Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Varga: a kormány fenntartja álláspontját, elővigyázatossági hitelmegállapodásra törekszik az IMF-fel

Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint a magyar kormány fenntartja álláspontját, elővigyázatossági hitelmegállapodásra törekszik a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), jelenleg azonban egyeztetések folynak, hivatalos hiteltárgyalások nem zajlanak.
Varga Mihály ezt az ATV Szabad szemmel című műsorában mondta vasárnap este, hozzátéve, Magyarország olyan megállapodást szeretne kötni a valutaalappal, amilyet Lengyelországgal kötött az IMF.

A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége január 16-tól tárgyal Magyarországon, de most a küldöttség az IMF alapokmányának IV. cikkelye szerint vizsgálja a magyar gazdaság folyamatait, és nézi át a 2008-as hitelmegállapodás teljesülését.

Varga Mihály kitért arra: annak előfeltétele, hogy hivatalos tárgyalások induljanak az IMF és Magyarország között, az, hogy fontos kérdésekben azonos álláspontra tudjanak jutni, ez jelenleg nincs meg. A növekedés ügyében eltérnek az álláspontok, de nem zárható ki, hogy ez egy-két héten vagy egy-két hónapon belül ne változhatna meg.

Varga Mihály elmondta: az itt-tartózkodó IMF-küldöttség tagjai szerint Magyarországnak már nem a fiskális egyensúly megteremtése a fő problémája, hanem az, miből lesz itt növekedés, miből lesznek itt új munkahelyek.

A tárca nélküli miniszter szerint az IMF és az EU is elismeri, hogy az államháztartás GDP-arányos hiánya 3 százalék alatt tartható, de a növekedés lehetőségeinek megítélésében eltérőek a vélemények. Kifejtette: az IMF szakértői úgy vélik, azért nincs növekedés, mert nincsenek beruházások, a beruházásokhoz a hitelezésnek be kellene indulnia, azért nincs hitelezés, mert túl magasak a bankokra kivetett adók. A magyar kormány azt mondja, hogy sokféle tényezőn múlik a növekedés beindulása.

Arról is szólt Varga Mihály az interjúban egy kérdés kapcsán, hogy továbbra is cél a magyar államadósság szintjének mérséklése, az államadósság kamatterheinek csökkentése.

Egy másik kérdésre azt válaszolta a tárca nélküli miniszter: a forint esetleges gyengítését kifejezetten veszélyesnek tartaná, mivel Magyarországon a lakosság, a vállalkozói szektor és az állam is jelentős devizaadósságot halmozott fel. Emellett a 2013-as központi költségvetést is 285 forint/euró árfolyamot alapul véve állították össze, ez még az exportáló cégeknek és a devizában eladósodottaknak is jónak mondható.

A Matolcsy György esetleges jegybankelnökké kinevezését feszegető riporteri kérdésre azt felelte: "a miniszterelnöknek a jogosítványa, hogy jelöljön jegybankelnöknek személyt". Annyit mondott: "nagyon bízom benne, hogy március 3-án, amikor új vezetője lesz a jegybanknak, az olyan személy lesz, akivel a kormányzat együtt tud működni a legfontosabb gazdasági célok teljesítéséért".

Arra a kérdésre, ha esetleg Matolcsy György jegybankelnök lesz, elvállalja-e a nemzetgazdasági miniszteri posztot, úgy válaszolt: ha ez reális kérdésként felmerül, azon el fog gondolkodni.

Olvasóink írták

 • 15. Valaki 2013. január 23. 10:59
  „szabcsika, szerintem ebben a cíkkben rólad is szó van. http://magyarhirlap.hu/hiteltelenek

  További jó fröcsögést! :)))”
 • 14. szabadságharcos 2013. január 22. 16:21
  „. Valaki 2013.01.21. 08:21
  Tán ha nem valami fidess közeli szutykot linkelné be senkiházi. Hitelesebb lenné. Tudod narancscsicska ha vissza nézed hűn szeretett embereid/varga,kósa,szillyárto,/a témához való nyilatkozataikat enyhe ellentmondásba ütköztek. Ergo hazudtak mint vízfolyás. Tényleg te ezért a reklámhordozásért mennyit kapsz??”
 • 13. elemér 2013. január 21. 18:06
  „Santos tapasztalatom mikor nagy a halgatás az jó. Aki megtöri a csendet az egy nagy <moderálva>. Nézz a tükörbe.”
 • 12. Santos 2013. január 21. 17:42
  „Emike.Most kinek nyomod a dumát,hisz itt mindenki le<moderálva>?”
 • 11. elemér 2013. január 21. 17:11
  „Az MNB vagyis jegybank feladata, hogy az ország érdekeit szolgálja és az független a kormánytol. Az MNB soha nem teljesitette ezt a feladatát. Az MNB-t nem külföldröl irányitsák. Ez a kormány viszont azt hazudja, és ezért van a szabadságharc. A magyar ember legnagyob ellensége az MNB és a kormány. Ezért nem is jár nekik imf kölcsön.”
 • 10. elemér 2013. január 21. 15:32
  „Érdekes dolgokat mondanak ezek a zemberek nekem. Az unios vezetöség paprikajancsikbol áll. Minket (usa) is emlittenek mint a nagy ördögöt. Szerencsére nekünk vannak elképzeléseink. Nagy változások vannak a nagyvilágban. Ilyenkor mindig mi járunk jól. Ez amit én aláirok.
  Öngyilkos Európa eteti a tőzsdecápákat ( lehullt a lepel... ) 2. - Goldman Sachs Project. http://tinyurl.com/adb3ft2”
 • 9. elemér 2013. január 21. 14:06
  „Miért adjon IMF hitelt, mikor ezt a buta jegybank politikát folytassa az ország már régóta és mellébeszélnek. http://tinyurl.com/b75cbqb”
 • 8. NoH 2013. január 21. 12:41
  „nagy hülye az aki nektek egy fillért is adna ! Fektessetek be ! Nem lesztek gyarmat azt fújtátok ! Most hogy a sárga lé a fejetek fölött összecsap kell az idegen töke ? Mielött harcba száll valaki azelött meg kell fontolni a következményeket is ! A szabadságharc elbukott most kezdödik a sirás és jajgatás ! igaz nállatok a ti sorsotokért mindig más a hibás °”
 • 7. elemér 2013. január 21. 10:55
  „Róna Péter és Boros Imre a Kontraszt-ban ad helyzetértékelést. Ez azért kicsit más mint az MTI, mert ez megfelel a valóságnak. http://tinyurl.com/avz6bv8”
 • 6. kerteszb 2013. január 21. 09:20
  „Mi van naridroidok, besz**tatok a 300-as Ft-tól és ezért megint kezdődik az IMF-es kamu? Elég átlátszó.”
 • 5. elemér 2013. január 21. 08:51
  „A nyugatiak, usa, unio, imf vitték az országot a xarba és ezért kell szabadságharc. Ez ennek a bunkónak a politikája amivel süllyeszti az országot és eteti a hülyéket.”
 • 4. Valaki 2013. január 21. 08:21
  „Nyugatos vagy unortodox?
  A A A
  Boros Imre
  - 2013. január 21., hétfő
  Hirdetés

