Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 0°C | 7°C Még több cikk.

Változnak a fegyvertartás szabályai májustól

A könnyítések közé tartozik például, hogy a fegyvertartónak hazatérve nem kell azonnal elzárnia a fegyverét.
Megváltoznak a fegyvertartással kapcsolatos jogszabályok májustól, a módosítás érinti egyebek mellett a muzeális fegyverek javításának és forgalmazásának engedélyeztetését, továbbá rendőrségi engedély kell majd a színházi fegyverek behozatalához, kiviteléhez és szállításához is.

A május elsején életbe lépő törvényi és kormányrendeleti változások fontosabb elemeiről Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti osztályának vezetője szerdán, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a változások szigorításokat és könnyítéseket egyaránt tartalmaznak.

A könnyítések közé tartozik például, hogy a fegyvertartónak, például egy vadásznak, hazatérve nem kell azonnal elzárnia a fegyverét, hanem az, akár töltött állapotban is, a közelében lehet. Az eddigi szabályozáshoz képest további könnyítés, hogy a fegyvert és a lőszereket már nem csak az állandóan lakott ingatlanban szabad tárolni, hanem ezt már az alkalmanként lakott lakásban is meg lehet tenni.

A lőfegyvereket és lőszereket már nem csak fém, hanem bármilyen, "számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló" anyagból készült, biztonsági zárral ellátott szekrényben, illetve rögzített dobozban is tárolni lehet.

Szigorítás ugyanakkor, hogy a lőfegyver, vagy az annak tartására jogosító engedély elvesztését vagy ellopását azonnal jelenteni kell a rendőrségen, míg korábban erre öt nap állt rendelkezésre.

A változások közé tartozik az is, hogy módosul a fegyvertartási engedély kiadását kizáró bűncselekmények és szabálysértések köre. Az új szabályozás leszállítja az elítéléshez, illetve a szabálysértéshez kapcsolódó kizárások időtartamát. Meghatározott szabálysértések elkövetése esetén például a kizárás két évről fél évre csökken.

Május 1-jével a törvény megszünteti a rendőrség, valamint a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal jogköreiben a párhuzamosságokat; ez azt jelenti, hogy csak abban az esetben kell majd mindkét helyről engedélyt beszerezni, ha valaki polgári és haditechnikai szolgáltatást, vagy gyártást egyaránt folytatni kíván.

A módosítások eredményeként újra lehetőség lesz "házilagos lőszerszerelésre és újratöltésre", de kizárólag az engedéllyel tartott fegyverekhez használható lőszerek vonatkozásában. Az ehhez szükséges engedélyt az illetékes rendőr-főkapitányság adhatja ki.

A "filmgyártási célú" fegyvertartás szabályai is módosulnak, ám ezek már korábban, március közepén hatályba léptek. Erre engedélyt csak olyan gazdálkodó szervezet kaphat, amelynek egyebek mellett a tevékenységi köre legalább tíz éve kiterjed a filmes fegyvertechnikai szolgáltatásnyújtásra. A filmgyártási célú lőfegyvereket kizárólag vaktölténnyel lehet használni.

Engedélykötelessé válik a jövőben a muzeális fegyverek forgalmazása és javítása is. Eddig ezeket a fegyvereket a polgárok szabadon megvásárolhatták, és csak akkor kellett engedélyt beszerezniük, ha a fegyvert sportcélra kívánták használni.

Május 1-jével megszűnik a "megszerzési engedély" jogintézménye. Korábban csak ennek birtokában lehetett fegyvert vásárolni. A változtatás értelmében a jövőben csak egyszer kell majd hatósági engedélyt kérni a fegyvervásárláshoz, a későbbiekben külön eljárás nélkül is vásárolhat majd az érintett személy fegyvert (azonos célra), ám nyolc napon belül azokat is be kell jegyeztetnie az igazolványába.

A sport- és vadászlőfegyver tartására ki állított hatósági igazolvány a korábbi öt év helyett visszavonásig lesz hatályos, ugyanakkor az önvédelmi és vagyonvédelmi célból engedélyezett lőfegyvertartási engedély hatályossága továbbra is öt év marad. Megszűnik a sportcélú lőfegyverek tartásának mennyiségére vonatkozó korlátozás is.

A könnyítések közé tartozik, hogy a lőfegyverek másnak történő átadásakor megszűnik az írásbeli bejelentési kötelezettség a rendőrhatósághoz, a jövőben ezt elég lesz magánokiratba foglalni.

Változnak a sport- és vadászlőfegyverek szállítására vonatkozó szabályok is, így nem lesz kötelező a fegyvert "folyamatos felügyelet" alatt tartani, elég lesz a "kellő gondosság" is. Az osztályvezető példaként említette, ha valaki egy benzinkút mosdójába megy, a fegyverét nem kell magával vinnie, elég, ha azt az autója csomagtartójába zárja, és "beriasztja" a kocsit.

Ugyancsak a fegyverszállítást érintő változtatás, hogy társas vadászat során a lőfegyvert a vadászterületen belül tok nélkül és töltött állapotban is magukkal vihetik a vadászok, tehát nem kell szétszedni és kiüríteni a fegyvert, ha egyik vadászlesről a másikra mennek át.

Olvasóink írták

  • 2. k2968 2012. április 25. 16:35
    „. Madarász 2012.04.25. 14:31
    Üdv.Hova van leírva ,hogy könnyebb lesz fegyvert venni.Azoknak kedvez egy kicsit akiknek MÁR van engedélye.Egyébként tudja ön ,hogy a környező országokban menyire könnyű önvédelmi fegyverhez jutni?Mégsem ölnek meg mindenkit.”
  • 1. Madarász 2012. április 25. 14:31
    „Remek! Még több elmebeteg lövöldöző jut könnyebben fegyverhez! Sebaj, majd önvédelemmel takaróznak, ha hátba lőnek valakit...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A külföldi sajtó Magyarországról: Orbán engedett az EU-nak

A La Libre Belgique brüsszeli napilap, román, német és szlovák lapok Orbán Viktor brüsszeli… Tovább olvasom