Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

Változhat az adó, a tb, a gyed

Magyarország - A kabinet tervei szerint mostantól nem járna 13. havi járandóság a nyugdíjba vonulóknak, a szociális ellátások (így a családi pótlék) egy része adózna, s a gyed rendszere is átalakulna. A miniszterelnök évértékelő beszédében viszont volt szó adósávváltozásról is, amellyel többen jól járhatnak. Hogy mennyivel – kiszámoltuk.

Több mint húsz törvény módosítására van szükség a kormány úgynevezett gazdaságösztönző programjának megvalósításához, amelynek konkrét intézkedéseit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn ismertette a parlamentben. A részleteiben már kiszivárgott program az adó-, a szociális, a foglalkoztatási, illetve a nyugdíjrendszer átalakítását tartalmazza; a kisebb parlamentről egyelőre nem volt szó, de állítólag lesz. A kormányfő szerint két héten belül elkezdhetik benyújtani a szükséges törvénymódosítási javaslatokat, de az ellenzéki reagálásokból ítélve nem lesz könnyű menet azokat elfogadtatni.

A személyi jövedelemadó (szja) alsó kulcsát a jelenlegi 1,7 millióról 3 millióra emelnék – ezzel a kulccsal 87 százalékunk adózhatna – ugyanakkor az ehhez a jövedelemhez tartozó 18 százalékos alsó adókulcsot 19-re növelnék. A minimálbér környékén keresőknek továbbra sem kell növekvő terhekkel számolniuk – őket tehát nem érinti a változás. De mit hozhat a 19 százalékos szja-kulcs a munkavállalók csaknem 90 százalékának?

A válasz: annak, akiknek a jövedelme meghaladja a 140 ezer forintot, de nem éri el a havi bruttó 250 ezret, jót hozhat.

Példának vegyünk a 250 ezres fizetést: az illető jelenleg 774 ezer forintot adózik le a 3 millió forint éves jövedelméből, de az új szja-kulccsal jövőre már „csak" 570 ezer forintot fizet be az államkasszába – ha a parlament elfogadja a tervet.

A mérleg másik serpenyőjében azonban ott vannak azok, akik havi 250 ezer forint fölött keresnek – ők 36 helyett 38 százalékos adókulccsal számolhatnak, magyarán többet fognak adózni, mint eddig.

Egy jó hír azért még idetartozik: az új adókulcsok elvileg ösztönzik a béremelést is, ma ugyanis az átlagbér környékén (havi 180 ezer forint körül) 1 forintnyi bruttó béremelésből 70 fillért elvisz az adó, a sávhatár kitolásával viszont 50–60 fillér közé szorul az 1 forintnyi béremelés miatti állami elvonás.

De folytassuk a Gyurcsány-kabinet teveit: öt százalékkal csökkentik a munkáltatók által alkalmazott tb-járulékot: 32 helyett 27 százalék lesz. Az áfa  20 százalékos kulcsa viszont 23 százalékra növekedne. A jövedéki adókat (dohány, alkohol, üzemanyag) különböző mértékben, 3–7 százalékkal növelnék. A vállalkozások társasági adóját 16-ról 19 százalékra javasolják emelni. És ezzel párhuzamosan „végig kell vitatni", hogy mi legyen az üdülési csekkel, az étkeztetési kedvezményekkel.

Adóalapot növelő, de nem adózó jövedelem lesz a családi pótlék, s ilyenek lesznek a mindenkinek egyformán járó támogatások is. Itt is álljunk meg egy pillanatra: a három- és többgyermekes családok adókedvezményét továbbra is fenn akarják tartani, tehát ők nem éreznek meg semmit a változásból. Az új adózási szabályokkal „130 ezer  forintig sem jobban, sem rosszabbul nem járnak az emberek" – állította a kormányfő. Példaként említette, hogy 100 ezer forintig nem csökken sem a személyijövedelemadó-teher, sem a társadalmi juttatás; 100 ezer és 130 ezer forint között ugyan csökken a  társadalmi, szociális juttatás, de legalább ennyivel csökken az adóteher is. Fontos tudni azt is, hogy a gyedhez fél év helyett 12 hónap  munkaviszony kellhet a jövőben, és csak annyi időre járna ez a támogatás, amennyi ideig előtte a gyermek édesanyja dolgozott. Magyarán két éven át az kapná ezt a juttatást, aki azt megelőzően két évig dolgozott is.

