Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Várhatóan idén nyáron kinyit a strand

Az 1050 lakosú Petőházán a tervek szerint idén kinyit az egy éve bezárt strand. Az önkormányzat pedig újratárgyalja a 16 hektáros terület eladására aláírt szerződést.
– Nem nagyon szeretem, amikor azt mondják, hogy Petőháza gazdag falu, fogalmazzunk inkább úgy, jobbak a lehetőségeink, mint a környező településeknek – mondja Piskolti Béla, a falu első embere. Panaszra pedig egyáltalán nincs oka. Petőháza ebben az évben mintegy 460 millió forintból gazdálkodhat. Ennek jelentős részét tartalékolják, és a képviselők később döntenek arról, mire használják fel a megmaradt pénzt. Az önkormányzat is kérvényezte az alsó tagozatos iskola önálló működésének engedélyeztetését. Bíznak abban, hogy pozitív döntés születik, így az intézményt hosszú távon is fenn tudják tartani.
Tennivaló és terv akad bőven. Első helyen szerepel egy közösségi ház kialakítása. Itt kapnak majd helyet az egyesületek, továbbá létrehozzák az E-Magyarország pontot. Az épületben tartják majd meg a település rendezvényeit. Ebben az évben szeretnék tovább folytatni a tavaly megkezdett utcafelújításokat úgy, hogy a föld alatt vezetik el a csapadékot. A legjobb persze az lenne, ha a villamos légvezetékek is föld alá kerülnének. Ám ez akkora költséggel járna, hogy egyelőre erre nem gondolnak. A közvilágítás korszerűsítése azonban napirenden van, így a Petőháza és Fertőendréd közötti szakaszt világítják ki.
Petőházán pontosan egy évvel ezelőtt értékesítette az önkormányzat a tulajdonában lévő mintegy 16 hektáros területet. Az akkori befektető nagy lendülettel nézett a jövőbe. Határozott elképzelések születtek. Létrehoztak volna egy nyugdíjasotthont, ápolási centrumot, továbbá egy szabadidős parkot. A strand ennek jegyében tavaly már nem nyitott ki. Időközben a háttérben zajlottak az események. A befektetői csoport tulajdonosi köre átalakult, az önkormányzattal kötött adásvételi szerződést pedig újratárgyalják. Az okokról Piskolti Béla elmondta, Petőháza szeretné visszakapni a területtel együtt eladott postát, orvosi rendelőt, tekepályát és a volt üzemi konyha épületét. Mindehhez pedig módosítani kell az eladási értéket is.
– Célunk, hogy hosszú távra egyezzünk meg az új tulajdonossal – tette hozzá a polgármester. – A labdarúgó-egyesületünk például bérli a labdarúgópályát és a hozzá kapcsolódó létesítményt, a horgászegyesületünk pedig az arborétumban lévő horgásztavat. Bízunk abban, hogy a strand már idén nyáron kinyit. Tudjuk, nemcsak a településről, hanem a környékről is sokan jártak ide. Az önkormányzatnak ugyanakkor sok beleszólási lehetősége nincs, így inkább csak ösztönözni tudjuk, hogy mielőbb kezdődjön el a felújítás. A településnek nem célja, hogy visszavegye a fürdőt és saját maga üzemeltesse. Ezért is fontos számunkra, hogy a jövőben is jó kapcsolatban legyünk a befektetőkkel. Számunkra úgy tűnik jelenleg, az ápolási centrum és a nyugdíjas-

otthon a fontossági sorrendben hátrébb került.
A további kikapcsolódási lehetőségekről a polgármester elmondta, a faluban lévő horgásztó rendbetétele sem halogatható sokáig. Ottjártunkkor is horgásztak éppen. A part több helyütt beszakadt, a víz kimosta az út alját. A medret pedig ki kellene kotorni, ugyanis iszapos lett a víz. A tavat körülölelő részen a meglévő parkot is rendbe teszik majd. Így a kis horgásztó igazi közösségi hellyé alakul át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályát módosítva lettek művészek

A színházi és a zenei életben Szegeden is sok olyan népszerű művész dolgozik, aki eredetileg egészen… Tovább olvasom