Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Vandálok a zsidó temetőben: megrongáltak 57 sírt Kaposváron

Megrongáltak ötvenhét sírt vasárnapra virradóra a kaposvári zsidó temetőben.
Megrongáltak ötvenhét sírt vasárnapra virradóra a kaposvári zsidó temetőben, amit a Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke rasszista indíttatású cselekedetnek nevezett.

Az ügyben nyomravezetői díjat ajánlottak fel, és a városháza is feljelentést tesz; a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

A Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke egyértelműen rasszista indíttatású cselekedetnek tartja a helyi zsidó temetőben történt sírrongálásokat, Róna László szerint ugyanakkor lényegtelen, hogy milyen temető halottjait gyalázták meg, hiszen bárhol teszik ezt, az felháborító és céltalan tett.

A hitközség vezetője vasárnap a temetőben tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a kaposvári zsidó temető utcáról is jól látható területén szisztematikusan ledöntötték az emlékműveket olyan halottak sírhelyeiről, akiknek élő hozzátartozója már szinte nincs, ezzel a rasszista cselekedettel megölték az emléküket is. Hozzátette, hogy az ötvenhét síremlék megrongálásával a tettesek 250 elhunyt emlékét gyalázták meg, mivel ide temették közös sírba a mosdósi zsidó temető exhumáltjait is.

Az elkövetők 3,5 millió forint kárt okoztak, ami a helyi zsidó hitközség éves költségvetésének másfélszerese.

A hitközség vezetője arról is beszámolt, hogy magánszemélyek, továbbá Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is 100-100 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki érdemben segíteni tudja a rendőrséget a tettesek megtalálásában.

"Aki ilyet tesz az nem somogyi, legfeljebb Somogyban lakik. Somogy Megye Közgyűlése korábban határozatban is elítélte a hasonló cselekményeket, de most is fel kell emelni a szavunkat. Az emberi méltóság védelme mindenekfelett áll" - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Gelencsér Attila.

Az ügyben a városháza is feljelentést tesz, és megad minden segítséget a rendőröknek, hogy a tetteseket mielőbb elfogják - közölte Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere.

"A város vezetése és minden jóérzésű kaposvári polgár elítéli ezt a gyalázatos tettet, amely értelmetlen és amely nem vezet sehova" - írta a közleményben a polgármester, aki szerint az ilyen magatartásnak nincs helye Kaposváron. Elítélte a temető meggyalázását az MSZP és a Demokratikus Koalíció kaposvári szervezete is.

Korábban:

Megrongáltak ötvenhét sírt vasárnapra virradóra a kaposvári zsidó temetőben - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.

Karsay Kornél tájékoztatása szerint a Kaposvári Rendőrkapitányság a bejelentést követően, délelőtt helyszíni szemlét tartott, a ledöntött síremlékek ügyében ismeretlen tettes ellen, rongálás miatt indult eljárás.

Kaposvár elítéli a helyi zsidó temetőben történt gyalázatos cselekményt - közölte Szita Károly, a város fideszes polgármestere, miután értesült arról, hogy ismeretlenek vasárnapra virradóra megrongáltak ötvenhét sírt a kaposvári zsidó temetőben.

"Megdöbbentő és felháborító az a vandál rongálás, ami mára virradó éjjel történt a zsidó temetőben. A város vezetése és minden jóérzésű kaposvári polgár elítéli ezt a gyalázatos tettet, amely értelmetlen és amely nem vezet sehova" - írta a közleményben a polgármester, aki szerint az ilyen magatartásnak nincs helye Kaposváron.

Szita Károly közlése szerint az ügyben a városháza is feljelentést tesz, és megad minden segítséget a rendőröknek, hogy a tetteseket mielőbb elfogják.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Karsay Kornél korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Kaposvári Rendőrkapitányság a bejelentést követően, délelőtt helyszíni szemlét tartott, a ledöntött síremlékek ügyében ismeretlen tettes ellen, rongálás miatt indult eljárás.

