Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Változik a felvételi eljárás

Több ponton változna az oktatási minisztérium javaslata alapján a felvételi eljárás. Részletek itt.
Több ponton változna az oktatási tárca javaslata alapján a felvételi eljárás; 2006-ban és 2007-ben a nyelvtudásért összesen 15 többletpontot lehetne szerezni; a jövő évtől csak azért az emelt szintű érettségiért járna többletpont, amelyből a szerzett pontokat számítják – közölte a szaktárca csütörtökön.

A Fidesz szerint az Oktatási Minisztérium és a kormány késlekedésével és félrevezető megnyilatkozásaival lehetetlen helyzetbe hozza a diákokat és a pedagógusokat.

Túlzott előny a 20 pluszpont

Az idei év tapasztalata alapján a legfeljebb két nyelvvizsga alapján megszerezhető maximum 20 többletpont túlzott előnyt biztosított a két nyelvvizsgával rendelkezők számára, ezért a tárca javaslata értelmében a nyelvi többletpontok maximumát 2006-ban és 2007-ben 15 pontra, 2008-tól pedig 10 pontra szállítanák le – olvasható a minisztérium közleményében.
A tárca tervei szerint a 15 pont átmeneti alkalmazására azért van szükség, hogy azok a felvételizők, akik korábban már jelentős szellemi és anyagi ráfordítással megszerezték a nyelvvizsga- bizonyítványokat, azokat érvényesíteni tudják a felvételi eljárásban. A nyelvvizsgáért kapható többletpontok száma nem változik, középfokú C típusú nyelvvizsgáért 7 pont, felsőfokú C típusú nyelvvizsgáért 10 pont jár a felvételi során.

Mit javasol a minisztérium?

Az Oktatási Minisztérium javaslata szerint a felvételinél 2006-tól csak azért az emelt szintű érettségiért adható többletpont, amelyből az úgynevezett szerzett pontokat számítják. Ez a módosítás kikü-

szöböli azt a legtöbbet bírált lehetőséget, hogy különböző érettségi eredmények alapján lehessen összevonni pontokat.
A minőség védelme érdekében az alapképzésben 78 pontban, a felsőfokú szakképzésben pedig 72 pontban kívánja a minisztérium meghatározni a jogszabályi minimumot. Ezzel a megoldással nincs szükség az érettségi eredmények és a felvételi szerzett pontok átszámítási táblázatának módosítására.

Késik a rendelet

Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a minisztérium nem tanult a tavalyi érettségi-felvételi botrányból. Hiába volt a kérés, hogy szeptember elejére, a tanévkezdésig módosítsák a felvételit érintő rendelkezéseket, a Magyar Bálint vezette tárca erre nem volt képes.

A legkedvezőbb esetben is csak október második felében várható a rendelet megjelenése, ekkorra válnak ismertté a felvételi játékszabályai. Így ma a diákok nem tudják, mit érdemes tanulniuk, a tanárok nem tudják, mit kellene tanítaniuk – írta a szakpolitikus. Sió László szerint a bizonytalanságot növeli, hogy a minisztérium korábbi nyilatkozatai, a tárca honlapján közreadott tájékoztatás és a most napvilágra került tervezet között ellentmondások találhatók. Így például a tervezet szerint a nyelvvizsgákért nem tíz pontot – mint ahogyan azt az OM hosszú ideje hangoztatja –, hanem tizenöt pontot lehetne adni a 2006-os felvételi során, és – a korábbi minisztériumi javaslattal ellentétben – nem változik az érettségi eredmények pontokká történő átszámítása sem.

Gyorsítást kér a Fidesz

A Fidesz arra kéri a kormányt, hogy a mintegy 150 ezernyi felvételire készülő diák érdekében gyorsítsa fel a jogalkotási folyamatot és teremtsen tiszta, egyértelmű helyzetet a felvételi versenyszabályait illetően. Ez annál is inkább indokolt, mert a Fidesz információja szerint a javaslat korántsem élvez egyöntetű támogatást. Tudomásunk szerint például a Felsőoktatási és Tudományos Tanács sem tartja jónak a rendelettervezetben szereplő megoldást – írta Sió László. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem döntenek

Labdarúgás

Az MLSZ elnöksége a Bulgária (október 8.) és Horvátország (október 12.)… Tovább olvasom