Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Váratlanul jöhet a végrehajtás: vigyázzunk mennyivel tartozunk az APEH-nak

Az adózók többsége figyelmatlen, ezért váratlanul éri őket a végrehajtási eljárás megindítása.
Az adóhatóság azt tanácsolja, nézze át mindenki figyelmesen a kivonatot és a listát, hogy képet kapjon hátraléka nagyságáról, és eldönthesse, hogy a rendezés melyik formáját választja. A napokban egyre többen kapnak értesítést az adóhatóságtól, amely folyószámla kivonatot, továbbá nettó pótlékszámítási listát tartalmaz. A folyószámla kivonatban közölt nyilvántartott hátralék a már lejárt esedékességű kötelezettségeket tartalmazza. A pótléklistában szereplő 2008. évi késedelmi pótlék összegét viszont 2009. november 16-án írják elő a folyószámlán, tehát ettől az időponttól válik végrehajtható tartozássá.

Aki azt tapasztalja, hogy túlfizetéses és hátralékos adónem is van a folyószámláján, célszerű átvezetéssel rendeznie a dolgot, amihez egy 17-es átvezetési kérelem elnevezésű nyomtatványt kell kitölteni és benyújtani az adóhatóságoz. Az átvezetési kérelem kitöltésekor is figyelembe kell venni a 2008-ra felszámított késedelmi pótlék összegét.

A hátralék kiegyenlítése után nincs további teendő. Sor kerülhet arra is, hogy az adóhatóság hivatalból intézkedik a túlfizetés átvezetése iránt.

Az adózás rendjéről szóló törvény 2009. január 1-jétől hatályos új rendelkezése értelmében ugyanis, amennyiben az adóhatóság az adózót terhelő adótartozás mellett az egyes adónemeken túlfizetést is nyilvántart, az általa nyilvántartott tartozás erejéig a túlfizetést elszámolja, és erről az adózót levélben értesíti. Akár adózói kérelemre (17-es nyomtatvány beküldésével), akár hivatalból történik az átvezetés, meg kell győződni arról, hogy a túlfizetés átvezetésével a teljes hátralék kiegyenlítésre került-e. Akiknek nincs lehetőségük arra, hogy átvezetéssel rendezzék a teljes hátralékukat, illetve az átvezetés ellenére mégis marad befizetendő adójuk, haladéktalanul eleget kell tenniük fizetési kötelezettségüknek, különben az adóhatóság a fennálló tartozásra végrehajtási eljárást kezdeményez.

A végrehajtási eljárás előzetes felszólítás nélkül, magával a végrehajtási cselekmény foganatosításával indul - figyelmeztet az APEH a honlapján közzétett tájékoztatóban. A végrehajtási cselekményeknek nincs kötelező sorrendiségük, a végrehajtó mérlegelésétől függ, hogy milyen végrehajtási cselekményt foganatosít elsőként, de dönthet úgy is, hogy egyidejűleg több végrehajtási intézkedést tesz.

Az adózóknak akár a folyószámla kivonat kézhezvételét követően, akár a már megindított végrehajtási eljárás során lehetőségük van arra, hogy fizetési könnyítési, méltányossági kérelmet terjesszenek elő. Amennyiben a kérelmet a végrehajtás elrendelését megelőzően benyújtják, és az a fennálló tartozás tekintetében első kérelemnek minősül, nem kerülhet sor végrehajtásra.

Ha a végrehajtás már folyamatban van, akkor a kérelem (de ebben az esetben is csak az első kérelem) beérkezését követően a végrehajtási eljárás szünetel. A végrehajtás szünetelése nem jelenti a végrehajtás megszüntetését - hangsúlyozza az APEH -, csupán azt jelenti, hogy az adott eljárásban további végrehajtási cselekmény nem foganatosítható.

Ha tehát a kérelemnek helyt ad az adóhatóság és engedélyezi a részletfizetést, fizetési halasztást, a végrehajtás a részletfizetés teljesítésének időszaka, illetőleg a halasztás időtartama alatt szünetel, de csak akkor szűnik meg, ha a tartozás maradéktalanul rendezésre került, csak azt követően lehet feloldani az ingó-, ingatlanfoglalást, értesíteni a cégbíróságot a végrehajtás megszüntetéséről.

