Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Vállalkozói roham az ügyvédeknél

Július 1-jétől életbe lép az új gazdasági társaságokról szóló törvény, a változtatásokat azonban rendkívüli tanácstalanság övezi. A cégek elsősorban azt szeretnék tudni, mi a teendőjük azzal a módosítással kapcsolatban, hogy ügyvezető ebben a minőségben nem lehet a vállalkozás alkalmazottja.
A Népszavának nyilatkozó ügyvéd ennek kapcsán elmondta: alkalmazotti mivoltáról nem kell lemondania a társaság első emberének, hiszen más feladatra köthet munkaszerződést a vezetővel, kizárólag az ügyvezetői munkakör nem jöhet szóba. Semmi nem tiltja például, hogy a pénzügyek intézésével bízzák meg az illetőt, de ellenőrként, csoportvezetőként is dolgozhat. Fontos kitétel viszont, hogy alkalmazottként aláírt kontraktusában nem szerepelhet feladatként a cég képviselete. Ezzel a kettős jogviszonnyal elkerülhető, hogy le kelljen mondania a szabadságról a társaság első emberének, s nem esik el a társadalombiztosítási szolgáltatásoktól sem.

Hidasi Gábor hozzátette: a változtatást az indokolta, hogy a külföldi cégvezetők jogviszonyon túli állapotban voltak, azaz sokuk esetében nem lehetett tisztán látni, hogy hol szerzik jövedelmüket, hol adóznak. A Napi Gazdaság jogi tanácsadó oldalán szintén az új társasági törvénnyel foglalkozik. A lap az üzletrész átruházásának szabályait tekinti át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjú horgászok huszonötödik nyara Ásványrárón

Nyolckilós ponty, kétkilós balinok, kiló körüli csukák és sok keszeg akadt idáig az ifjú pecások… Tovább olvasom