Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Van-e az agynak neme?

Kutatások valószínűsítik, hogy az embrionális fejlődés során a az agy is különbözőképpen fejlődik.

A legújabb kutatások azt valószínűsítik, hogy az embrionális fejlődés során a nemi hormonok hatására az agy is különbözőképpen fejlődik, és ez az eltérő szerveződés, illetve programozás tehető részben felelőssé a férfi és női gondolkodás, viselkedés különbségeiért.

A modern vizsgálómódszerek - például a mágneses rezonancia (MRI) vagy a pozitronemissziós tomográfia (PET) - segítségével egyre több agyfunkció "székhelyét" sikerült azonosítani. Kiderült, hogy a férfiak agya specializáltabb: a különböző készségek, funkciók általában egy-egy jól körülírt területre, "fiókra" koncentrálódnak. Ezzel szemben a nőknél a két agyfélteke között szorosabb az együttműködés, és a kommunikációt biztosító kérgestest (corpus callosum) mintegy 30 százalékkal több idegrostot tartalmaz.

A férfiak sokkal jobban tájékozódnak a térben, és olvasnak térképet, kétdimenziós tervrajzok alapján könnyebben el tudnak képzelni, és össze tudnak rakni háromdimenziós modelleket, építményeket. Ezzel szokták összefüggésbe hozni azt a közismert tényt is, hogy a fiúk között a kiemelkedő matematikai képesség jóval gyakoribb. A nők viszont a kommunikációs képességek terén szárnyalják túl a férfiakat. Általában nagyobb a szókincsük, jobb a helyesírásuk, könnyebben tanulnak idegen nyelveket. A nonverbális kommunikáció terén pedig jobban felfogják, és jobban értelmezik a mimikát és a gesztusokat, a testbeszédet, érzékenyebbek a hanghordozásra is. Így jobban megérzik, illetve értelmezik beszélgetőtársuk hangulatát, a szavak mögött bujkáló rejtett érzéseket, vágyakat. Ebből adódik, hogy a különböző IQ-tesztek "diszkriminálnak" az egyik vagy a másik nem javára. Ha a tesztet úgy állítják össze, hogy abban sok a vizuális vagy térbeli tájékozódást igénylő (például labirintus-) feladat, akkor a férfiak érnek el magasabb pontszámot, ha pedig az általános és a verbális intelligenciát mérő kérdések vannak többségben, a nők teljesítenek jobban.

A férfiak az érzelmeiket a jobb félteke körülírható területén "tárolják". A férfi tehát "helyére teszi", mintegy "fiókba zárja" érzelmeit. Az érzelmek kifejezésére szolgáló készségek központja viszont a bal féltekében van. Nem csoda hát, hogy a férfi nehezebben teremti meg a kapcsolatot a két központ között, vagyis nehezebben fejezi ki érzelmeit. Eközben a női agyban az érzelmek szinte mindenhol, a jobb és bal féltekéjükben egyaránt megtalálhatók, ezért a nő jobban tudja kifejezni érzelmeit, viszont nehezen választja el azokat más tevékenységektől. Ezért a nőket jobban befolyásolják, gyakrabban ragadják el érzelmeik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berlin nem tudott kapcsolatba lépni az iraki túszejtőkkel

A németországi közélet kiemelkedő egyéniségei fogtak össze, hogy megmentsék az Irakban elrabolt… Tovább olvasom