Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Vállalkozások a csőd szélén

Slágertémává vált az elmúlt hónapokban a magán- és nagyvállalkozókat is sújtó körbetartozás, valamint az, hogy a kormány a polgári törvénykönyv módosításával szeretne véget vetni ennek. Az utóbbi években a körbetartozás az építőipar fő jellemzőjévé vált, de hasonló gondokkal küzdenek más iparágak is.
A romló fizetési morál elsősorban a kisvállalkozásokat sújtja, amelyeknek létét veszélyeztetik a késedelmes kifizetések és nem fizetések. Lapunkban is foglalkoztunk már ezzel a témával.

A „bezzeg cég"

A Mechler Zoltán és Abronics Róbert tulajdonában lévő Viadom Zrt.-ről május végén látott napvilágot, hogy nem tud fizetni, bár egyes alvállalkozói már 2006 óta várnak a pénzükre. A nem fizető társaság jelenleg felszámolási eljárás alatt áll.

A Viadom vesztét az útépítőszakmában terjedő hírek szerint az okozta, hogy túlságosan olcsón vállalt munkákat. A Kóka János miniszter „bezzeg cégeként" ismert részvénytársaság a 3-as és a 35-ös főút felújítását is feltűnően olcsón vállalta. A cég adós maradt – többek között – a Győr környéke munkálataiban is – 81-es csomópont, bevezető szakasz, Gyirmót, faluközpont, győrszentiváni útfelújítás –, továbbá más beruházásaiban.

– Mindenki tartózkodik a Viadom szó hallatán, miért? Hova tűnt a pénz? Hol az állam felelőssége? – kérdezi aggódva a rábaközi K. I. alvállalkozó – aki nem kívánt teljes névvel szerepelni – s aki a 81-es csomópont bevezető szakaszán is dolgozott.

A vállalkozó elmondta, hogy megdolgozott millióiért – az összeg a felhalmozódott kamatokkal együtt közel tízmillió forintra rúg – már csak reménykedhet. A családi vállalkozásként működő cég mindig lelkiismeretesen és becsületesen elvégezte a munkákat, amit teljesítésigazolással el is ismert a Viadom Zrt. A kifizetetlen vállalkozók pedig tehetetlenek, eredménytelenül fordultak ügyvédhez, ami ugyancsak pénzbe került, valamint a felszámolási eljárás elindítása és regisztrációja is. Úgy látszik, vonhatjuk le a következtetést, úgy lehet csökkenteni az autópálya és utak építésének költségeit, ha egyszerűen nem fizetik ki azokat, akik dolgoztak rajta.

– A ki nem fizetett, ám leszámlázott és kiállított számlák után nekem muszáj volt befizetnem a járulékokat: áfát, nyereségadót. Miért nem tesz hatékonyabb lépéseket az állam a körbetartozások megszüntetésére? Eltűnhet egy részvénytársaság úgy, hogy a vállalkozó, aki megdolgozott a pénzéért, nem kap semmit? Könyörögnie kell azért, ami jár neki? – tette fel a kérdést a pénze után futó K. I.

Ugyanígy vélekedik egy másik győri alvállalkozó is, aki dolgozott a Viadomnak. Neki 20 millió forinttal adósa a „bezzeg cég".

– Ügyesen kimentették a tulajdonosok a milliókat és nem sikerült rájuk bizonyítani, hogy szándékosan tették. Már semmit nem remélek... – nyilatkozta keserűen a húszmilliós hiánnyal küszködő győri vállalkozó.

Válaszra várnak

Dr. Vesztergom Imre, az egyik károsult ügyvédje a felszámolás alatt lévő részvénytársaságról kérdésünkre elmondta, hogy az érintett ügyfelek, akik beadták a felszámolási eljárást a Viadom Zrt. felé, várhatóan végleges választ a jövő év második felében kapnak.

A megkérdezett rábaközi alvállalkozót ez azonban nem vigasztalja.
– Addig mi lesz velünk? Várjunk? Tönkremenjünk, hitelt hitelre halmozzunk? – mérgelődött.

Míg a mezőgazdászok jogosan demonstrálnak és nagy összegű állami kártérítést harcolnak ki, addig egyre több építőipari cég megy tönkre, közben nekik mégsem segít senki. Míg tavaly az első félévben 1043-at számoltak fel és 357-et szüntettek meg végelszámolással a tulajdonosok, addig idén máig ez a szám már 1174. A statisztikák 553 végelszámolás alá eső cégről szólnak.

Napjainkban szállóigévé vált a körbetartozás fogalma, amelynek jelenléte a gazdasági életben cégek ezreit teszi és tette már fizetésképtelenné.

– Miért nem kárpótolja az állam ezt a vállalkozói szférát, akik önhibájukon kívül kerültek ilyen lehetetlen csődhelyzetbe? Azokat, akiket nem a természeti csapások sújtanak, hanem az önző emberi érdekek sanyargatnak? Mikor lesz olyan jogorvoslat, amikor azt mondhatjuk, hogy nincs kiszolgáltatottság? – bosszankodott K. I.

Csak együttes erővel

Ahhoz, hogy ez a szféra is lépni tudjon, nemcsak egy rétegnek, hanem mindenkinek össze kellene fogni. Ez az iparág olyan telített, hogy nem engedheti meg magának egy vállalkozó sem, hogy demonstráljon munka helyett, mert rengetegen pályáznak egy-egy beruházásra. Pedig egyedül kevés az esély arra, hogy kiharcolják az igazukat...

Kertics Dia

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó pillanatban zárták be a mátraszőlősi iskolát

Az önkormányzat az utolsó pillanatban, augusztus 30-án döntött a helyi általános iskola… Tovább olvasom