Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Varga Andreát arcul ütötték Romániában

A magyarországi történészt egy eddig ismeretlen férfi bántalmazta, amikor Bukarest egyik, belvároshoz közeli utcáján haladt egyedül.
Az erdélyi magyar történelmi egyházak ingatlanainak restitúciójával foglalkozó Varga Andrea magyarországi történészt bántalmazta Romániában egy ismeretlen személy, aki arcul ütötte az utcán - közölte hétfőn a történész.

Az 1956-os magyarországi forradalomról Romániában korábban több kiállítást szervező történész - aki Bukarestben él - elmondta: az incidens szerdán este történt, amikor Bukarest egyik, belvároshoz közeli utcáján haladt egyedül. Egy vele szembe jövő ismeretlen férfi hozzálépett, és arcul vágta. A férfi sem a támadás előtt, sem az után nem mondott semmit a történésznek.

Varga Andrea, aki 2004-ben megkapta a Román Tudományos Akadémia Eudoxiu Hurmuzachi-díját, valamint 2008-ban a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét, a rendőrségen tett feljelentést.

A bukaresti III. kerületi rendőrkapitányság 10-es számú alegysége által kiadott bizonylat szerint Varga Andrea október 17-én jelentkezett a rendőrségen, és feljelentést tett amiatt, hogy egy ismeretlen férfi még aznap este megütötte az utcán. A bizonylatot Dinu Nicolae Adrian rendőrfőbiztos írta alá.

2011-ben Varga Andrea már feljelentést tett a rendőrségen zaklatás miatt. Akkor két ismeretlen személy egy állítólagos közvélemény-kutatás során olyan kérdéseket tett fel neki, ami a történész szerint egyértelműen a megfélemlítésére irányult. A rendőrségtől végül azt a magyarázatot kapta, hogy egy "háromszemélyes felmérésnek" volt az egyik alanya, és a vizsgálatot lezárták - mondta a történész.

Varga Andrea a román állam által elkobzott ingatlanaiért küzdő nagyváradi premontrei rend ügyeivel foglalkozik. Az 1990 után újraalakult nagyváradi premontrei rend immár csaknem tizenöt éve küzd egykori ingatlanainak visszaszerzéséért. A magyar történész jelenleg a rendet egy jogi eljárásban képviseli, amely három félixfürdői ingatlan visszaadásáért folyik. A vita tárgyát képező egyik ingatlant a román titkosszolgálat használja - közölte Varga Andrea.

Olvasóink írták

 • 6. mekkmester 2012. október 22. 20:28
  „bunkó oláhok...”
 • 5. Ambar 2012. október 22. 20:06
  „Ez egy időzített feljelentés a választásokhoz időzítve.Ez történész valószínű inkább politikus.Tőkés úr vezetésével nagyon folyik a magyarok megosztása ,olyan fidesz módra.Lényeg az RMDSZ gyengítése az sem számít hogy ez a képviseletet gyengítheti.Önérdek a lényeg.Az 1%-ot sem elérő magyar pártok fő célja a fidesz szolgálata.Jól látszik milyen sikerrel.Az erdélyi magyarok nem támogatják őket ,remélem most is így lesz!Pedig mindenre képesek ezért!”
 • 4. Köszörűs 2012. október 22. 16:35
  „"Minden pofon mellé nem lehet rendőrt állítani"
  Dehogy nem!
  Hogyha azt egy titkosrendőr adja...ahogyan a cikk sugallja.”
 • 3. Pretorianus 2012. október 22. 13:07
  „Arany tyúkászom, olvasd el már rendesen azt a cikket. :)”
 • 2. Madarász 2012. október 22. 12:49
  „1. Egyetértek! Talán nem kéne más országában lázítani és akkor nem kapna fülest.”
 • 1. bellotto 2012. október 22. 11:27
  „Dolgok nem történnek véletlenül, csak a részleteket elkenik, vagy a szereplők, vagy a cikkírók. Ugye a szenzáció hajszolás közben az igazság huszadrangú kérdéssé devalválódik”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elzárta Csolnokot egy leomlott löszfal

A 120 fős Komárom-Esztergom megyei települést csak kerülő úton, terepjáróval lehet megközelíteni. Tovább olvasom