Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Vándorhorgászat villantóval

Ősz vége, tél eleje: a rablóhalas vándorhorgászat ideje. Csukát, süllőt – egyik jobban fogható különböző műcsalikkal, mint a másik – bújtatnak a napijeggyel is meghorgászható tavak-holtágak-kikötők.
Fotó: Tésik Attila
– Kezdjük horgásztúránkat a repülőtéri tavak elején, a Keramitnál – mondja Schreiter Tibor, a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület ügyvezető alelnöke. A Bajai úti benzinkút mögött, már az útról látható a tiszta, mély vizű tó. Csukázó- és süllőzőműcsalikat – villantót, twistert, gumihalat – egyaránt vigyünk, s aszerint váltogassuk, hogy inkább csukát, vagy inkább süllőt „nézünk ki" a területből. A Keramit elején, a töltőállomástól balra, és a vasút mentén nagyon mély a víz, itt inkább süllő jöhet, a tó közepén, a téglagyárral szemközti részen sekély, ott inkább csuka. A sínek túloldalán Tejessel folytatódik a tórendszer. A tósarkok bedőlt fáit bokorugró villantóval érdemes meghorgászni.

Következik a Gumis, itt is maradhat a bokorugró. Mindez hat kilométernyi gyaloglást, félnapos aktív horgászatot jelent – a legigazibb természetes terepen. S ha még nem szakad le a karunk az állandó dobálástól, irány Szentmihály, a Fehér-parti Holt-Tisza. A mólókról a nád elé dobva csukára lehet számítani, a falu alatti kövezésen süllő, csuka egyaránt jöhet; e kövezett rész elég műcsalimarasztaló. Mindkét part, összesen három kilométer, végighorgászható – a folytatásaként következő Szilvásba, ha nincs fagy, nem érdemes bemenni, nyakig sárosak lennénk. Mindez egy napra elég is – másnap kiemelt izomlázban lesz részünk, és a halpucolásról nem is szóltunk.

A két kikötő – a boszorkányszigeti medencés, illetve a tápéi – végigpergetése egy következő hétvége programja lehet. A boszorkányszigeti medencés kikötőben – ahol csak az ide is érvényes engedéllyel rendelkezők horgászhatnak – csuka, süllő, balin egyaránt jöhet. Legkésőbb a Holt-Maros fagy be, mert vize enyhén mozog, ezt érdemes legkésőbbre hagyni. Kétszer mintegy két és fél kilométert jár be, aki végigjárja a vizet. S itt nagy csukákra lehet számítani – kilenckilósat is fogtak már.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországon jut a legtöbb tanár egy diákra

Az európai Unióban Magyarországon jut a legkevesebb diák egy tanárra. Az uniós statisztikai hivatal… Tovább olvasom