Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Városnézés útikönyv nélkül

Akár útikönyv vagy útbaigazítás nélkül, egyszerűen egy mobiltelefon segítségével is fellelhetők lesznek Sopron nevezetességei. A tesztelési időszak lezárult, az eddigi tapasztalatok jók.
Különleges kezdeményezésbe kezdett Sopron, Pécs és Eger városok önkormányzata, valamint a Magyar Tudományos Akadémia.
Célul tűzték ki, hogy megoldják: akár az úgynevezett 3G-s mobiltelefonon keresztül is el lehessen igazodni a városban. Pontosabban útikönyvek, leírások nélkül a telefon segítségével keressék fel a műemlékeket, nevezetes helyeket.
Sopronban az egyik szállodába érkező vendégeket kérték fel a rendszertesztelésre. A próbaidőszak véget ért, jelenleg a tapasztalatok kiértékelésénél tartanak. Ezt követően döntenek a folytatásról, s elvileg nincs akadálya annak, hogy véglegesítsék a rendszert.
– Apróbb módosításokat ugyan el kellett végeznünk, de összességében jól vizsgázott az újfajta tájékoztató hálózat – mondotta Stöckert Tamás, a polgármesteri iroda vezetője. – Az intelligens városkalauz azonban nem helyettesíti a klasszikus városvezetést. A készülék elsősorban azoknak segít, akik családdal, vagy egyedül érkeznek, és kevés az idejük, hogy átlapozzák az útikönyveket. A rendszert úgy is be lehet állítani, hogy mondjuk csak templomokat, vagy éppen mú-

zeumokat keressen. Ez azért előnyös, mert így az ide érkező célirányosan mozoghat a városban. Továbbá olyan friss információkkal is ki lehet egészíteni a hálózatot, amelyek a könyvekben nem szerepelnek. Ilyen lehet például a nyitva tartás megváltozása, esetleg új programokra is fel lehet hívni a figyelmet. Ezek egy leírásban nem is szerepelhetnek, hiszen mire kikerül a nyomdából, már lehet, hogy elavulttá válik.
Stöckert Tamás hozzátette, a program kifejlesztése és a tesztelés Sopronnak egyetlen forintjába sem került. A Gazdasági Versenyképesség Operatív Program keretében a három város mintegy 64 millió forint támogatást nyert. A rendszer elterjedését valamelyest gátolhatja, hogy az a készülék, amely alkalmas a feladatra, meglehetősen drága, jelenleg mintegy 150 ezer forintba kerül. Előre kell azonban tervezni, hiszen az informatikában pillanatok alatt jelentősen csökkennek az árak. Azok számára, akik nem tudnak ennyi pénzt áldozni a telefonra, a tervek szerint kölcsönzési lehetőséget biztosítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen színházba járna szívesen?

Tovább olvasom