Olvasóink írták

 • 18. bocikriszti 2009. október 28. 19:48
  „egy hete kaptam végrehajtást én is, mert 1 éve nem fizettem be a trafipax-om. azzal a szöveggel, hogy levonják a cégnél a fizumból, ahol dolgozok. a cégnél egy éve nem melózok, na meg fél éve megszűnt. ennyit a naprakész apeh-ről.
  ui: azóta befizettem, tisztes állampolgár létemre. :)”
 • 17. Freddy01 2009. október 28. 17:08
  „Ezt már egyszer egy cikkben leírtam, de ide is pontossan illik...Huszon éves éves kávébarna kölykök, luxusautó, drog, pénz, tv-k álltal is közvetített cseppet sem titkolt, inkább kérkedő milliós szertartások, esküvők, keresztelők dögivel..."Tisztelt" apeh... Amig Magyarországon a fennt említett esetek mindennaposak, és a segélyeken, és bodzaszedésből élő "honfitársaink" leszarják Önöket, addig én is azt teszem. Igaz, én szépen lassan, de biztosan tönkremegyek.
  Miféle adómorálról beszélnek Önök..? Engem, és a dolgozó Magyarokat állandó jellegel <moderálva>, addíg ezek, és a politikusok, nagy ívben tesznek a hivatalra. Hány féle adójogszabály alkalmazás van ebben az Országban ?
  Én többet Önöknek egy fillért sem. Majd akkor keressenek legközelebb, ha a csatkai búcsú összes résztvevőjének tudják prezentálni az adóbevallását... ha élve megúszák...
  Addig is a legközelebbi népszámlálás alkalmából ünnepélyasen oláh, vagy teknővályó, vagy mitudom én milyen fajtájúnak vallom magam, csak Magyarnak nem...
  Ez biztosíték számomra, hogy egy életre elfelejtsenek úgylátom....”
 • 16. Esther 2009. október 28. 16:36
  „Miert a rendes dolgoz embereket kell terrorizalni. tavasszal futkoztam a könyvelöhöz,amit ki kellett fizetni, aztan a postara,amit szinten. ezt melyik bodzaszedö csinalja meg???öket miert nem terrorizalja az Apeh vagy a politikusokat????szerintem nem mi vagyunk azok akik nem vagyunk bejelentve vagy minimalberre vagyunk bejeltve es X5el jarunk. ez nem szur szemet az Apehnak???”
 • 15. VJack 2009. október 28. 16:35
  „Eddig is ész nélkül inkasszózott az APEH, nem tudom, mi az újdonság. Kíváncsi lennék, hogy egy nagy multira is rá merik-e nyomni az inkasszót.”
 • 14. AHA 2009. október 28. 16:18
  „fióka
  "..tudom most írhatják akinek nincs rejtegetni valója annak nem kell félni.Én nem is félek.."
  Csak ezzel az egy mondatoddal nem értettem egyet.
  A többivel teljes mértékben.”
 • 13. fióka 2009. október 28. 16:11
  „AHA 2009.10.28. 15:39 --->hát akkor mit nem értesz ha zgyanazt írod le?
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2009/10/28/az_ombudsman_kifogasolja_az_apeh_ugyintezeset_illetekugyekben/”
 • 12. mérpontén 2009. október 28. 15:59
  „Nekem csak azért van adótartozásom, mert dolgozni mertem.
  Az apeh jött és elvágja a torkom, mert dolgozom!
  Kell a pénz a sok ingyenélő politikus családjának, mert szegények nem tudják fizetni a lakbért, kölcsöneiket!
  Az, hogy az ember elsősorban a családjának dolgozik az senkit nem érdekel.
  Kell a cigóknak a támogatásukra, mert ők fontosabbak az országnak, mint a dolgozó ember!”
 • 11. AHA 2009. október 28. 15:39
  „Imcsi
  Hát épp ez az ! Ezt írtam én is! AKIT AKARNAK!
  Azokat nem akarják.Mert azoktól félnek.Szerintem tankokkal sem mernék megközelíteni a házukat!”
 • 10. Imcsi 2009. október 28. 15:32
  „AHA: "Akit meg akarnak fogni azt meg is fogják!"
  Akit meg nem akarnak megfogni, az élhet, mint Marci Hevesen!
  A bodzaszedésből élők közül adózott valaki?”
 • 9. egysoproni_ 2009. október 28. 15:27
