Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Változott, de sziget maradt a város szívében

Híd, Szarvas, Kereszt, Temető utcák, aztán Akác, Kispásztor, Gőzmalom, Lazaret utcák... Ahogy távolodunk a győri belvárostól, s megyünk Győr-Szigetbe nyugat irányába, úgy keskenyednek az utcák. Sziget város a városban, jellegzetes utcái máig megőrizték hajdani arcukat. Miközben jó néhány százéves öreg ház helyét legfeljebb az egykori tulajdonosok leszármazottai ha megtalálnák. Itt is, ott is társasházak épültek a régiek helyébe. Miért jó Győr-Szigetben élni, mit tartanak erről mai lakói?
Metzker Józsefné az Akác utcában lakik, abban a piciny, koros épületben, amelyikben hét testvérével megszületett. Miért jó Győr-Szigetben élni? – kérdez vissza. Azért jó egyebek között, mondja, mert ott gyerekeskedett. Felnőttként elkerült Szabadhegyre, de ahogyan módjában állt, visszaköltözött. Szereti a régi épületeket és a környékre került társasházaktól sem idegenkedik. Az Akác utcában nincs járda, ahogy a Kereszt és Temető utcákban sem, ez nem zavarja. Még mindig sok a régi ember, az ismerős.
Balogh Ferencné a Temető utcából nyíló kurta Bükk utcában lakik. „Nem éppen itt, de jóformán mégis azt mondhatom, hogy itt születtem. Szeretem Szigetet, mert a városban lakom és mégsem egészen a városban, legalábbis még mindig olyan csendes. Igaz, hogy rengeteg az autó. Persze nem olyan, mint mondjuk negyven éve volt, de hát ez vele jár a fejlődéssel. Nem tudunk ellene tenni. De Sziget ma is elüt Győr többi városrészétől. Megvannak a jellegzetességei.”
Zacchomer Miklós annyira nem győr-szigeti, hogy nem is győri. Harmincnégy éve Kaposvárról költözött a városba. A győri Koestlinben, ő is így mondja, a Győri Keksz Kft. akkori gyárában kapott munkát. Művezető volt. Nagyobb szerencséje nem is lehetett volna, állítja, mint hogy a Szarvas utcában jutott lakáshoz. Nem ős-szigeti, mégis szigetinek tartja magát. Semmi pénzért nem költözött volna el onnan. Nagyszerű volt számára, hogy igen közel volt a munkahelye. Miért szeret Szigetben? Jó a levegő, vannak kedves sétautak a töltés mellett. Valamikor a pinnyédi híd szigeti lábánál volt az ős-szigetiek találkozóhelye. Jókat beszélgettek ott a férfiak, őt is gyorsan befogadták. A Szarvas utcai sörözőnek most a fia a gazdája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekvő forgalom a szállodákban

Egyre több magyar kel útra, hogy hétvégéjét valamilyen szálláshelyen töltse. A belföldi turizmus… Tovább olvasom