Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Változó adótörvények

Az Országgyűlés bizottságaiban tegnap kezdődött meg az adótörvények általános vitája. A kulcsok csökkentésével egyidejűleg jelentős változások várhatók a személyi jövedelemadóban igénybe vehető kedvezményeknél is – áll a tervezetben.
A javaslat nem változtat a tavaly elfogadott adótáblán, amely szerint jövőre a kulcsok két százalékponttal csökkennek a 2003-ashoz képest. Ennek megfelelően 800 ezer forintig a jövő évi jövedelmeket 18 százalékos, 800 ezer forinttól 1,5 millió forintig 26 százalékos, e fölött pedig 38 százalékos adókulccsal terhelik meg.

A javaslatban az olvasható, hogy megszűnnek a viszonylag bonyolult, vagy halmozott adókedvezmények. Ilyen például a nyugdíjjárulék és a magánnyugdíj-pénztári tagdíj engedménye és a befektetési adóhitel. Az adóelkerülés szűkítése érdekében szüntetik meg a természetbeni juttatások intézményét néhány kivétel mellett. Kivétel lesz a reprezentáció, az üzleti ajándék és a cégautó magánhasználata. A változás nem érinti viszont az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatható termékeket.

Ugyanakkor emelkedik néhány kedvezmény mértéke. Ilyen például az önkéntes kölcsönös pénztárakhoz kapcsolódó kedvezmény. A javaslat szerint ennek mértéke 100 ezer forintról 120 ezer forintra emelkedik. Emelkedik a csökkent munkaképességű alkalmazottak foglalkoztatásához és szakképzéséhez kapcsolódó kedvezmény is a mezőgazdasági őstermelő vagy egyéni vállalkozó esetében.

Átrendezik a lakáshitelrendszert

A javaslat átrendezi a lakáshitelek törlesztéséhez kapcsolódó adókedvezmények rendszerét is. A javaslat 120 ezer forintra csökkenti a maximálisan igénybe vehető adókedvezményt, de ezt is csak 15 millió forintos hitel alatt lehet igénybe venni új lakás vásárlása esetében. Egyéb lakáscélú vásárlás esetén a kedvezmény 8 millió forintos kölcsön alatt vehető igénybe.

Az adókedvezmény igénybe vehetőségét korlátozzák a jövedelem alapján is. Teljes egészében csak évi 3,4 millió forintos jövedelemig lehet a 120 ezer forintot érvényesíteni, és 4 millió forint felett már egyáltalán nem lehet számolni vele. A kettő között fokozatosan csökken az igénybe vehető kedvezmény és csak 5 évig lehet adókedvezményt érvényesíteni.
A javaslat megteremtené annak lehetőségét, hogy az adóbevallást az adóhatóság készítse el a 2004-es év után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárddal kisebb veszteség

Ez évben eddigi egymilliárd forinttal kevesebb veszteséget produkált a Bábolna rt., mint tavaly… Tovább olvasom