Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Változatlan maradt a diákhitel 9,5 százalékos kamata

Az általános kamatszint-emelkedés ellenére változatlan maradt a diákhitel 9,5 százalékos kamata. A Diákhitel Központ (DK) igazgatóságának döntése annak ellenére a kamatszint tartása volt, hogy a DK forrásköltsége az elmúlt félév során a korábbi 5,8 százalékról 6,05 százalékra emelkedett - értesült a Napi Gazdaság.
Miután a kamatban szereplő kockázati prémium összegét a független kockázatbecslő egy egész tanévre adja meg, a nyáron megállapított 1,82 százalékos szinthez nem nyúlhatott a DK. Ahhoz, hogy a kamatszintben ne kelljen érvényesíteni a 25 bázisponttal magasabb forrásköltséget, a DK-nak a működésiköltség-szintet kellett negyed százalékponttal mérsékelnie. Ez az új félévben 1,63 lesz.

A működési költség csökkentését Őri András, a DK szóvivője szerint egyebek mellett az tette lehetővé, hogy a rendszerbe az új tanévben további közel 20 ezer új ügyfél (hitelezett) lépett be. Az emelkedő kamatkörnyezetben az optimális adósságszerkezet elérése céljából a DK meglehetősen visszafogta a soros, immár 4. kötvényprogramját. A 30 milliárd forintos keretösszegéből az október 3-ai első kibocsátáskor hétmilliárd forint értékű papírt vásároltak meg a befektetők, a következő kibocsátásra vélhetően majd csak március elején kerül sor. Ennek oka, hogy a DK március 14-én utal először a második félévben hitelt igénylő hallgatóknak.

A DK finanszírozására emellett felhasználható még a 100 millió eurós EIB-hitelkeret fel nem használt része, illetve december 22-én hirdetik ki a központ jövő évi készenlétihitel-nyújtóját. Ennek a pénzintézetnek - állami készfizető kezességvállalás mellett - 2007. augusztus 31-éig 10 milliárd forint összegű kölcsönkeretet kell biztosítania a DK számára. Ezt az összeget 2007. augusztus 31. és 2008. január 2. között várhatóan még további maximum 5 milliárd forint egészít ki - tartalmazza a Napi Gazdaság cikke.

Napi Gazdaság/mfor.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

nincs szakadás

kosárlabda

Nem olyan súlyos a Soproni sÖrdögök amerikai centerének, Calvin… Tovább olvasom