Olvasóink írták

84 hozzászólás
 • 84. zeta62 2012. július 29. 14:56
  „Látom az igazat még mindig nem szabad ITT megírni! :)”
 • 83. zeta62 2012. július 29. 13:21
  „???”
 • 82. szabo1936 2012. július 28. 19:06
  „80.zeta62
  En nem vagyok egy antiszemita de it a sirongalasokbol is politikat akarnak csinalni.Az en szuleim es meg tob masok sirjat is mar 2Xmegrongaltak a gyori nadorvarosi temetoben,szoval ez nem ritkasag sajnos Magyarorszagban.En fiatal koromban a lagerekben es Ausztriaban meg Nemetorszagban tudtam sok tajekoztatast kapni a Horthy idokben szolgalo katonatisztektol akiket en mindig tiszteletben tartotam.Meg egyet szeretnek mondani it 1948 utan a Nyugati Nagyhatalmak USA,Anglia,Franciaorszag,Nem adot ki embereket a vasfugonyi orszagoknak mivel ok az akori ugynevezet Nepbirosagokat egy igasagtalan semu fele jogon alapulo kengguru birosagoknak talaltak.
  Sajnos az ohazaban a hoszu ideig tarto bolshevik rendszer igen nagy agymosast vegzet az akori fiatalsagon azert kurtolik azt a sok hazugsagot!”
 • 81. zeta62 2012. július 27. 23:50
  „???”
 • 80. zeta62 2012. július 27. 23:33
  „78. szabo1936 2012.07.27. 23:25

  Őszintén megleptél! Nem gondoltam, hogy valamiben egyet fogunk érteni! De az agit-propossal ellentétben TE MEGÉLTED azokat az időket, én meg nem a judeobolsevik terroristák által hamisított történelem könyveken nőttem fel, hát többet tudunk az igazságról. Nem véletlenül kérdeztem ezt a jiddis hőbörgőt, de nem meri, vagy tudja megválaszolni, miért kérdeztem pont a 43-as kísérletet. :) Nagyon fázik a választól, mert ködösít, maszatol, ne hogy válaszolnia kelljen. :)

  A másik, akiket említettél, kivétel nélkül héberek... :(”
 • 79. zeta62 2012. július 27. 23:27
  „józsi!

  bla-bla-bla!

  Ennyi, sajnos ennyi a tudásod. Korábban írtam, ne a jiddis propagandát nyomasd, a kérdésekre válaszolj!
  Az a baj, hogy az összes történelem tudásod az, hogy innen-onnan kiollózol adatokat, persze szigorúan olyanokat, amik téged, mit nem mondok, a megbízóidat igazolja. :) Vegyél elő új könyveket, mert hamisított adatokból CSAK HAMISAN lehet játszani! Ugyanazok szerkesztették az adataidat, akik szerint 56 ellenforradalom. Tudod, már nem az. Ahogy a többi sem.

  "Persze azt nem tudtuk meg kik koszoruztak...!"

  Nem zavar, hogy neked tettem fel kérdést, még válaszoljam is meg neked? :) Komolytalan vagy, kénytelen leszek elhinni! :)

