Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Választási kisokos vasárnapra

Kikre szavazunk, miért szavazunk, mikről döntenek? Hány szavazattal juthatnak be, és mindez a magyarokat mennyire érdekli?
Áder János köztársasági elnök március 8-án írta ki az EP-választást május 25-ére, a magyar választópolgárok 21 képviselői hely sorsáról dönthetnek.

Kikre szavazhatunk?

A választás egyfordulós, a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok nyolc lista közül választhatnak. A szavazólapon sorrendben a következő pártok, pártszövetségek listái szerepelnek: Magyar Szocialista Párt, Seres Mária Szövetségesei, Fidesz-KDNP, A Haza Nem Eladó Mozgalom párt, Jobbik, Lehet Más a Politika, Együtt-PM, Demokratikus Koalíció.

Az EP-ben azonban a képviselők nem nemzetek szerint különülnek el, hanem európai pártfrakciókat alkotnak. Magyarországról a Fidesz képviselői az Európai Néppárt, az MSZP-sek az Európai Szocialisták, az Együtt-PM és az LMP képviselői pedig a Zöldek frakciójába ülnének, a bejutó jobbikosok pedig valószínűleg más EU-tagállamok nemzeti radikális képviselőivel alkotnának frakciót.

Mikről dönt az Európai Parlament?

A közösségi jog az élet egyre több területére terjed ki. Adóügyekben, kereskedelmi és gazdasági kérdésekben, élelmiszer-biztonsággal, mezőgazdasággal, emberi jogokkal, rendészettel, tudománnyal, oktatással, kultúrával, környezetvédelemmel, fejlesztéspolitikával, segélyezéssel, egészségüggyel, szociális ügyekkel, halászattal vagy energiaügyekkel kapcsolatos kérdésekben is dönt az Unió.

Hétköznapi példákból merítve: ők csökkentették például a roamingdíjakat, ők írják elő, hogy csirkét csak olyan ketrecben lehet tartani, amiben van ülőrúd, ők mondják meg, mennyi káros anyagot bocsáthat ki egy-egy autó, vagy hogy mindben legyen ABS, még a mákos tészta sorsa is rajtuk múlik.

Hányan szavazhatunk Magyarországon?

A vasárnapi szavazáson a magyarországi névjegyzékben 8 034 274-en szerepelnek, ők az ország 10 386 szavazókörében személyesen szavazhatnak. A szavazókörökben 27 ezer pártdelegált segíti a szavazás lebonyolítását.

Mennyire érdekli az embereket az EP választás?

Az Ipsos legfrissebb felmérése szerint a magyar lakosság 40 százalékát érdekli a vasárnap megrendezendő európai parlamenti (EP-) választás.

Hány szavazattal és hogyan juthatnak be a képviselők?

Az EP-választás arányos választási rendszerben, listás szavazással folyik. A választáson Magyarország területe egy választókerületet alkot, a mandátumkiosztás az úgynevezett legnagyobb maradék elve szerint történik. Nem kaphat mandátumot az a lista, amelyik a voksoláson nem kapja meg a szavazatok legalább 5 százalékát. A listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz.

Akik nem tartózkodnak Magyarországon, hogyan szavazhatnak?

Azok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, 96 külképviseleteken voksolhatnak, ha kérték felvételüket a névjegyzékbe, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint 7572-en szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben. A külképviseleteken most kétszer annyian kívánnak szavazni, mint öt évvel ezelőtt, akkor ugyanis valamivel több mint 3800-an szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben, és közülük 3400-an el is mentek szavazni.

A külképviseleteken a szavazást - magyarországi idő szerint - ugyancsak reggel 6 és este 7 óra között tartják, az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton elkezdődik a szavazás.

Az EP-választás sajátossága, hogy a Magyarországon lakóhellyel rendelkező uniós polgárok is szavazhatnak a magyar EP-listákra, a voksolás előtt 1626-an jelezték, hogy a magyar EP-listákra kívánnak voksolni. Öt évvel ezelőtt 5500-an szerepeltek a névjegyzékben a szavazás napján.

És akik nincsenek otton?

Azok, akik nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen kívánnak voksolni, pénteken 16 óráig kérhették átjelentkezésüket, ezt több mint 56 ezren tették meg.

Ugyanott szavazhatok, mint áprilisban?

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak vasárnapi választásán a legtöbb választópolgár abban a szavazókörben szavazhat, ahol az áprilisi országgyűlési voksoláson, néhány esetben azonban előfordulhat, hogy új szavazókörben kell voksolni. A választónak célszerű indulás előtt ellenőriznie a választási irodától kapott tájékoztatón, melyik szavazókörben várják.

Mikor lesznek eredmények?

A részeredményeket és az eredményeket csak este 11 óra után lehet közzétenni, és az unió már az összesített adatokat fogja közölni. Vasárnap este 11 óra után az NVI honlapján 80-95 százalék körüli feldolgozottságú eredmény várható.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klein Dávid visszafordult a csúcs előtt

A hegymászó azért döntött így, mert kifutott az időből, vagyis ha folytatta volna a mászást, nem… Tovább olvasom