Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Válság: Ingadozik a forint árfolyama

A bankközi devizapiacon csütörtökön délután két órakor 265 forint volt az euró árfolyama; a reggeli szélsőséges kötések után viszonylag szűkebb sávban ingadozik az árfolyam.

14.00: Ingadozó árfolyam

A budapesti bankközi devizapiacon csütörtökön délután két órakor 265,00/10 forint volt az euró árfolyama; a hajnali és reggeli szélsőséges kötések (273, illetve 260 forintos árfolyamszint) után viszonylag szűkebb sávban, 263 és 267 forint között ingadozik az árfolyam.

A forint továbbra is erősebb a reggeli 269,90/270,10 forint/eurós kurzusnál és a szerda délutáni 269,20/40-nél, és különösen az éjszakai tengerentúli kereskedés 273 forintos szintjénél. Ugyanakkor délelőtt már 260 forint körül is járt az árfolyam.

A dollár árfolyama 197,70/80 forint volt délután kettőkor a szerdai 198,00/198,20-as, a hajnali 202 forintos és a délelőtti 196 forintos szintek után.

12.00: BUX 4 százalék

Délben a BUX már csak 4 százalékkal volt a szerdai záró érték alatt.

5 milliárd euró a Magyar Nemzeti Banknak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Európai Központi Bank (EKB) megállapodást kötött repóműveletekről, amely lehetőséget biztosít az MNB számára 5 milliárd euró értékhatárig euróhitel felvételére. A tőzsdén kis megnyugvás tapasztalható.

Ez a közlemény szerint támogatást biztosít az MNB nyíltpiaci műveleteihez. A jegybank pénteken jelentette be, hogy az euró- és forintlikviditás biztosítása érdekében hétfőtől úgynevezett FX-swap gyorstendert indít szabad aukciók keretében. A kétoldali (euró- és forintlikviditást nyújtó) gyorstenderek egynapos (overnight) futamidejűek, az aukciókra ugyanabban az időpontban párhuzamosan kerül sor.

A párhuzamosan futó két tender keretében a jegybank azok között közvetít, akik forintot szeretnének eladni euróért, illetve akik eurót szeretnének eladni forintért, ezzel összehozva a keresletet és a kínálatot.

A tendereken a fizetés fizetés után (Payment after payment, PaP) elvet alkalmazza a jegybank, ami azt jelenti, hogy az ügyletből eredő kötelezettségének csak az ügyfél teljesítésének megtörténte után tesz eleget.

Az első alkalommal, hétfőn sikertelen volt a tender, mert csak egyik oldalról érkeztek ajánlatok, így nem született üzlet. A kereskedők szerint csak eurófelvétre érkeztek ajánlatok. Kedden a gyorstenderen 35 millió eurót allokáltak, szerdán pedig ismét nem kötöttek üzletet.

A forint árfolyama hirtelen 3 forinttal erősödött csütörtök reggel a hírre, az euró a szerda esti 269,20/40 forintról 266,40-re esett, de alig negyedóra múltán ismét visszatért a 270 forint körüli szintre.

10.20 - kis nyugalom

A Budapesti Értéktőzsdén a reggeli nagy zuhanások után megnyugodni  látszik a piac, a részvényárfolyamok csökkenése mérséklődött és  minden részvénnyel folyamatos volt a kereskedés.

A BUX 9.45-kor még 8,3 százalékos mínuszban volt, ezt ledolgozta 6,05 százalékra, így a mutató 13.607 ponton állt.


Zuhant a tőzsde


Csaknem 8 százalékos zuhanással nyitott a tőzsde csütörtök reggel
A csütörtöki nyitás után 10 perccel, csaknem 1100 pontos, 7,5 százalékos esésben van a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX. Legtöbbet, 10 százalékot az ÉMÁSZ, és 7,4 százalékot az OTP papírja veszített értékéből, ám nem sokkal marad el azoktól a MOL 6,6 százalékos gyengülése sem. Az összes vezető részvény mínuszban van.

A tengerentúlon szerdán nagyot estek a vezető indexek, csütörtök reggel pedig Ázsia is folytatta a zuhanást. A vezető japán index például több mint 10 százalékkal gyengült a kereskedés végére. Mindez jórészt annak köszönhető, hogy egyre több befektető számít arra, hogy az amerikai gazdaság rövidesen recesszióba süllyed. A pénzügyi elemzők szerint a világ, így a budapesti értéktőzsde árfolyamait is alapvetően fogja befolyásolni az USA szeptemberi inflációs, a szokásos heti munkanélküliségi adatainak, illetve az ipari termelés statisztikájának csütörtöki megjelentetése.

Olvasóink írták

  • 1. ungi 2008. október 17. 06:07
    „Kb. marciustol mestersegesen tartottak alacsonyan az euro arfolyamat. Sem politikai, sem gazdasagi magyarazatot nem tudott ra senki adni. Egyik naprol a masikra a 260-as arfolyamrol 220-ra esett vissza az euro. Vallalkozasok mentek ebbe tönkre. Most meg itt van ez a valsagos idöszak, es csak nez mindenki, mint a moziban. Mi lett volna, ha nem piszkaljak meg akkor? Talan most nem erintene bennünket ennyire.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mendegél a mandarin - Tímár Nati blogol

"Tegnap bementem sulimba és megismerkedtem jövőbeli osztályommal. Nagyon aranyosnak tűnnek, remélem… Tovább olvasom