Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Van elég áram a hidegben is

Csaknem háromszoros tartalékkapacitás van a villamosenergia rendszerben, így a nagy hideg ellenére is biztonságos az ellátás - mondta Tari Gábor, a villamosenergia-rendszert irányító Mavir Zrt. vezérigazgatója.

Az előírt tartalék 845 megawatt - tette hozzá.

A vezérigazgató szerint az idén télen nem lehet fogyasztási csúcsokra számítani, mert az egy évvel korábbihoz képest - feltehetően a gazdasági válság miatt - csökken az áramfogyasztás.

A rendszerirányító adatai szerint a nagyobb fogyasztást a légkondicionálók térhódítása ellenére még mindig télen mérik. A különbség azonban folyamatosan csökken, egy-egy forró nyári napon a fogyasztás már csaknem megegyezik a télivel. A tavaly téli csúcsterhelés 6.380 megawatt volt január 13-án, az idei rekordot, 6.170 megawattot kedden 18.00 órakor mérték.

A Mavir feladata, hogy a villamosenergia-rendszer egyensúlyát a változó időjárási körülmények között is fenntartsa.

Tartalékokat kell biztosítania például a borús napokra, és a rendkívüli időjárási körülmények esetére, és mindehhez figyelembe kell vennie többek között az erőművek állapotát, az aktuális villamosenergia-szállításokat és a hálózati karbantartásokat.

Ezt az egyensúlyt annak ismeretében kell biztosítania, hogy az áram nem tárolható, a mérleg egyik "serpenyőjében" lévő fogyasztást kell követni a másik "serpenyőben" található termeléssel. A vezérigazgató hangsúlyozta: a rendszerirányítás több mint 60 éves történelme során eddig nagyobb fennakadás nélkül tudott megfelelni ennek a feladatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonatnak hajtott egy személygépkocsi Mezőpeterdnél - egy halott

A helyszínen meghalt annak a személykocsinak a vezetője, aki vonatnak hajtott Mezőpeterd és Váncsod… Tovább olvasom