  Az az elie wiesel az érved, aki nem elie wiesel? :)
  Mert gyerekkori barátja, és lágertársa nem ismerte fel benne Wizel Lázár-t. Jelenleg épp per van folyamatban e témában, a személyiség bitorlása miatt. :) Ja, és fotók vannak a karjáról, ahol épp nincs semmi a tetoválás helyén :)”
 • 78. szabo1936 2012. július 27. 23:25
  „77.gjozsi
  "Raadasul meg Szalasyt is neki koszonhetjuk"
  Uram nem tudtam,hogy Szalasy egy nemes csaladbol szarmazik megtudna mondani,hogy honan szedte ezt a marhasagot?
  Az nem Szalasy hanem Szalasi!
  Ha maga suket nemanak szuletet volna azert is Horthy Miklost hibaztatna.Lasa a Horthy nevet o nemes volt azert van az "Y" a neve vegen!De Szalasi az az o magyarositot neve volt o egy swab csaladbol szarmazik.Na majd maga kerese meg az o original nevet.Ha Szlovakiaban,Norvegiaban,Lengyelorszagban,a Balti Allamokban lasd.Estoni,Latvia,Lithunia,Ausztriaban,Horvatorszagban,Romaniaban,Franciaorszagban.Belgiumban,Holandiaban, is let volna egy Horthy Miklos akor talan tob millio zsido szarmazasu ember nem halt volna meg.Mit gondol uram,hogy mi volt az oka anak,hogy ot Nurnbergben csak tanunak halgatak ki es hagytak az eveit bekesen elni Portugaliaban.Ha nem tudna akik ot to penzeltek,hogy emberileg megtudjon elni azik zsidok voltak ok ismertek Horthyt es nem doltek be a suket dumanak mint azok akik csak 30 evel Horthy halala utan szuletek es most azt gondoljak,hogy ok mindent tudnak ami tortent 1920-es 1945 kozot.”
 • 77. gjozsi88 2012. július 27. 21:38
  „szabo1936!
  Lemondhatott volna....!
  Ráadásul még Szálasyt is neki köszönhetjük!”
 • 76. szabo1936 2012. július 27. 18:29
  „Horthy Miklosnak nem voltak sok mas valasztasa azt a politikat kelet neki csinalni ha tetszet neki ha nem.A magyar nep 2 eros nepcsoportal volt es van is mama korulzarva a nemetek es a szlavokal.Az igazi gazemberek pedig a nem voltak masok mint Rakosi Matyas,Gero Erno,Farkas MIhaly,Peter Gabor,Revai Miklos, es meg sok sok mas csirkefogok.Ezeken a ruszki talpnyalokon ragodjatok ne Horthy Mikloson!”
 • 75. gjozsi88 2012. július 27. 17:28
  „zeta
  még annyit

  Horthy kormányzó volt 1920. március 1-jétől 1944. október 16-áig


  1941 és 1945 között több mint 400 000, a mai országterületről 200 000[1] magyar zsidó esett áldozatul a munkaszolgálatnak, a német nemzetiszocialisták és magyarországi szövetségeseik által megszervezett deportálásoknak, a magyar hatóságok brutalitásának, a halálmeneteknek, az auschwitzi gázosításoknak, a tömegkivégzéseknek, a koncentrációs táborok szörnyű körülményeinek. A holokauszt minden tizedik, a legnagyobb nemzetiszocialista megsemmisítő tábor, Auschwitz-Birkenau minden harmadik áldozata magyar állampolgár volt.[2]

  A zsidóellenes intézkedések első hullámát a 1944. március 29-én tartott kormányülésen fogadták el. Elrendelték a zsidó tulajdonú gépkocsik és telefonkészülékek elkobzását. Megtiltották, hogy zsidók dolgozzanak a közigazgatási apparátusban, megszüntették szín- és filmművészeti kamarai tagságukat, kizárták őket a sajtó- és ügyvédi kamarákból. Ezt követően újabb és újabb rendeletek jelentek meg, amelyek lépésről lépésre szorították ki a zsidókat a társadalomból: zsidók nem járhattak a keresztényekkel együtt moziba, színházba, kitiltották őket a strandokról és a fürdőkből, csökkentették élelmiszeradagjaikat: a zsidók külön élelmiszerjegyet kaptak, naponta csupán egy-két órán át volt szabad bevásárolniuk, az utazási lehetőségeiket szigorították, a pályaudvarokon az ún. magyar Gestapo állandóan razziázott, és százával tartóztatta le a zsidókat. Összesen mintegy száz rendeletben korlátozták jogaikat.”
 • 74. gjozsi88 2012. július 27. 17:16
  „zeta62

  Al Capona meg csak adócsaló volt!
  azt nem lehetett bizonyítani, hogy utasítást adott......de mint legfőbb vezető ....nem akadályozott meg!!!
  Fehérterror, don kanyar, zsidótörvények elfogadása......mindezt hivatali idejében!
  Mit csinált ez az ember?
  Egy bábú volt????
  Akkor pláne nincs miért védeni!