Ahhoz, hogy lássuk, ez hány embert érinthet a régiónkban, a megyei statisztikai évkönyv legfrissebb adatait vettük elő: a nyugat-dunántúli régióban csaknem 22 ezren vannak gyesen, gyeden vagy gyeten. A 2008-as élveszületések adataiból pedig szűkíteni is lehet a kört: az elmúlt években 4100 és 4300 között születtek kisgyerekek Győr-Moson-Sopron megyében – ilyen arányban érintheti tehát a változtatás a leendő anyákat.

 Maradva a szociális rendszernél: a 13. havi nyugdíjat beépítenék a havi juttatásba, ezzel „garantálva, hogy azt nem lehet elvenni", azoknak azonban, akik július elsejétől mennek nyugdíjba, már nem fog járni ez a juttatás – a kabinet tervei szerint. A kormány továbbá 2016-tól nyolc év alatt  fokozatosan 65 évre emelné továbbá a nyugdíjkorhatárt, úgy, hogy az évente négy hónappal lenne magasabb.  

Itt is vannak statisztikai adatok arról, hogy megközelítőleg hány embert érinthet a változás: Győr-Moson-Sopron megyében: 30 és 35 ezer fő közötti az a szám, akinek hét év múlva lenne esedékes a nyugdíjaztatás.  

A vállalkozások támogatása jelenti a negyedik pontot:  az agrárminiszter arról tárgyal a nagy nemzetközi áruházláncokkal, hogy a boltok nyolcvan százalékban magyar termékeket tegyenek a polcra. A gazdaságpolitikai támogatásokban néhány ágazat kiemelt szerepet kap majd: előnyben lesz a mezőgazdasági és az élelmezési iparág, szintén kiemelt a turizmus és az építőipar. A kormány szándéka továbbá, hogy az idei első félévben döntés szülessen a paksi atomerőmű kapacitásának megkétszerezéséről.

Az ötödik elem a politikai igazgatás átalakítása, a kisebb parlament, a választójogi törvény átalakítása, az önkormányzati helyek csökkentéséről, a korrupció elleni lépésekről, a pártfinanszírozásról szóló döntések meghozatala. „Az nem megy, hogy az erős kritikát nem vesszük tudomásul és csak egymásra mutogatunk" – mondta a kormányfő. Végül bejelentette, hogy két héten belül elkezdi benyújtani az  Országgyűlésnek a most ismertetett gazdaságélénkítő csomaghoz  szükséges törvénymódosítási javaslatokat.  

Olvasóink írták

 • 9. soproni 2009. február 20. 16:03
  „Mindenki előtt ott a lehetőség,hogy olyan szakmát válasszon,mint ami miatt most a felháborodását fejezi ki.”
 • 8. PrettyWoman 2009. február 19. 06:31
  „4.! Igen, sajnos igazad van. Egyik nap is volt a tévében szó a rendőri állományról. Kár volt az emberek idegeit azzal borzolni, mennyit kapnak a nyugdíjba vonul rendőrök és milyen sokba van ez az országnak, mert a helyükre be kell állítani viszonylag képzetlen fiatalokat és őket is fizetni. Nekem is volt kollégám, makk egészsége volt, 39 évesen nyugdíjasan. Irodában dolgozott, nem igazán volt megrokkanva. Felvette a jókora nyugdíjat, mellette halál nyugodtan (hisz neki nem kellett aggódni, hogy kirúgják) eldolgozgatott tanácsadóként még pár százezer forintért.
  Egyébként kulica, az hogy valaki minimálbérre van bejelentve, nem törvényszerűen azt jelenti, hogy ő adócsaló. Volt, hogy én is 6 órás minimálbérre voltam belejelentve, holott két műszakban dolgoztam. És annyit is kaptunk, egy fillérrel sem többet feketén. A másik meg az, hogy nekem sem bolt, ha minimálbérre jelentenek be, hiszen az emberrel bármi történhet, lehet beteg, megrokkanhat, stb. De ha állásinterjún már eleve közlik, hogy így van, mit lehet tenni. Ha azt mondom, hogy ez nekem így nem jó, akkor: Next please!
  Egyébként a rokkantosítás is egy kabaré manapság. Fél lábú meg félkarú embernek el kell menni évente vizitre, mert biztos az a feltételezés, hogy közben esetleg kinőtt a lába. Vagy a vak megvilágosodik. Közben meg ismerek olyanokat, akiket 10-15 éve minden kecmec nélkül lerokkantosítottak, mert magas volt a vérnyomása, vagy nehezen mozgott, mert irdatlan kövér volt. Más bajuk nem volt. De hát szerencsések voltak, jó időben jó helyen. Ez ma Magyarország.
  Egyébként Tricse neked is igazad van. Nem hőbörögni kéne, hogy juj ezek a csúnya mai fiatalok nem akarnak gyereket vállalni! Mire vállalnának? Mire hármat számolok? Meg kéne teremteni a feltételeit talán. Nem mindenkinek tudnak a szülők lakást venni. Meg a pályakezdőknek sem könnyű az elhelyezkedés.”
 • 7. jockey 2009. február 18. 16:48
  „3. kulica

