Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Választási szuperév régiónkban

Az idei esztendő választási szuperévnek minősül régiónkban. Az osztrákok novemberben, a csehek és a szlovákok júniusban, az olaszok pedig a magyar voksolással egy napon járulhatnak az urnákhoz.
November 19-én rendezik a parlamenti választásokat Ausztriában – értesült a Der Standard. Ez az egyik legkésőbbi lehetséges időpont, az alkotmány előírásai miatt ugyanis november 26-ig mindenképpen az urnákhoz kell szólítani a polgárokat. A dátummal kapcsolatban a hét végén erőtlen cáfolatok hangzottak el, ám Wolfgang Schüssel kancellár Néppártjának (ÖVP) az érdeke, hogy minél távolabb tolja az időpontot a júniusban véget érő EU-elnökségtől. A legutóbbi közvélemény-kutatás 38 százalékos támogatottságot mutatott az ÖVP-nek, az ellenzéki szociáldemokratáknak pedig 42 százalékot. Így a következő osztrák kormány összetételét befolyásolhatja, hogy a kisebb pártok hogyan szerepelnek.

Az idei esztendő egyébként választási szuperévnek minősül régiónkban. A csehországi parlament alsóházát Václav Klaus köztársasági elnök szerint június 2–3-án, Jirí Paroubek kormányfő szerint június 9–10-én kellene újraválasztani. Az alkotmány a két közjogi méltóságot közösen hatalmazza fel a voksolás kiírására, a vita még tart az időpontról. A választás esélyese az ellenzéki jobbközép ODS.

Szlovákiában a parlamenti pártok a múlt héten megállapodtak, hogy június 17-én rendezik az előrehozott választásokat. Ezek egyértelmű esélyese a baloldali populista Smer párt, amely nagyobb jóléti kiadásokat ígér és a 2004-ben bevezetett egykulcsos személyi jövedelemadó többkulcsossá alakítását tervezi, de ragaszkodik az euró 2009-es bevezetéséhez. A Smer egy friss felmérés szerint 36 százalékra számíthat a választásokon, a második helyre Vladimír Meciar exkormányfő pártja esélyes, 13 százalékkal, a jobboldali kormánykoalíciót vezető Mikulás Dzurinda által vezetett tömörülés csak a harmadik helyre látszik befutni.

Olaszországban szombaton oszlatta fel a parlamentet az államfő, itt a magyar voksolással egy napon, április 9-én járulhatnak urnához a polgárok. A legutóbbi felmérések szerint Romano Prodi ellenzéki baloldali pártszövetsége öt százalékponttal több szavazóra számíthat, mint Silvio Berlusconi kormányfő.

Lengyelországban a három jobboldali párt között kötött „stabilitási paktum" révén egyelőre elhárult az előre hozott választások veszélye, de ellentétes fordulat is bármikor bekövetkezhet; Aleksander Kwasnieski államfő ma dönt arról, hogy a költségvetés elfogadásának elhúzódása miatt feloszlatja-e a törvényhozást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házi jelzőrendszer márciustól

Egy budapesti székhelyű cég kapta a megbízást a mosonmagyaróvári jelzőrendszeres házi… Tovább olvasom