  Elly Wiesel a legbefolyásosabb zsidó képviselő....talán emlékszel, hogy visszaküldte a kitüntetést, mondván, hogy horthy rehabilitása tévedés!

  Persze azt nem tudtuk meg kik koszoruztak...!”
 • 73. zeta62 2012. július 27. 11:06
  „bla-bla-bla...

  Jó lenne, ha nem a magyarországi hisztéria szervezetek uszításaiból indulnál ki, és azt tekintenéd HIVATALOS véleménynek! :) Tudod, ezek annyira rettegnek, hogy európában itt érzik magukat a legjobban! SEMMI nem véletlen! :) Szóval, erőltesd meg magad! :)

  TÉNYEK!
  1, Horthy-t nem végezték ki Nürnbergben, pedig ott kevesebbért is akasztottak, mint amivel őt rágalmazzátok.
  S láss csodát, épp a Zsidó Világszövetség szólt pár jó szót az érdekében, és ők biztosítottak háborítatlan, nyugodt életet neki. Arról híresek, hogy az ellenük vétkezőknek megbocsátanak. :)

  2, 1943-ban még EGYETLEN szövetségese, még csak meg sem ingott a hűségében Hitlernek.
  A hűségnyilatkozatokat felejtsd el, ma is elég gyakran hangoztatják "vezetőink" hol izraelnek, hol másnak, akitől hasznot remélnek. NÁLUK Horthy sokkal gerincesebb volt.

  Szóval ennél azért többet néztem ki belőled! Húzzál bele!”
 • 72. gjozsi88 2012. július 27. 09:22
  „zeta62

  ""1, Vajon a zsidóknak miért más a véleménye Horthy-ról, mint neked?""

  Tekintettel arra, hogy a zsidók gyüjtő név......több millió tagot számlálnak, önálló véleménnyel, .....fontos lenne, ha tényleg érted a magyart.....a kört pontosítani!
  Ugyanis hivatalos zsidó szervezetek, Izrael állam nem támogatja a Horthy kultusz feltámasztását, minden megszólalásukban kritizálják azokat ,akik Horthyt éltetik!
  Ebből következik, hogy Horthyt is!

  ""2, Mi miatt is nem sikerült már 43-ban a kiugrás?"
  Miért volt szükség a kiugrási kisérletre????
  A Horthy német szövetségéről, a don kanyarról, Teleki búcsúleveléről.......a Hitlerhez irt levelében hűségéről biztosította és részt vett a délszláv háborúba!
  Születésnapjára yachtot kapott a vezértől......stb!

  "3, Kenderesen miért koszorúzzák a zsidók Horthy sírját?"
  Melyik hivatalos zsidó szervezet, képviselő volt az????
  Tekintettel az elsőre.....a zsidók, mint gyüjtőfogalom kifejezést kell pontosítanod......ugyanis hivatalos képviselők nem!!!!”
 • 71. zeta62 2012. július 27. 00:18
  „Megértem én, hogy a propagandán nem terjed túl a tudásod, de akkor mond azt :)”
 • 70. zeta62 2012. július 27. 00:18
  „Bla-bla-bla....

  Ennél világosabban nem lehet kérdést feltenni. Magyarul írtam, lehet ez volt a baj. El kellene végre döntened, hogy nekidurálod e magad a válasznak, vagy magaddal vitázol tovább. :)”
 • 69. gjozsi88 2012. július 26. 20:34
  „zeta62
  De ugye pontatlanul feltett kérdésekre vissza kérdeztem!
  Azaz pontosítani kellett volna a kérdést!
  De ugye az állitásaimat nem szeretnéd kétségbevonni!
  A Horthy német szövetségéről, a don kanyarról, Teleki búcsúleveléről.......a Hitlerhez irt levelében hűségéről biztosította és részt vett a délszláv háborúba!
  Én értem, hogy hamisítani szeretnél és az egykori német náci propagandából téjékozodsz, magát a gettót is kéjutazásnak látod!