  Látod, ez a szocialista igazságosság! A 25 éves barna bőrű kisebbséginek, meg a 35 éves alkoholistának majd beépítik a 13. havit a rokkantnyugdíjába, mert a mai társadalomban ők az értékes emberek. Javaslatom, a következő választásnál jól meggondolni, hová kerüljön az X.”
 • 6. tricse 2009. február 18. 14:15
  „Általában nem szoktam politikai cikkekhez hozzászólni,mert nem értek hozzá,közgazdász sem vagyok,de most józan paraszti ésszel azt mondhatom,hogy aki ezek után gyermeket vállal az vagy nagyon gazdag vagy nagyon felelőtlen!”
 • 5. Legate 2009. február 18. 07:32
  „Szegény Kulica 105000 a nyugdíjad? Valahogy azért kihúzod hó végéig? És aki 3 műszakban dolgozik 80e.-ért? Nézd meg mennyi pénzt kap pl. egy boltos nő valamelyik hipermarketben! Ja hogy neked jár 13. havi nyugdíj? És a kismamáknak 13 gyes? 13.családi pótlék? A 13. havi fizetés sincs, az amit annak hívnak az jutalom a dolgozó éves munkájáért! A te 13. nyugdíjadat ki termelje ki?? Én? Neked? Cseszd meg!”
 • 4. Judytka 2009. február 17. 19:01
  „Változhat...ez mindenképpen rosszat jelent.”
 • 3. kulica 2009. február 17. 17:27
  „Mi lesz a hozzám hasonlókkal? 60 éves koromban mentem nyugdíjba 2007 decemberében, az idén ugyebár nem kapok l3. havit - 8o eFt-ot - mivel juliusban töltöm be a 62. évemet. Akkor most nekem nem építik be a 13. havit? 45 éves munkaviszonyom van, 105.000 Ft-os nyugdíjam, soha nem voltam táppénzen. Jobb lett volna, ha lógok? Munka mellett tanultam, stb., igaz így nem szorultam szociális ellátásra, most is a gyerekeimet segítem, ahogy tudom. Tényleg azt kell mondanom, nem érdemes becsületttel leélni egy életet, csalni, lopni, munkát kell kerülni, minimálbéresnek lenni, azok mindent megkapnak, és még panaszkodnak is, hogy milyen kevés a nyugdíjuk. Azt szoktam mondani: mindenkinek annyi, amennyit dolgozott, de ez látom már nem igaz.
  Szégyen és gyalázat, hogy mindenki a nyugdíjasokat szidja, mert nekik milyen nagyon jó, de mindenki felett eljárnak az évek, előbb, mint gondolják.”
 • 2. animos 2009. február 17. 15:03
  „oA parlament létszámát mindenképpen csökkenteni kell!
  Csak a kormányzó párt maradhasson bent a többiek (kívülről) saját székházból kritizálódjanak. Esetleg megfigyelőik lehessenek jelen.
  oAz pedig egyáltalán nem elfogadható, hogy munka helyett kivonulósdit játszanak.”
 • 1. luna9 2009. február 17. 12:07
  „Az egész parlamentet le kéne cserélni vagy minimum a felére csökkenteni a fizetésüket pedig a negyedére visszavenni,a cigányoktól elvenni a segélyeket máris meg lehetne takarítani nagyon sok pénzt!!!Undorító ami ebben az országban folyik,az összes politikus szégyellje magát,már nem tudják hány bőrt huzzanak le rólunk!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leépítés-szakértők lesznek

Nyugat-Dunántúl - A munkanélküliek magukon, a nyugdíjas másokon szeretne azzal segíteni, hogy… Tovább olvasom