Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Változások az adóbevallásban

Győr-Moson-Sopron - A magánszemélyek idei adóbevallásában több változás történt a tavalyihoz képest. Akinek például tartozása van, már a bevalláskor kérheti a részletfizetést.
Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságán Umenhoffer Ferenc igazgató és Horváth Szabolcs szakigazgató részletesen ismertette az újfajta szolgáltatás, az egyszerűsített adóbevallás tudnivalóit és az adózás magánszemélyeket érintő változásait.

A magánszemély három lehetőség közül választhat: önadózóként benyújtja a 0853-as bevallást, az adóhatóság közreműködésével egyszerűsített bevallást nyújt be, a munkáltatótól (társas vállalkozástól) kéri az éves adójának a megállapítását. Az egyéni vállalkozónak nincs választási lehetősége, a törvény előírása szerint a 0853-as bevallás benyújtására kötelezett.

A lehetőségekről a bevallási egységcsomagokkal együtt, illetve azok kiküldésével egyidejűleg, legkésőbb január 31-ig kapnak tájékoztatást az adózók.

Az előző évhez hasonlóan a 0853-as nyomtatványon kell bevallani, illetve elszámolni a 2008. évi személyi jövedelemadót, a különadót, az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulást, az egészségügyi hozzájárulást és az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély járulékát. Ebben az évben is visszaigényelhető a bevallásban a járulékfizetési felső határt meghaladóan levont járulék összege.

A bevallás határidői változtak: az egyéni vállalkozóknak és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek február 25-ig, másoknak május 20-ig kell benyújtaniuk a bevallást.

A nyomtatvány az APEH honlapjáról (www.apeh.hu) is letölthető és az internetes program segítségével kitölthető. Az internetes program segítségével kitöltött bevallását elektronikus úton is benyújthatja az a magánszemély, aki az okmányirodában regisztráltatta magát. A kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő (nem nyugdíjas) egyéni vállalkozók elektronikus úton kötelesek benyújtani a 0853-as bevallásukat is.

Az adózók élhetnek az újonnan bevezetett kedvező részletfizetési lehetőséggel is. Az új szabály szerint a vállalkozási tevékenységet nem folytató, általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemély az adóbevallásban befizetendő kötelezettségként megállapított 100 ezer forintot meg nem haladó személyi jövedelemadóját havi egyenlő részletekben, legfeljebb négy hónap alatt pótlékmentesen megfizetheti. A pótlékmentes részletfizetési lehetőség igénybevételéről a 0853-as bevallás főlapján lehet nyilatkozni. A részletfizetési lehetőséggel az egyszerűsített bevallást benyújtó magánszemélyek is élhetnek.

A visszaigényelhető adót, járulékot ebben az évben is a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, de legkorábban 2009. március 1-jétől kaphatják meg az adózók. Akik elektronikusan teljesítik a bevallási kötelezettségüket, már február 1-jétől megkaphatják a visszajáró összeget.

Ebben az évben a magánszemélynek már nem kell külön nyilatkoznia az állami adóhatóság felé az esetleges köztartozásairól, ha a bevallása szerint visszajáró összeg kiutalását kéri.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is Magyar Anna lemondását követelik

Továbbra is a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökének lemondását követeli az MSZP közgyűlési frakció… Tovább olvasom