Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Válság: mi lesz a lakáshitelekkel? Visszaesett a lízing

Magyarország lakás- és hitelpiaca még nem készült fel a traumára. De csaknem 60 százalékkal esett vissza a lízingpiac az elmúlt egy évben.

A válság elsősorban a jármű- és ingatlanlízingek számát vetette vissza. Az elmúlt évben csak az informatikai-és irodai berendezések finanszírozása nőtt.

A lízingfinanszírozás egy év alatt 133 milliárd forinttal csökkent, a szerződések száma pedig 60 százalékkal marad el 2008 első negyedévéhez képest. A Magyar Lízingszövetség közleménye szerint a legnagyobb visszaesést az autó és haszonjárművek finanszírozása könyvelhette el, amelyek csaknem 62 százalékos visszaesést szenvedtek el 2008 első negyedévéhez viszonyítva. Eközben a személyautó lízingek összege 163,2 milliárd forintról 62,8 milliárd forintra esett vissza, míg a teherautó-lízing forgalma 43,4 milliárdról 16,4 milliárdra csökkent. Az ingatlanlízing szerződések összege a tavalyi 39,4 milliárdról 16,8 milliárd forintra esett vissza. A 60 százalékos visszaesés megegyezik az összpiaci trenddel, így az ingatlanok továbbra is 13 százalék képviselnek a teljes magyar lízingszektorban.

Az első negyedévben növekedés egyedül az informatikai-és irodai berendezések finanszírozásában volt, amely 15 százalékkal nőtt. A Magyar Lízingszövetség tagjai az év végéig átlagosan 25 százalékos piaci visszaesésre számítanak, az év második felében azonban már némi fellendülést várnak.

Hitel és válság

A hitelintézetek direkt marketing eszközei közül sokan találkozhattak már valós vagy elektronikus postaládájukban hitelkártyára vagy személyi kölcsönre vonatkozó egyedi ajánlattal, a lakáshitelek értékesítésével más a helyzet. A múlt heti Portfolio.hu Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2009 Konferencia egyik tartalmas panelbeszélgetése a válság alatti és utáni hitelezési technikákat boncolgatta, ahol megállapították, hogy hazánk lakás- és hitelpiaca még nem készült fel egy ilyen traumára - írja a Pénzcentrum.

Bár a kihelyezett új állományok tekintetében a tizedére zsugorodott a magyarországi lakáshitelezés, a pénzintézetek szerint a partneri értékesítés aránya nem változott. Az elmúlt fél évben felfokozódtak a hitelezéshez kapcsolódó félelmek, ezeket lassan fel kell oldani és újra teret kell adni a klasszikus értékesítési csatornáknak.

Vannak olyan magyarországi régiók, ahol a mai napig a fióki akvizíciók teszik ki az ügyfélszerzés döntő többségét, a többi értékesítési csatorna mélyen az országos átlag alatt teljesít. A lakáshitel egy tipikusan olyan többszereplős jelzálogtermék, melyet interneten keresztül szinte lehetetlen értékesíteni, személyes kapcsolatok nélkül nem működik.

Egy lakáshitel igénylés során nem csak a kérelmező és az ügyintéző párbajáról beszélhetünk, csörtéket kell vívni az értékbecslővel, a munkáltatóval, a banki bírálatot végző adósminősítő, bíráló és döntéshozó csapattal. Rengeteg információra és személyes kapcsolatra van szükség ahhoz, hogy a kérelem benyújtásától a hitel folyósításáig eljussunk, nem beszélve az utómunkálatokról és a jellemzően 15-35 év közötti futamidő alatt történő eseményekről.

Az internetes jelzálogbrókerek is személyes tanácsadókat alkalmaznak, akik a kondíciók pontos ismeretében az igénylő paraméterei alapján kiválasztják a megfelelő pénzintézetet és összeállítják a hitelkérelmet. A közvetítők vitathatatlan szerepe ellenére a bankok fiók szinten is próbálnak erősíteni, szakértők szerint nagy kérdés, hogy a bankok miként alakítják át a személyi állományukat a forgalom csökkenésének hatására.

Olvasóink írták

 • 3. Kalajka 2009. május 12. 11:52
  „Nem értem miért gondolják sokan,hogy akiknek most fizetés képtelenség miatt elvették az otthonát az mind felelőtlen volt.Persze nem akarok általánosítani,mert vannak olyanok akik meggondolatlanul halmozzák a hiteleket.Azonban sokan vannak akiknek csak a lakáshitelük van és azt sem tudják fizetni,mert a válság miatt leállt a gyár ahol eddig a kenyérre valót kereste.A semmiből pedig csak semmit lehet fizetni.Ezek az emberek igen is megérdemlik,hogy segítsenek nekik a nehéz helyzetben.Az általuk befizetett adó is gyarapította az államkincstárt.Itt az ideje,hogy viszonzásul kicsit megkönnyítsék a helyzetüket és esélyt kapjanak,hogy megtarthassák az otthonuk amiért évek óta dolgoznak.Hiszen nem az ő hibájuk,hogy válság van.Nem túl vállalásból vagy lustaságból,felelőtlenségből kerültek ebbe a helyzetbe.A bankok pedig lehetnének egy kicsit toleránsabbak.Akkor sem mennének csődbe ha 2% tiszta haszon helyett csak 1%-ot tennének zsebre.Nekik is az lenne az érdekük,hogy az adós tovább fizessen,hiszen akkor több kamatot tudnak beszedni.”
 • 2. pampus 2009. május 12. 05:22
  „Szerintem pedig a telhetetlen spekulánsok sem számítottak ekkora népnyúzásra! Mert ugyebár ezen a vadászmezőn a (gepárd hiába ejti el a vadat) a munkások hiába termelnek, (ha a hiénák azonnal elveszi) ha a tolvajlásra szakosodott hatalom azonnal elveszi lefölözi a hasznot.”
 • 1. Primax 2009. május 11. 18:33
  „Szerintem nem visszaesett, hanem beállt az az állapot, amelyet a (fizetőképes)kereslet-kínálat szabályoz.
  A piac - mindegy, hogy milyen okból kifolyólag - visszaállt arra a szintre, amelyet elbír.
  Ezt "illik" tudomásul venni és nem kell - emiatt is - folyamatosan bűnbakokat keresgélni.
  A későbbiekben hiteleket felvevőknek pedig hasznos, ha látják, mi lehet a következménye annak, ha felelőtlenül/erőn felül bevállalnak dolgokat.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A számlák mindent visznek

Egyre többen szűntetik meg, vásárolják vissza életbiztosításaikat és hosszú távú befektetéseiket… Tovább olvasom