Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Varga Mihály: számoljon el a kormány a kvótákkal

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy hagyjon fel a széndioxid CER kvóták további értékesítésével és kezdjen vizsgálatot az ügyben annak kiderítésére, valóban Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól a kvótákat megvásárló Hungarian Energy Power Kft. volt-e az ideális vevő - mondta Varga Mihály, az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának fideszes elnöke keddi sajtótájékoztatóján.

Varga Mihály felháborítónak nevezte, hogy az MSZP képviselői nem jelentek meg azon a bizottsági ülésen, amelyen a CER-kvóták ügyében tettek volna fel kérdéseket az ellenzék részéről. Az ülés így ad-hoc beszélgetéssé alakult a jelenlévő fideszes képviselők és a környezetvédelmi miniszter által az ülésre egy vidéki eseményre való hivatkozással maga helyett küldött személyek, Molnár József kabinetfőnök és Faragó Tibor szakállamtitkár között.

Tőlük a fideszes képviselők egyebek mellett arra a kérdésre sem kaptak választ, valóban 2009. decemberében alapították-e a Hungarian Energy Power Kft.-t, illetve van-e összefüggés nevezett cég és a Wallis csoport között - jegyezte meg Varga Mihály. A bizottság elnöke szerint kiderült, hogy a kormányzat április 30-ig, azaz túlságosan gyorsan szeretné értékesíteni a CER kvótákat, mintha arról lenne szó, hogy lehetőség szerint minél kevesebb vagyon értékű jog maradjon az év második felére - fogalmazott Varga Mihály.

A fideszes politikus szerint ez nem elfogadható, a választások előtt. A parlamenti képviselők és a nyilvánosság tájékoztatása nélkül ez az eljárás a maga nemében botrányos. A kvótaértékesítést három európai kereskedési helyen fel kellett függeszteni a szabálytalan kvótaértékesítés miatt. A bizottság ugyanakkor nem kapott kielégítő választ arra a kérdésre, hogy mennyi köze van ehhez a magyar kormányzatnak. Tekintettel arra, hogy 2007-ben és 2008-ban sem sikerült botrány nélkül megúszni a kvóták értékesítését, az a gyanú merült fel, hogy ezt nem megfelelő módon készítette elő az illetékes minisztérium - mondta a bizottság fideszes elnöke. Mint hozzátette, kiderült és az ülésen megerősítést is nyert, hogy a CER kvóták értékesítésén egy Cipruson bejegyzett off-shore cég, valamint egy hongkongi kereskedőcég realizált hasznot. Sem az államtitkár, sem a kabinetfőnök ezt az értesülést nem cáfolta - hívta fel a figyelmet Varga Mihály.

Bebizonyosodott az is - tette hozzá -, hogy közérdek helyett magánérdek érvényesült egy ilyen állami vagyonértékű jog értékesítésénél újra. A bizottsági ülésen megjelent minisztériumi tisztviselőktől a képviselők nem kaptak megnyugtató választ arra a felvetésre, hogy történt-e a kvótaeladás kapcsán olyan vagyonvesztés, ami megelőzhető lett volna, s nem kaptak választ azokra a kérdésekre, hogy miért Hungarian Energy Power Kft.-t választották ki a kvótaügyben, amikor ez a cég tevékenysége alapján gázüzlettel foglalkozik.

A fideszes politikus megfogalmazása szerint nyilvánvaló, hogy az országot erkölcsi és anyagi kár érte valamilyen tekintetben. Hozzátette: a befolyt pénzek felhasználásáról sincs információ. Varga Mihály emlékeztetett a korábbi energiaügyi államtitkárnak arra a kijelentésére, miszerint ezeknek a pénzeknek a felhasználása a korábbiakban szabálytalanul történt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószerrel a zalaegerszegi buszpályaudvaron

Előzetes letartóztatásba helyezte a Zalaegerszegi Városi Bíróság azt a fiatalt, akit a zalai… Tovább olvasom