Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Valutaváltás: fellendülő feketepiac ?

Mától a valutaváltó helyek csak valamely bank ügynökeként, idegennyelv-tudású alkalmazottakkal és bekamerázott területen működhetnek. Úgy tűnik, a felére csökken a pénzváltó helyek száma hazánkban.

A Soproni Postaigazgatóság nem kevesebb mint száznegyvenöt pénzváltó helyen érintett a kormányrendelet betartásában.
Gulyás Ernő értékesítési igazgatóhelyettes szerint sem az ügynöki szerződéssel, sem az idegennyelv-ismerettel nincsenek problémák: a posta több tízmillió forint ráfordítással rendszeresen gyarapította valutaváltással foglalkozó, mintegy félezer munkatársának nyelvtudását, szakmai felkészültségét. Ugyanakkor a száznegyvenöt hely bekamerázása túl nagy anyagi terhet ró a postára.

„Egyelőre nincs arra fedezet, hogy a közeljövőben minden pénzváltó egységünket kamerarendszerrel lássuk el. Mindez az idegenforgalmi szezonban különösen érzékenyen érinti igazgatóságunkat, hiszen illetékességi területünk egészen a Balaton északi partjáig terjed ki. Ebben a helyzetben a külföldi turisták lesznek a vesztesek, egy részük bizonnyal az utcai valutaüzérek kiszolgáltatottjává válik. Ismét fellendül hát a pénzváltás feketepiaca, ahol aztán végképp nincs se nyelvvizsga, se kamera" – hangsúlyozta Gulyás Ernő.
A megkérdezett soproni illegális valutaváltók véleménye szerint a július elsejétől életbe lépő rendelkezéstől nem várható számukra nagyobb fellendülés. „Meglehetősen pang az üzlet, az emberek jobban szeretnek ma már hivatalos helyeken pénzt váltani" – szögezte le egyikük, miközben intésre egy külföldi rendszámú autóhoz lépett valutát váltani.

Visszaadták

A Kisalföld Volántourist a megyében tíz fiókot tart fenn. – A rendeletben foglaltak teljesítése olyan nagyságrendű anyagi vonzatokkal jár, amelyek hosszú távon sem térülnek meg. Ezért valutaváltási engedélyeinket visszaadtuk – nyilatkozta Horváth Vilmos, a Kisalföld Volán Tourist igazgatója, az Országos Idegenforgalmi Kollégium alelnöke. – De tudomásom szerint sok más utazási iroda is így tesz. Ez annyit jelent, hogy a külföldi útra befizető utasoknak – az eddigiektől eltérően – máshol kell megvásárolniuk valutájukat. Viszont a bankok általában pénteken
délután bezárnak. Mi lesz akkor a hétvégén, amely köztudottan az
idegenforgalom fő időszaka? Mivel a szállodák is hasonló problémákkal néznek szembe, a szakma véleménye szerint ez a helyzet egyrészt visszalépésnek tekinthető, másrészt árt az idegenforgalom átláthatóságának, s a feketegazdaság erősödését segítheti elő. Emiatt a kollégium közös nyilatkozatban szólította fel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) a rendelet újragondolására. Válasz egyelőre
még nem érkezett.

Szigorítás: igen

Gulácsi Ferenc, a PSZÁF kommunikációs főosztályvezetője elmondta: a felügyelet a meglévő hatályos jogszabályok betartatásáról gondoskodik, ebből eredően kivételes engedélyeztetésekre nincs módja. A PSZÁF nem tud arról, hogy a közeljövőben megváltoztatnák a pénzváltási tevékenységre vonatkozó kormányrendeletet, sőt, információjuk szerint – a móri események kapcsán – szigorítani fogják a bankbiztonsági előírásokat. Nem valószínű hát, hogy a kamerarendszer meglétét érintő rendelkezésen bárki számára is enyhítenének. Hazánkban közel hatszáz
cég foglalkozott hivatalosan pénzváltással, a pénzváltó helyek száma meghaladta a kétezret. Az új kormányrendelet hatására negyven cég adta vissza pénzváltási engedélyét. Nyolcvan vállalkozás már újonnan is elnyerte a jóváhagyást, míg jelenleg kettőszázhúsz cég vár – a feltételek teljesítésével – az engedélyezési eljárás befejezésére. Ám akik csak később képesek eleget tenni a kritériumoknak, azoktól a június 30-i határidőt követően is folyamatosan várják a kérelmek benyújtását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Office jövőre már 11-nél jár

A Microsoft az Office szoftvercsomagjának következő verziójában az üzleti megoldásokat és az… Tovább olvasom