Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Várhatóan tíz százalékkal csökken az egyházak támogatása

A kormány szándéka szerint az egyházi célú központi költségvetési hozzájárulások teljes összege jövőre legfeljebb tíz százalékkal csökkenne az idei költségvetési előirányzathoz képest

A minisztérium sajtóirodájának az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a 10 százalékos csökkenés különböző mértékben érinti majd az egyes előirányzatokat, hiszen néhánynak az összegét törvény szabályozza, mások pedig az adott összeghatáron belül több rugalmassággal módosulhatnak.

A közlemény szerint a találkozón az előirányzatok egymás közötti arányai megváltoztatásának a lehetőségéről az egyházi vezetők elmondták álláspontjukat, majd azt a kérték, hogy a szaktárca adjon számszerű javaslatot az egyes előirányzatok összegére. A minisztérium a szeptember 22-re tervezett második egyeztetés előtt, szeptember 16-ig elküldi a költségvetési előirányzatokra vonatkozó számszerű javaslatot a történelmi egyházaknak - tették hozzá.

Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az egyeztetés után a költségvetési hozzájárulás tervezett 10 százalékos mérsékléséről az mondta, hogy ez az átlagos csökkentés, a sarokszámokat azonban még nem tudták tisztázni.
Erdő Péter bíboros, prímás újságíróknak azt mondta: "általános közlésre" került sor, ami a költségvetési támogatás egyházakat érintő csökkentéséről szólt.

Mivel a találkozó előtt semmiféle írásos anyagot nem kaptak, így érdemi tárgyalás nem bontakozhatott ki, a részletekbe konkrétan nem mentek bele - közölte az Esztergom-budapesti érsek. Amíg nincs konkrét adat, addig nehéz - tette hozzá a bíboros.

A találkozón így nem érintették a kiegészítő támogatás összegét, a hitoktatók díjazásának kérdését, a kistelepülési lelkészek támogatását illetve az ÁSZ-jelentésben foglaltakat sem.

Feldmájer Péter, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke úgy nyilatkozott: a megbeszélés arról szólt, hogy helyes lenne-e az eddigi "szerződéses kapcsolatokat átrendezni és globális egyházi támogatást meghatározni, vagy nem". Mindenkinek az volt a véleménye, hogy az eddigi szerződéses felosztásokat változatlanul kell hagyni - összegezte a Mazsihisz elnöke.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke arról, hogy a kétórásra tervezték egyeztetést, s korábban véget ért, azt mondta: az egyeztetés szót nem használná a találkozóra.

"Az együttlét" nagyon normális volt - jelentette ki. Hozzátette: a tárca vezetője egy olyan alternatívát vázolt fel szóban, amely szerint a költségvetésben feloldanák azokat a kötöttségeket, amelyek az egyház finanszírozásban bizonyos jogcímek megjelenésére vonatkoznak.
Mint mondta, számára az elképzelés változatlanul homályos. Olyan költségvetési sorok szerepeltek eddig a büdzsében, amelyek törvényi kötelezettségen alapulnak - jegyezte meg.

Az pedig politikai döntés, ha kimondják, hogy nem kívánják a büdzsében támogatni az egyházi közgyűjteményeket, a hittanoktatást, a kistelepülésen élő egyházi személyeket. Ennek a felelősségét az egyház nem vállalhatja magára, és kivitelezhetetlen - mondta.

Kitért arra is, hogy a szeptember 1-jei állapot szerint igen drasztikusan csökkenne a közétkeztetés támogatása, a művészetoktatás "szétverése gyakorlatilag befejeződik". Ezek a döntések az egyházak által biztosított közszolgáltatásokat is igen súlyosan érintenék - derült ki szavaiból.

Olvasóink írták

 • 3. janika 2009. szeptember 10. 19:20
  „Nuku pina, csak ima!”
 • 2. BsBe 2009. szeptember 09. 17:10
  „N most nem értem...ha az én adómból (is) támogatják. támogatták az egyházakat akkor az egyház miért szed egyházadót is???? A lelki üdvünkért duplán adózunk?
  Miért kell az egyháza a központi költségvetésből támogatni? Lassan már támogatunk mindent és mindenkit, akinek van, csak a rászorulókat nem.”
 • 1. dr73 2009. szeptember 08. 20:24
  „Nagyon helyes,sőt!Nem adnék semmit,
  majd aki beül: az támogassa az egyházat.Ingyenélő papok.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feleznék az állami neveltek családi pótlékát

Ha a parlament jóváhagyja, a családi pótléknak csak a felét kaphatná meg az állami gondozott, ha… Tovább olvasom