Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Válogatott szemetünk

Népszerű a szelektív hulladékgyűjtés, a győriek felelősséget éreznek környezetük iránt – vallja a Reflex elnöke. A Komszol ügyvezető igazgatója megjegyezte: ez a sikeres módszer nem függ össze a szállítási díjak mértékével.
A veszélyeshulladék-gyűjtésről szólva Lajtmann József elnök úgy ítélte meg, hogy annak felügyelt gyűjtőudvaron kellett volna megvalósulnia. A reflexesek a szelektív hulladékgyűjtés kapcsán civil kontrollt szorgalmaznak.
Kovács Barnabás, a Komszol ügyvezető igazgatója, dicsérve a lakosság felelősségteljes hozzáállását, elmondta: a szelektíven összegyűjtött hulladék tisztasági foka jócskán meghaladta – mégpedig alig egy esztendő alatt – az irigyelt osztrák és német szintet.

A szelektív hulladékgyűjtés ugyan költségesebb, de környezetkímélő

Hazánk egyik legnagyobb gondja a hulladék – vélekedett érdeklődésünkre a Reflex Környezetvédő Egyesület elnöke. Lajtmann József szerint: „ Nálunk sokkal nagyobb állami kedvezményben részesülnek a hulladék gyártói, mint az azt felvásárló másodnyersanyag-piac. Olyan árrés van a kettő között, amely a lakosságot terheli. Magyarországon a szelektív gyűjtés környezetvédelmi szempontból nagyon jó, de sokkal költségesebb, mint a hagyományos szemétszállítás. ”

A lakosság körében is népszerű ez a gyűjtési mód

Lajtmann József elmondta, hogy évekkel ezelőtt Győrben néhány szelektív gyűjtőszigetet hoztak létre. Miután a szakemberek csak pozitív tapasztalatról számoltak be, így ezt a módszert 130 helyre kiterjesztették. Az igazi gondot az jelentette, mikor a lakosság környezeti érzékenységét össze kellett hangolni a pénzügyi érdekekkel. A Reflex elnöke szerint ez nem sikerült, a problémák ebből adódnak. Annak ellenére, hogy a város megtanulta, utólagos válogatással – abdai telep – valóban eladható „ terméket ” produkál. A lakosság körében nagyon népszerű lett ez a hulladékgyűjtési mód, az emberek átérzik annak fontosságát, hogy tehetnek valamit környezetükért. A veszélyeshulladék-gyűjtésről szólva Lajtmann József hibás lépésnek ítélte, hogy az előkészületlenül történt, mivel annak egy felügyelt gyűjtőudvaron kellett volna megvalósulnia. A reflexesek a szelektív hulladékgyűjtés kapcsán civil kontrollt szorgalmaztak. Szúrópróbaszerűen maguk is ellenőrzik az abdai telepet, hogy az odaszállított szelektív hulladék valóban hasznos anyaggá válik-e.

Kovács Barnabás dicsérte a lakosság felelősségteljes hozzáállását

Győrben három évvel ezelőtt a választható edényméret felére csökkent, ám a hulladék mennyisége nem változott. A Komszol ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: miután feltérképezték a köztisztaságban uralkodó állapotot, próbáltak megoldást keresni a hulladékmennyiség leszorítására. Kovács Barnabás leszögezte: az elszállított hulladék mennyisége és a szállítási díj nincs egyenes arányban egymással. Az összköltségből nyolcvan százalék a szemét mennyiségétől független, csak a maradék költségrész kapcsolódik hozzá. Ezért téves az a felvetés, hogy kevesebb a szemét, mégsem arányos ezzel a szállítás díja. Szerinte ez a szolgáltatás mind a 120, mind pedig a 60 literes edénynél ugyanannyi költséget von maga után, és nem a szelektív gyűjtés miatt annyi. Az ügyvezető igazgató dicsérte a lakosság felelősségteljes hozzáállását, amely véleménye szerint jócskán meghaladta – mégpedig egy év alatt – az irigyelt osztrák és német tisztasági fokot. Kovács Barnabás a társaság fejlesztéseiről szólva elmondta: idén megvalósítják a kerti hulladékok gyűjtését, amelyet a győriek remélhetőleg az eddigi újdonsághoz hasonlóan, pozitívan fogadnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szetey András - újságíró

Tovább olvasom