Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Változhatnak a pereskedés szabályai

A Kúria 15 tagú joggyakorlat-elemző csoportja javaslatokat fogalmazott meg arról, miképpen kellene átalakítani a pereskedés szabályait - írja pénteki cikkében a Magyar Nemzet, amelynek Kalas Tibor, a legfőbb ítélkezőfórum közigazgatási-munkaügyi kollégiumának vezetője elmondta: a szakemberek helyénvalónak látnák, ha önálló közigazgatási perrendtartást fogadna el az Országgyűlés.
A közigazgatási perekben nem gazdasági társaságok vagy magánszemélyek vitatkoznak egymással, hanem az ügyfelek az állami fórumokat idéztetik a bíróság elé. A hatóságok és ügyfeleik bírósági vitáiban a jogi egyenlőség érvényesül ugyan, ám a résztvevők helyzetében jelentős különbségek mutatkoznak. Az ügyfélnek például - a hivatallal ellentétben - legtöbbször nincs apparátusa, ez már eleve aránytalanságot okoz.

Felvethető az is, ha a hatóság a pert megelőző eljárásban valamilyen speciális kérdés vizsgálatára szakértőt rendel ki, a szakvélemény a közigazgatási perben független szakértő véleményének minősíthető-e. A bíróság ugyanis csak elfogulatlan szakértő véleményét veheti alapul. A Kúria kollégiumvezetője úgy véli, egy önálló közigazgatási perrendtartásnak ebben a kérdésben is megfelelő szabályokat kellene tartalmaznia.

Az elképzelés szerint a hatóság ellen indított bírósági eljárásokban az al- és a felpereseknek kellene beszerezniük a szükséges szakvéleményeket, az ingatlantulajdonosok pedig például már a kisajátítás előtt, a beruházások tervezésekor hozzászólhatnának, hol haladjon egy-egy közmű- vagy más vezeték nyomvonala - ismerteti az újság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann Rózsa: folytatódik a pedagógusbérek emelése

Az eddigi tapasztalatok alapján változtatásokat terveznek a tankönyvellátás és a Klik feladatellátási területén. Tovább olvasom