Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Van Gogh Budapesten

Minden idők legnagyobb látogatottságra számot tartó kiállítását prezentálja a 100. esztendejébe lépő Szépművészeti Múzeum. A budapesti Van Gogh-kiállítást 400 millió forintból hozták létre, a világhírű festő 77 művét láthatja a közönség március 20-áig.
Írisz vázában, 1890. május, olaj, 73.7 x 92.1 cm, The Metropolitan Museum of Art, New York
Budapesten, a Hősök terén messziről látszik a Szépművészeti Múzeum oszlopai között felerősített, Van Gogh-ot reklámozó molinó. Az épület aulájában két hosszú sor kígyózik a jegypénztárak előtt.

– Fél órája állok itt, de tudom, hogy december elején sokan több órán át is várakoztak – mondta Máté Antalné nyugdíjas budapesti könyvelő. – Türelemmel várok, Van Goghért megéri.

A festőzseni arca

Egy zsilipen át jutunk a szinte teljesen sötét csarnokba. Magyar, cseh, német, francia mondatok röpködnek. Szemünk lassan szokik hozzá a félhomályhoz. A paravánokhoz megyünk, itt minden megtudható Vincent Van Gogh életművéről, magyar és angol nyelven.

Miután elolvastuk a holland zseni életrajzát, tétovázunk: merre is
Ott és itt

A Szépművészeti Múzeum fennállásának századik esztendejében a világ legnagyobbjait láthatja majd a közönség a megújult falak között. Január 27-én öt évszázad spanyol festészetének remekműveit – például El Greco, Velázquez és Goya alkotásait – mutatják be. Március 17-én monumentális kiállítás nyílik Művészet és kultúra Luxemburgi Zsigmond korában címmel, a világ mintegy 350 múzeumából 350 alkotást láthatnak az érdeklődők. Rembrandt túlnyomórészt grafikai műveiből június 30-án nyílik kiállítás.

A múlt évek szegedi tárlatainak méltó folytatásaként a Csongrád megyei Móra Ferenc Múzeum újjászülető szegedi épületének nyitására, májusra nagyszabású, világhírű alkotásokat felvonultató képzőművészeti kiállítással készül. Az év második felében pedig igényes történeti tárlattal várják a látogatókat. 
induljunk el? A képek egy részét körben a falon, a többit szárnyas oltárokhoz hasonló szekrényekben helyezték el, spotlámpák világítanak. A kinyitott oltárszárnyakon olvasható a kép címe, mérete, az alkotás éve. A festmények előtt tumultus, hosszú perceket kell várni, amíg látunk is valamit a többi nézelődő fején kívül. Tudomásul vesszük: ez a kiállítás is a türelem intézménye.

Aki persze Van Gogh Best of-ot vár, az csalódni fog. A kiállítás koncepciója éppen az, hogy nem a híres képekre épül. A magányos festőzseni elcsépelt imázsa helyett inkább Van Gogh valódi arcát próbálják megmutatni a tárlaton. A kiállítás prelűdjeként olyan mesterek képeit – Millet, Delacroix, Rembrandt – láthatjuk, akik hatással voltak Van Goghra. Aztán megnézzük életműve első, hollandiai korszakának alkotásait. A
nueneni parasztokról, asszonyokról festett képek lenyűgözők, bár itt még nem jelenik meg a jellegzetes sárga és kék. A képeket a barna, fekete szín uralja. Az 1884-ben készült takácsképet nézve – és egy kicsit belehallgatózva az egyébként élvezetesen előadó tárlatvezető mondandójába – megtudjuk: az ábrázolás itt még nem tökéletes, ha a festményen ábrázolt szövőszéket elkészítené valaki, nem lehetne összerakni.

Egy pár bőrcipő
Egy pár bőrcipő, 1889, olaj, 32.5 X 40.5 cm, Van Gogh Museum, Amsterdam

A látogatók közül többen fellélegeznek, amikor meglátják a Varró nőt (Etten, 1881), és a párizsi korszak oly szeretett festményét, az Egy pár bőrcipőt (1889). A csendéletek között mindenki a napraforgós képeket kutatja, és boldogan mosolygunk, amikor visszanéz ránk a Két levágott napraforgó című festmény.