  „Nekem kb 8- 10 éve jön az egyenlegértesítő 1 Ft SZJA tartozásról és 502 Ft munkáltatói táppénzhozzájárulás tartozásról. Hozzáteszem, hogy az 502 Ftot már 3x befizettem amit bizonyítani is tudok, de az APEH nem ismeri el. Mindemmellett az 503 Ft tartozás mellé van 2948 Ft túlfizetésem is. Az APEH levelzget ahelyett, hogy önként levonná a túlfizetésből a tartozás összegét és a 2400 akárhány Ft különbözetet meg visszautalná megkłmélve ezzel az adózót, hogy sorbaálljon, papírokat töltögessen stb... Természetesen az 502 Ft tartozásra évek óta számolják a késedelmi kamatot is amit szintén megfizetek. Termésetesen a túlfizetésemre az APEH már nem ad késedelmi kamatot!! (Igaz nemsok a kamat, de akkor is.) A minap bent voltam az APEHnál és vittem magammal a 017-es számú nyomtatványt amiut megvettem 250 Ftért. Hozzáteszem, hogy ott az apeh irodán ingyen megkaphattam volna. Aki így szeretné rendezni a tartozást azok NE VEGYÉK meg a nyomtatványt mivel ahhoz INGYEN is hozzájuthat! A papírt kitöltöttem és azt az 1 azaz egy Ft SZJA tartozást is befizettették velem íly módon. Hát, remélem, hogy ez az 1 Ft menti meg az államot a csődtől annak ellenére, hogy tudomásom szerint 100 Ftig nem is kell megfizetni az adót és nem is adnak vissza ezalatt az összeg alatt. A visszajáró 2400 Ftot 1 hónapon belűl ígérték, hogy megkapm postai úton. Az érdekes majd talán az lesz, ha a postaköltséghet még levonják belőle.”
 • 8. AHA 2009. október 28. 15:05
  „http://nol.hu/belfold/behozta_az_mszp-t_a_jobbik
  Lesz ez még jobb is!
  :-)))”
 • 7. AHA 2009. október 28. 15:03
  „fióka
  Egy dologban nem értek egyet veled most!
  Mindenkinek félni kell!!
  Akit meg akarnak fogni azt meg is fogják!Tiszta ember nincs ebben az országban.Szerintük.
  Még az elhunytakat is megbüntetnék ha lehetne rá okot találni.”
 • 6. fióka 2009. október 28. 14:56
  „Remélem rendszerváltás kirángatják az irodájukból ezeket a szemfényvesztő mocskokat akiknek semmi más dolga nincs mint a kétkezű dolgozókat terorizálni.Tudom most írhatják akinek nincs rejtegetni valója annak nem kell félni.Én nem is félek csak egyszerűen hányingerem van tőlük az egész APEH-tól a rendszerüktől a korrupcióiktól,hogy megcsinálják azt a politikus haverokkal ,hogy bejelentett vagyonosodást vizsgálatot utasítanak vissza .Mi az ,hogy visszautasítanak egy politikus ellen vagyonosodási vizsgálatot?Egyáltalán ,hogy történhet meg eg demokratikus országban.Ahoz bezzeg van eszük ,hogy kijátjanak szüretre és ahol tudnak ott tesznek alá a kétkezű polgárnak,fletónak meg van egy panellakása ugye . <moderálva>”
 • 5. AHA 2009. október 28. 13:45
  „Jandex
  Akkor ne is gondolj rá! Ugyanis azt még a Nostradamus sem tudja.”
 • 4. Jandex 2009. október 28. 13:28
  „Ami Nálunk folyik az már horror,arra meg nem is merek gondolni mi lesz választások után!:(((((((”
 • 3. janika 2009. október 28. 12:57
  „Az APEH (csicskásai )csak a kisembereket képes sanyargatni és kifosztani! Természetesen a "hatalom" bitorlói parancsára!”
 • 2. p.pablowsky 2009. október 28. 11:20
  „Kíváncsi vagyok a sok millióval, tízmillióval, százmillióval tartozók is megkapják-e a kivonatot? Illetve behajtják-e valaha rajtuk a tartozást, valamilyen úton-módon?”
 • 1. knifemaster 2009. október 28. 10:37
  „Most már a szabálysértési büntetések is átváltoznak adótartozásássá,ha nincs befizetve,amire élből ráraknak kevéske kamatot.Váratlanul.
  Így lesz egy 30 ezres csekkből ~52 ezres adótartózás.Szerintem az APEH-nak ki kellene mennie a tőzsdére.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglopták a kocsmárost

Egy büki férfi szerdán hajnalban hazaérve vette észre, hogy a szobájában lévő bezáratlan szekrényből… Tovább olvasom