Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Választási álláspontok: lesz adóemelés?

A választások közeledtével hagyományosan egyre többször fölmerülő kérdést már a választók is egyre gyakrabban kiegészítik azzal, lesz-e valamiféle járulékemelés, illetve az adónemek közötti átcsoportosítás.
A magyar adórendszer olyan, mint a pókháló, a kicsik fönnakadnak rajta, a nagyok pedig átszakítják. Az MDF politikusa, Herényi Károly mondta ezt a héten, amikor arról beszélt, hogy pártja egykulcsos adórendszert szeretne. Az SZDSZ is így gondolkodik, a két nagyobbik párt viszont nem támogatja ezt az elképzelést. Abban egyetértés van, hogy egyszerűbb, átláthatóbb adórendszer kellene, a mostani már mindenki szerint reformra szorul. A filozófiák azonban különböznek: versenyképesség, vagy szolidaritás, vagy a kettő együtt?

Az MSZP nem tartja igazságosnak az egykulcsos adórendszert, az SZDSZ viszont azt mondja, hogy a mostani gyakorlat nem helyes. Azért bonyolult az adórendszer, mert egyrészt az állam szeretne több pénzt beszedni, másrészt meg szeretné azt különböző kedvezményeken keresztül különböző társadalmi csoportoknak visszaosztani. A Fidesz szerint ma annyira igazságtalan az adórendszer, hogy - mint ahogyan a pártelnök mondta ezt egy fórumon - még a nyúltartók is több kedvezményhez jutnak, mint a gyermekes családok.

Orbán Viktor a családi adózást szorgalmazza, a keresők és az eltartottak számát figyelembe véve. A miniszterelnök meg azt mondja, hogy ezzel épp a legjobban rászorulók, vagyis az átlagkeresetűek nem járnának jól.

A választási kampány egyik fő témája lett a héten az áfa-változtatások ügye. A Fidesz úgy tudja, hogy a kormány áfát emelne, a Pénzügyminisztérium viszont azt mondja, épp ellenkezőleg, csökkentésen gondolkodik.

- Veres János arról beszélt külföldi újságírók előtt, hogy az államháztartási hiány miatt a bevételi oldalon is dolgoznak különböző megoldásokon, és az egyik nagy nemzetközi hírügynökség szerint az hangzott el, hogy áfaemelésre kerülne sor. Szeretnénk, ha a kormány ezt a munkát leállítaná, és nem kerülne sor semmiféle adóemelésre ebben az esztendőben – mondta Varga Mihály, a Fidesz szakpolitikusa.

- Épp azzal foglalkozunk, hogy a kedvezményes áfakulcs alkalmazását a közösségi szabályoknak megfelelően mely területekre tudjuk kiterjeszteni. Öt olyan terület van, amelyben akár öt százalékra is csökkenhet az általános forgalmi adó, ilyen a kisebb javítási szolgáltatások, a magánlakások felújítása, használt lakások felújítása, ablaktisztítás, házi gondozás, vagy a fodrászat, úgyhogy Magyarországnak ebből kettőt mindenképpen ki kell választani, tehát mi áfacsökkentésen és nem áfaemelésen dolgozunk jelenleg a Pénzügyminisztériumban – mondta Molnár Albert, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bikaviadal és a flamenco hazája

Az iszlám, ahogyan teret hódított, sorra érintkezésbe került a keresztények művészi hagyományaival.… Tovább olvasom