  " De miért ántiszemitázol, ha nem tudod az ÖSSZES pártvezér származását??? "

  Aki nem antiszemita az nem is vizsgálja a származást, azt ez nem érdekli!
  Te erölteted a származást!

  Ráadásul saját ellentmondásodat sem oldottad fel!
  Tudod a csak nálunk vannak....még sincs külföldi szövetséges......(olvasd csak vissza)”
 • 68. zeta62 2012. július 26. 11:55
  „Józsi!

  Látom, neked nehéz az egyszerű kérdéseket értelmezni! :) Csak nem anyanyelvi nehézségeid vannak? :)
  Jaj, már megint nácirászistaántiszemétistafásisztá vagyok! :)
  Tudod, egyszerű a feladat! Adottak a kérdések, arra kellene válaszolni! :)

  "Egy folytában származásokról beszélsz........jodisozol és egyetlen TÉNYT nem tudsz megcáfolni!"
  A kérdésekkel kapcsolatban egyetlen TÉNYT nem tudtál eddig összekaparni, csupán kitérsz. :)
  Nem beszélek származásokról, csak a szerecsenmosdatásokkal kapcsolatban megadtam a lehetőséget, hogy magad nézz utána. TUTI, hogy tudod az eredményt, mert válaszolni nem mertél, hanem azonnal jöttél a máshol, máskor mindig bevált cionista módszerrel, ántiszemitázol. Pont lexarom. De miért ántiszemitázol, ha nem tudod az ÖSSZES pártvezér származását??? ÉN CSAK KÉRDEZTEM. Nem állítottam semmit. De te TUDOD? és ezért bőszen támadsz. :)”
 • 67. zeta62 2012. július 26. 11:41
  „66. gjozsi88 2012.07.26. 08:46

  Megint csak bla-bla-bla.
  EGYETLEN kérdésemre sem tudtál válaszolni, s ez nem engem minősít.
  Fogalmad sincs arról, amiről itt fröcsögsz, e helyett minősítgetsz, rágalmazol, azaz próbálsz, de én csak röhögök az erőlködéseden. :)
  Ja, én kérdeztem előbb, ezért ne akarj kérdések mögé bújni, előbb kérdezd meg a megbízóidat, hogy válaszolhatsz e? :)
  Szóval, jiddiském, megpróbálsz végre válaszolni, vagy elmenekülsz előle a hadova mögé? :)”
 • 66. gjozsi88 2012. július 26. 08:46
  „még annyit:

  " Hogy a nemzetközi judeo média ráerősít, az arra szolgál, hogy minél jobban besározzák az országot, és ántiszemétnek állítsák be az egész nemzetet. Hogy mi célból, azt úgy se engedik meg leírnom, találd ki! :)."

  Azzal, hogy egyfolytába jodisozol...azaz származás és nem tettek alapján beszélsz emberekről te magad támasztod alá az antiszemitistának beállitások valódiságát!!!!
  Azaz a hozzászólásaid bizonyítják, hogy antiszemita vagy, mely gondolkodást üdvözölnéd elterjedni.....!
  Te érted is mit zagyválsz?????”
 • 65. gjozsi88 2012. július 26. 08:36
  „még annyit:

  "de annyi köze van a hazafisághoz, mint neked."

  Mit jelent, hogy igaz hazafi??
  Lehetőleg ne általános lózungokat.......a haza érdeke (számtalan nézőpont lehet haza érdek....nincs egy féle érdek) ...stb ezektől kimélj meg!
  Konkrétumokat...!”
84 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paneltűz Kispesten: kigyulladt egy harmadik emeleti lakás

Kigyulladt egy harmadik emeleti lakás egy tízemeletes panelházban vasárnap délelőtt Budapest XIX.… Tovább olvasom