Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Van, aki újraindul, van, aki befejezi

Pinnyén tizenhat évnyi faluirányítás után átadja a polgármesteri stafétabotot Sebestyén Józsefné.
Vidéken is mindenütt készülnek az őszi helyhatósági választásokra. Ki úgy, hogy elhatározta, megméretteti magát, ki úgy, hogy eldöntötte: befejezi polgármesteri pályafutását.

Előttem az utódom

A rendszerváltás óta irányította faluja életét Sebestyén Józsefné. Pinnye 65 éves polgármestere most úgy döntött, eleget dolgozott, most már a pihenés következzék. Bár akik ismerik őt, kételkednek abban, tud-e munka nélkül élni...

– Meg fogom találni magamnak a feladatokat eztán is, efelől nekem sincs kétségem – mondja erre nevetve Sebestyén Józsefné, aztán bevallja, egyelőre el sem tudja képzelni az életét a hivatali munka, a község igazgatása nélkül. De bele fog jönni – ígéri, és rögtön bemutatja alpolgármesterét, a 35 éves Farkas Tamást, akinek szeretné átadni a stafétabotot. A községházán nem is hallottak más jelöltről, egyelőre úgy néz ki, a fiatal mezőgazdasági vállalkozó lesz az egyetlen induló.

Kis falvak, eltérő remények

– A pinnyei önkormányzatnak jól megy – avat a részletekbe a társadalmi megbízatású polgármester asszony. Több beruházásunk is volt a közelmúltban, néhány még mindig folyamatban van: teljesen felújítottuk a temetőt, a régi iskolaépületet, leállósávot alakítottunk ki a buszmegállóban, utat és játszóteret építettünk. Intézményünk csak a hivatal van, amelynek önállóságát viszont mindenképpen meg akartuk tartani. Az óvodások Nagylózsra járnak, az iskolások Peresztegre. Szóval nem állunk rosszul, hiszen 91,4 milliós költségvetése van a 365 lakosú falunak – sorolja az adatokat kapásból Sebestyénné. Szerencsések, hiszen a faluban nyilvántartott 25 vállalkozásból csupán az egyiknek az évi súlyadója negyvenmillió...

Nem áll jól viszont a helyiadó-bevételek terén a még kisebb település, Ebergőc. A 149 lakost számláló falu mindössze 14 millióból gazdálkodhat. Nem is vetnek ki a vállalkozókra adót, csupán telek- és építményadót szednek, azt is csak a nem állandó ebergőci lakosoktól. Óvodásaik Röjtökmuzsajon töltik a napot, az iskolások Fertőszentmiklóson, Fertődön, néhányan pedig Sopronban tanulnak. A hivatal is a röjtökmuzsaji körjegyzőséghez társult.

Csend és nyugalom

– Csendes, nyugodt falu ez, ha most egy kicsit felfordulás is van az utcáinkon – mondja Both József polgármester. Ebergőcön ugyanis most építik ki a csatornarendszert. Hatvanszázalékos állami támogatást tudtak szerezni, így is 200 ezer forint telkenként a lakossági hozzájárulás. „De csakhogy meglesz már!" – sóhajtanak az emberek Ebergőcön, ahol a jelek szerint ősztől sem lesz a falu élén változás. Both József 1990 óta polgármestere a községnek, s ha újraválasztják, ötödik ciklusát kezdi. Még nem hallott arról, hogy lesz-e kihívója, korábban volt, amikor akadt, volt, amikor nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó percben hibáztak Csornán

Tovább olvasom