A legtöbbet mégis Madame Ginoux két portréja előtt időzünk: Van Gogh 1888-ban és két évvel később is lefestette az arles-i fogadósnőt, a második portrét néhány hónappal halála előtt készítette. Megcsodáljuk a fehér főkötőbe bújtatott kis Marcelle Roulint, aki 1888-ban, a festmény készültekor bizonyára nem sejtette, hogy – Van Goghgal együtt – világhírű lesz.

A japonizmus titka

Képek és mások

A 77 kép – 43 festmény, 24 rajz, 10 litográfia és rézkarc – budapesti bemutatója négyszázmillió forintból valósult meg. Az amszterdami Van Gogh-múzeummal történt egyeztetések után a Szépművészetiben százmillió forintot fordítottak a biztonságtechnikai berendezések fejlesztésére. A kiállított képeket többek között az amszterdami Van Gogh-múzeumból, a párizsi Musee D'Orsay-ből, a New York-i The Metropolitan Museum of Artból kölcsönözték. A kiállítás képeinek biztosítási értéke több mint 150 (!) milliárd forint. A kiállítást decemberben több mint ötvenezren látták. A Szépművészeti történetében várhatóan Van Goghgal megdől a látogatottsági rekord: a szervezők szerint akár ötszázezer embert is vonzhat a holland festő tárlata. Az optimista számítást arra alapozzák, hogy eddig több mint 120 ezer jegy kelt el elővételben. 
A terem végén megtudjuk, mi is az a japonizmus. Van Gogh fivérével, Theóval gyűjtötte a japán fametszeteket. Láthatunk néhány japán festőtől származó alkotást (a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeumból), és megcsodálhatjuk a Japán iránt érzett szeretet hatásait a Váza íriszekkel című festményen.

A tömeg miatt fél óra alatt haladunk végig a termeken, aztán még többször visszafordulunk, hogy megnézzük azokat a festményeket is, amelyekhez korábban nem fértünk oda.

Ezt követően bekukkantunk a múzeum boltjába. Árulnak Van Goghos jegyzettömböt 700, mappát 950 forintért. Választhatunk mágikus kockát a festő portréjával és szeretett napraforgóival 1800-ért. A Van Goghos bögréért 2500, a puzzle-ért 5850 forintot kérnek. A 2007-es naptár ára 3295 forint.

– Minden elismerésem az önök fővárosának azért az erőfeszítéséért, hogy ezt a kiállítást Budapestre hozta – mondja a spanyol Gabriella Saratina.

– Az amszterdami Van Gogh-múzeum után az embernek van egy kis hiányérzete, de gratulálok a szervezőknek!

Zdenek Kleskowich, aki Lengyelországból érkezett családjával, a spanyol tanárnőnél sokkal lelkesebb.
– Csodálatos Van Gogh-ot Budapesten látni! A Japán iránti rajongását nem ismertem, örülök, hogy ennyivel gazdagabb lettem. Mindennap tanulunk valamit!

Hasznos tudnivalók

A budapesti Van Gogh-kiállítás keddtől vasárnapig naponta 9 és 18 óra között látogatható, hétfő szünnap. A teljes árú jegy a helyszínen 3400, elővételben 2900 forintba kerül, diákoknak, nyugdíjasoknak 1700 forint, elővételben viszont csak 1400-at kell fizetni. A jegypénztár 9.00 és 17.30 között tart nyitva. Jegy a Szépművészetiben és országszerte 150 helyen, Szegeden például a Csermák hangszerüzletben vásárolható, interneten a www.jegymester.hu oldalon rendelhető. Elővétel esetén meg kell mondani a vásárláskor, hogy melyik napon hány órától szeretnénk megtekinteni a kiállítást. Tárlatvezetésre a kiállítás látogatása előtt legalább egy héttel kell jelentkezni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Él a kiárusítások adta lehetőségekkel?

Tovább olvasom