  Sok az aggodalom a leendő jegybanki politika kapcsán. Az év első felében ugyanis lejár a felső vezetés hatéves mandátuma, és új vezetőket kell jelölni. A ,,piac" is észrevéteti magát. Időnként bele-belemar a forintba, jól időzítve ezeket a támadásokat bizonyos hazai belpolitikai eseményekhez, mint a felsőoktatás átszervezése körüli diáktüntetések. Még nagy hatalmú véleményvezérek is kinyilvánítják, hogy amíg nincs aláírva hazánk és az IMF közötti szerződés, addig el kell adni a forintot, rontva annak árfolyamát, szívószálon szipkázva külföldről az inflációt. Arról nem szól a véleményvezérkar, hogy milyen IMF-megállapodásra lenne szükségünk. Amit persze nem akarnak adni - de amit ajánlanak, az meg a hátunk közepére sem kell.

  Megszólalt a jegybank hivatalban lévő elnöke, Simor András is, és óva intett, hogy a leendő MNB-vezérkarnak kerülnie kellene, hogy majd a Nyugat központi bankjait majmolja a monetáris politikájában. Rá egy napra a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő is szükségét látta, hogy kijelentse, nincs esély arra, hogy a magyar hitelekről a bóvli minősítést levegye, mert attól tart, hogy a jegybank új vezetése, hasonlóan a gazdaságpolitika irányítóihoz, unortodox megoldásokat alkalmaz. Véleménydiktátori alapon ugyebár Simor és a Fitch Ratings is vitathatatlan szakértő, ehhez kétség nem férhet. Azt, hogy kettejük között van-e különbség, az alábbiakban igyekszem kifejteni.

  Simor félti az új vezetést a nyugati minták majmolásától. Mit is csinálnak ezek a fránya nyugati központi bankok az USA-tól az ECB-ig, a svédektől az angolokon át a csehekig? Hát azt, amit Simor nem: a vezető kamatot a válság kitörése óta az infláció szintje alatt tartják, olcsó pénzt ajánlanak, hogy a gazdaság a kölcsönforrást is használni tudja az élénkítéshez. Vásárolnak az államok kötvényeiből is, hogy enyhíteni lehessen az eladósodott államokra irányuló spekulatív kamatnyomást. Ezt teszi az amerikai Federal Reserve (Fed) meg az Európai Központi Bank (ECB) is. A legendás pénzmágus svájci központi bank meg védi a frankot, és nem engedi, hogy a nyakára erősödjön, mert tönkremegy a svájci export és az idegenforgalom. Raklapszámra veszi a dollárt és az eurót. Kamatot meg nem fizet, sőt még negatív (büntető) kamaton is gondolkodik, ha valaki odahozza a pénzét. A lengyelek meg jól odasuhintottak a ,,piacnak", amikor az a zlotyt akarta gyengíteni, azaz a központi bank koncentráltan adott el eurót zlotyért. Simor mindezeket nem tette meg, mert nem akarta majmolni a nyugati és térségbeli központi bankokat....

  http://magyarhirlap.hu/nyugatos-vagy-unortodox”
 • 3. Valaki 2013. január 21. 08:19
  „Szerintem titeket már nem kell hüjíteni. :)))”
 • 2. elemér 2013. január 21. 04:03
  „Ez a kormány csak szórakozik és senki nemveszi öket komolyan. Amit állitanak az csak hülyeség, etetik a népet. http://tinyurl.com/anhkkst”
 • 1. elemér 2013. január 21. 03:19
  „"Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint " Ki veszi komolyan ezt a kormányt és ezt a bohócot. Ha adnak egy közös nyilatkozatot az IMF-el azt ehiszem. MTI-nak én nem hiszek semmit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestre bukkantak egy szigetszentmiklósi családi házban

Holttestet találtak a rendőrök egy szigetszentmiklósi házban - erősítette meg az MTI információját… Tovább olvasom