Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Vállalkozásfejlesztési hitelprogram

A Sopronban működő mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéseit kívánja támogatni és ösztönözni a Thurner Mihály Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram. A következő közgyűlés elé kerülő program szerint vissza nem térítendő kamattámogatásban részesülnének a sikeresen pályázó vállalkozások, amelyek hatására hosszabb távon élénkebbé válna a város gazdasági élete. A tervezet hátteréről Hruby József alpolgármestert kérdeztük.
– Milyen mértékű támogatást nyújtana az érintett vállalkozások számára ez az önkormányzati program?
– Soproni székhellyel, vagy telephellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, fejlesztéseit támogatja ez a hitelprogram 5 százalékos kamattámogatás formájában. Akár a teljes kamat is támogatható, amennyiben a kamat mértéke nem haladja meg az 5 százalékot. A támogatás – alapesetben – maximum tízmillió forintnak megfelelő forint- vagy devizaalapú hitel mellé adható. A Soproni Ipari és Innovációs Park és a Soproni Délkeleti Ipari Park területén megvalósuló beruházások támogatása esetén a támogatható hitel mértéke maximum húszmillió forint.
– Éves szinten hány pályázatra számítanak?
– Számításaink szerint mintegy ötven-hetven sikeres pályázat várható. A kamattámogatás folyósításának időtartama maximum 36 hónap. Ingatlan, gépek vagy berendezések vásárlásától kezdve az infrastruktúra építéséig, korszerűsítéséig, ingatlanépítésig vagy annak korszerűsítéséig, számos dologra igényelhető ez a vissza nem térítendő támogatás.
– Honnan teremtik elő a pályázat fedezetét?
– A helyi adókból befolyó összeg egy százalékát kívánjuk erre a célra fordítani.
– Hogyan jött az ötlet, hogy szükség lehet egy ilyen jellegű önkormányzati programra?
– Régebb óta gondolkodik az önkormányzat a kamarával és az ipartestülettel együtt egy hasonló vállalkozásösztönző programon. Olyan tervezeten, amelyben a helyi vállalkozások által befizetett adók egy részét a vállalkozások élénkítésére lehet visszafordítani. A tavaly tartott városfejlesztési műhelyek megbeszélései során vetődött fel egy hasonló ötlet, ami erre a tényleges lépés megtételére sarkallt minket. Helyi vállalkozók véleményezték a tervezetet, különböző ötletekkel egészítették ki azt. Tagadhatatlan, hogy nincs könnyű gazdasági helyzetben Sopron, ám ez egy olyan reális alapokon nyugvó program, amely középtávon ösztönzőleg hathat a helyi kis- és középvállalkozásokra.
– Milyen konkrét eredményeket várnak a Thurner-hitelprogramtól?
– Legfontosabb célunk a munkahelyteremtés. Elképzeléseink szerint 2-3 éven belül a soproni munkaerőpiacon is érzékelhető számú munkahelyeket teremtene, valamint segíteni tudja a helyi kis- és középvállalkozásokat a versenyben, a város szempontjából pedig hosszabb távon nemcsak megtérülő „befektetés” lenne, hanem növekvő helyi adóbevételekkel járna együtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozihalál még nem fenyeget

Évek óta egyre kevesebben járnak moziba hazánkban – akárcsak a világon mindenhol. A… Tovább olvasom