Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Varázsmogyoró a téli kertben

Minden kertész szembesül a dilemmával, hogyan varázsoljon némi színfoltot a kertjébe télen is.

Mindaz, akinek varázsmogyoró díszlik a háza körül, megoldotta ezt a problémát. Nincs is nagyobb élmény, mint gyönyörködni a varázsmogyoró vékony hóréteg alól kikandikáló virágszirmaiban. A virágok nem csak kedvesek, hanem illatosak is. Bokrának szerteágazó törzse, őszi lombszíne, téli virágai a kertet élettel töltik meg. Méretei miatt a kiskertek gyöngyszeme. 

A varázsmogyoró angol neve boszorkánymogyoró. Úgy tartották, hogy villás ága a föld felé meghajlik, arra a pontra mutatva, ahol a földben ásványokat vagy vizet reméltek. Egykor a bevándorlók seprűt készítettek vesszőjéből. A fa téli virágzása és a magjainak szétszóródásakor hallható hangos pukkanások boszorkányos erők mesterkedései. Hívják még bűbájdiónak, téli virágnak, gyűrűfának, varázsfának. Mindegyik nevében van valami, ami a küllemére, tulajdonságaira utal. 
 
 
A Hamamelis nemzetségbe 4 lombhullató cserjefaj tartozik. Kettő Észak-Amerikában (H. virginiana és H. vernalis), egy Japánban, (H. japonica) egy Kínában őshonos (H. mollis). A H.japonica 3 méter magasra is megnő, januártól márciusig virágzik. A H.mollis magasabb, mint a japán varázsmogyoró, virágai illatosak, virágzási ideje megegyezik a japán varázsmogyoróéval. A tavaszi varázsmogyoró H.vernalis kb. 2 m magasra nő, januártól virágzik, márciusban a legdúsabban. Rendkívül illatos virágai vannak. Mindegyiküket pókra emlékeztető, fagyálló virágok, és színes őszi lombozat jellemzi. Egytől egyig gyógyhatású növények. Az illóolajban gazdag mogyorók ehetőek. 
 
A virgíniai varázsmogyoró őshazája elsősorban Virginia, Észak-Amerika atlanti partja, a Nagy Tavak vidéke, Floridától Texasig. Évelő, lombhullató, mogyoróbokorra emlékeztető, cserje. Kb. 5 méter magasra nő. Átellenesen álló levelei karéjosak, fűrészelt szélűek. Ősszel sárgára vagy vörösre színeződnek.

Szeptember és december között virágzik. Lombhulláskor nyitja sárga virágzatát, az előző évi termések beérésekor. Gyógynövényként már a Cherokee indiánok is használták. A hántolt ágakból főzött sziruppal, teájával meghűlést kezeltek, kérgét vérzéscsillapításra, fájdalomcsillapításra használták. Homeopátiás kezelésben barka, ág, gyökér tinktúráját használják fel, amely illóolajat, tanninokat, szaponinokat, flavonoidokat stb. tartalmaz. Fontosabb hatásai: összehúzó, vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő és az erek falát erősítő/tonizáló. Alkalmazás: bőrhorzsolások, sebek, fekélyek, visszér, aranyér. Felhasználás formái: lemosóvíz, fürdő, kenőcs. 
 
 

A varázsmogyoró kertünk különleges dísze lehet. Díszcserjeként már több változatban is beszerezhető. 
A hűvös, nedves környezetet, a napot vagy félárnyékot kedveli. Kibírja mélyárnyékot, és a meszes talajt. Talajban nem válogatós. Az alsó ágak metszésével fácskává nevelhető. A fás dugvány általában 10 hét alatt ereszt gyökeret. A magját vetés előtt néhány hónapig a hűtőben kell tartani 4 C fokon, a csírázás megelőzésére.

A csodamogyoró hibridek virágszíne a sárgától a bronzon át a vörösig változik. Kénsárga: Pallida, Primavera; ragyogó cirtomsárga: Arnold, Promise és 'Sunburst'; bronz: Jelena; vörös: Diana. Virágzási idejük hosszú. A hosszú, kacskaringós szirmok különösen tömegükben mutatósak. A virágok illata a napon szárított ruhákéra emlékezetet. Nyitott, váza alakjuk a hideg régiókban zárt, a napos, hűvös helyeken szétterülő, a meleg területeken ez különösen jellemző. Helyigényükkel mindig számoljunk. Metszéssel kordában tarthatjuk. Fattyúhajtás megjelenésével számolni kell. Ezeket a talajszint fölött le kell vágni. Alig van betegségük, kártevőjük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős földrengés volt Kínában

Kínában a legújabb jelentések szerint 14 ember vesztette életét a keleti országrészt megrázó hajnali… Tovább olvasom