Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Vándorgyűlést rendez a történelmi társulat másfél évtizedes szünet után

Másfél évtizedes szünet után rendezi meg ismét országos vándorgyűlését a Magyar Történelmi Társulat szeptember 21-én és 22-én Pécsett. A másfél évszázados hagyományokkal rendelkező szakmai fórum feltámasztásával a vidék tudományos vérkeringésbe való intenzívebb bekapcsolását akarják elősegíteni, a témaválasztás pedig a magyarországi történettudományt próbálja szembesíteni a nemzetközi környezettel - mondta el a szervezők egyike, Vonyó József egyetemi tanár az MTI-nek.
A rendezvény első napján a magyarországi történetírás helyzetét tekinti át nemzetközi összehasonlításban Ormos Mária akadémikus, Gyáni Gábor, az Akadémia levelező tagja, Kövér György és Frank Tibor egyetemi tanár, valamint Pók Attila kandidátus, a társulat főtitkára.

Egy ország tudományos élete akkor fejlődhet szervesen, ha minden régiója részt vesz a munkában, a közösen elért eredményeket pedig nemzetközi mércével mérik, a nemzetközi tudományos életben polgárjogot nyert módszerekkel, eredményekkel egybevetik - mondta Vonyó József.

Vannak, akik úgy vélik, hogy a magyar történelemtudomány nemcsak Nyugat-Európától, de a környező országok egy részétől is el van maradva. Szerintük a magyar kutatási eredmények kevéssé jelennek meg a nemzetközi fórumokon, a nemzetközi tudományos életben kimunkált módszereket, szemléletmódot pedig sokan elutasítják a magyar szellemi életben - tette hozzá a szakember, aki szerint ezért szükséges a magyar és a nemzetközi tudományosság összehasonlító elemzése.

A pénteki előadásokon a történelemtudomány egyes ágainak rangos képviselői adnak számot arról, hogy hol tart az adott részterület itthon és külföldön. Ebben a megközelítésben ad helyzetképet például Pók Attila az eszmetörténeti kutatásokról, Kövér György pedig a gazdaságtörténetről. A konferencia második napján a dél-dunántúli régió fiatal történészei mutatkozhatnak be a szakmai nyilvánosság előtt.

A vándorgyűlés célja, hogy hozzájáruljon a történészszakma megújulásához: a hazai és külföldi, a fővárosi és vidéki, valamint a nemzedékek közötti tudományos kapcsolatok élénkítéséhez - mondta Vonyó József.

A Magyar Történelmi Társulat az egyik legrégibb magyar tudós társaság, a kiegyezés évében, 1867-ben alapították, az első vándorgyűlést 1868-ban tartották Kolozsvárott. Ezután több mint egy évszázadon keresztül ez a fórum volt a társulat egyik legfontosabb rendezvénye, azonban a vándorgyűlés hagyománya másfél évtizede elhalt - mondta el Vonyó József.

Hozzátette: a társulat az elmúlt években tűzte napirendjére a vándorgyűlések újraindítását, hogy közelebb kerüljön a tagsághoz, egy-egy régió ebben a formában is otthont adhasson országos rendezvényeknek és így jobban felhívhassa magára a szakmai közvélemény figyelmét. Első alkalommal a kezdeményező, a történelmi társulat dél-dunántúli csoportja vállalta magára, hogy megszervezi a vándorgyűlést. A támogatók közül kiemelkedik a Nemzeti Kulturális Alap, amelynek anyagi hozzájárulása két éves tervezgetés után idén tette lehetővé a 150 éves hagyományok feltámasztását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik az európai mobilitási hét programsorozat

Vasárnap kezdődik az európai mobilitási hét programsorozata az ország több városában; az utolsó… Tovább olvasom