságnak köszönhette Debrecen, hogy a nagyvárosok bűnügyi listájának élén találta magát.

A köznyugalmat igazán irritáló bűntettek száma alapján Dunaújvárosban volt a legveszélyesebb élni 2008-ban. A 49 ezer lakosú megyei jogú településen több rablást követtek el (64-et), mint a 167 ezer lakosú Szegeden (54) vagy a 110 ezres Kecskeméten (30). A lakások, üzletek, gépkocsik elsősorban Kecskeméten, Érden és Miskolcon voltak veszélyben a múlt évben. Bács-Kiskun központjában nem kevesebb mint 337 bejelentett lakásbetörésről szereztek tudomást a hatóságok, miközben Hódmezővásárhelyen például csak 11, Sopronban pedig 27 ilyen srenk történt.

A gépjárműlopások számát az elmúlt évtizedben kétségkívül sikerült visszaszorítani Magyarországon, e javulás azonban talán Érden érzékelhető a legkevésbé. A legfiatalabb megyei jogú városban több autót vittek el tavaly (58-at), mint a bűnözők által erősen szorongatott Miskolcon (50) vagy az összesített kriminálstatisztika élén álló Debrecenben (57).

A Legfőbb Ügyészség által a HVG kérésére az elmúlt hetekben összeállított nagyvárosi bűnügyi adatokból ugyanakkor már ma is megállapítható, hogy relatíve a legtöbb bűnelkövető a munkanélküliség, a szociális, etnikai feszültségek által talán leginkább fenyegetett térségek központjából, Salgótarjánból és Miskolcról került ki az elmúlt évben. Nógrád és Borsod központjában minden tízezer lakos közül 164, illetve 145 személyt gyanúsítottak meg tavaly valamilyen bűncselekmény elkövetésével.

Veszprém, Nagykanizsa, Eger lakói közül durván csak fele ennyien adták fejüket bűncselekmény elkövetésére 2008-ban.

Olvasóink írták

  • 2. hokiel 2009. augusztus 28. 07:52
    „Ettől függrtlenül abban bízok, hogy Sopron továbbra is a sor végén fog "kullogni". végre, ez öröm és nem szégyen. Sopronban jó élni minden társadalmi, gazdasági válság ellenére. Bár ennek ára van: nézzük meg Kelet-Magyarország (pl. BAZ megye) árait, meg a soproniakat. Üzemanyagban már 5-10 ft az átlagos különbség Sopron és Győr között (persze Sopron vezet)”
  • 1. Csetneky 2009. augusztus 27. 16:27
    „Ez most jó vagy rossz? Az igazi kérdés azonban az, ebből a 27 alkalomból hány esetben lett meg az elkövető? A tulajdonosokat szerintem elsősorban ez érdekli.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cselgáncs-vb:Ungvári Attila hetedikként végzett

A 73 kg-os Ungvári Attila hetedikként végzett a rotterdami cselgáncs-világbajnokság csütörtöki… Tovább olvasom