Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Választás nélkül csak illegitim kormány kerülhet hatalomra

Egy demokratikus államban új kabinet, illetve új miniszterelnök csak parlamenti választások után foglalhatja el pozícióját - reagált Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője kedden este a Hír Tv műsorban annak kapcsán, hogy a szocialisták bejelentették, kiket látnának szivesen miniszterelnök-jelöltként. Ha nem így történik, egy gyenge illetve átmeneti kormány irányítja az országot, amely rendkívül káros lenne a nemzet számára - mondta Szijjártó.

A politikus "szánalmas szerencsétlenkedésnek" minősítette az MSZP erőfeszítéseit arra, hogy új miniszterelnököt találjon. A jelenlegi kormánypárt egyre képtelenebb kifogásokkal áll elő, hogy elkerülje az előrehozott választást, pedig ez lenne az egyetlen hatékony megoldás a válságkezelésre - mondta.

A Fidesz szóvivője emlékeztetett arra, a legnagyobb ellenzéki párt és a KDNP törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a június 7-i EP választásokkal egyidőben lehessen előrehozott országgyűlési választásokat tartani. A két párt azt szeretné elérni, hogy 72 helyett 42 nappal a választások időpontja előtt kelljen csak kiírni a voksolást. A jelenlegi törvényi szabályozás szerint ugyanis csütörtökig ki kellene írni az új választásokat ahhoz, hogy egy időben lehessen a voksolás. A változtatással rövidülne a kampányidőszak és így az ország is pénzt spórolna - mondta Szijjártó.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. rozsomak 2009. március 25. 20:24
  „Azt nem. Viszont az összes többit igen. Mire vagy még kíváncsi?”
 • 20. Nahááát 2009. március 25. 20:12
  „Kedves rozsomak! 8. hozzászólást nem te írtad?”
 • 19. rozsomak 2009. március 25. 20:01
  „17# Két kérdést tettél fel. Az elsőnél nem értem, miért nekem címezted. Nem vagyok sem a fidesz, sem a prókátoruk. A másodiknak még nincs itt az ideje. Ezt akkor tedd fel, akinek akarod, ha már ki lesz tűzve az előrehozott választások időpontja. A harmadik csalafintaságodról az a véleményem, neked nagyon is megfelel a jelenlegi állapot, tehát neked egyenlőre nincs szükséged jó tanácsra. Nyugtalanításodra azért közlöm, még az is előfordulhat, te a fideszt majd igencsak szerethetőnek fogod találni..”
 • 18. Arvisura 2009. március 25. 17:31
  „Ha illegitim lenne a választások nélküli új kormány, akkor Orbánnak mi megbeszélni valója volt Surányival, akinek legnagyobb esélye van arra, hogy a nagy politikai sz... r keverésben miniszterelnök legyen.
  Az előrehozott választást a fidesz nem gondolja komolyan, egy nem létező programmal nem lehet országot irányítani. Egyébként Orbán azt nyilatkozta az egyik rádióban (ha jól emlékszem Infórádió), hogy nemzeti egység nélkül nem biztos hogy megnyerik a választásokat, vagyis megint elővette az "egy a tábor egy a zászló" agymenést.”
 • 17. Nahááát 2009. március 25. 16:45
  „Kedves rozsomak! Ugyan győzz már meg miért is jobb a fidesz mint az mszp? Mi is a fidesz programja? De megoldást várok, ne azzal gyere ki mit qurt el...”
 • 16. menti 2009. március 25. 16:10
  „nah, nekem az egészből úgy van elegem, ahogy van. 56 évesen sok mindent megértem. Mit mondok, amikor megírják, Sz. Katalin, az OGY elnökének 7 év alatt 134 milla jövedelme volt, és úgy vett fel költségtérítést, hogy szolgálati lakásban lakik, gépjármű hozza, viszi. Na ez az!!! a 20 év alatt az országgyűlési képviselők, így vallják be jövedelmüket, és ne legyenek megválaszthatóak. Miért? érintse meg Őket is az, hogy mi az amikor a főnök azt mondja, irány a munkanélküli hivatal. Sokat vagyunk, Ők meg max. 500 fő, akit érintene. Bár az a gond, hogy ilyen jövedelmek mellett Sz. Péter, aki 4 év alatt 50 milliót vallott be, nem érdekli az egész, mert már a menekülő utakat kiépítették maguknak, függetlenül a hovatartozástól. Szumma szummárum Új választások, de azok, akik a rendszerváltást követően parlamenti képviselők voltak ne legyenek megválaszthatók, ha 4 millió feletti jövedelemmel bírtak, a képviselői idejük alatt. Így talán lehetne konszenzus, megújhodás, és Magyarország kilábolna a korrupt társadalmi helyzetéből.”
 • 15. Primax 2009. március 25. 16:00
  „Valószínűleg nagyon nagy bajban lenne a FIDESZ, ha nekik kellene - most azonnal - kormányozniuk.
  Elképzelésük nulla, csak azt mantrázzák folyamatosan, hogy :
  - " Döntsön a nép ! "
  Miről ?
  Hogy legyen egy régi/új királyunk ? ? ?
  Szíjjártó meg különösen szánalmas figura egy ebben az egész cirkuszban.”
 • 14. load 2009. március 25. 13:23
  „11. jockey
  "...amely 2002 elején a térség vezető országa volt..."
  Ez az urban legend mindíg előjön, de nagy marhaság.
  Soha nem voltunk a térségben elsők, mert Szlovénia és Csehország mindíg elöttünk volt.
  Nézd meg ezeket az adatokat és rájössz, hogy a mi múltbéli elsőségünk csak ócska pártpropaganda, és mindíg vannak rá vevők!
  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page?_pageid=1996,45323734&_dad=portal&_schema=PORTAL&screen=welcomeref&open=/t_na/t_nama/t_nama_gdp&language=en&product=REF_TB_national_accounts&root=REF_TB_national_accounts&scrollto=0”
 • 13. Reális 2009. március 25. 12:32
  „Remélem,hogy a Jobbik ezrével vesz el szavazatot a fidesztől!”
 • 12. Feri1 2009. március 25. 11:51
  „"Tisztességből is leckét adtak a csehek
  Gondolom sokan emlékszenek még arra, amikor Deutsch Tomi tüntetett a csehszlovák demokráciáért. Most a kormány leváltása kapcsán a csehek bebizonyították, hogy ott működik a demokrácia és a korrupcióellenesség, miközben nálunk ilyen elő sem fordulhat, kultúránk teljesen kizárja.

  Mi a cseh történet és miért nem hasonlít a magyarra? Csehországban Topolanek, a cseh miniszterelnök kiélezett parlamenti erőviszonyok mellett került kisebbségi kormányban. A kisebbségi kormányzás ott is úgy működött, hogy bizony plusz szavazatok kellettek a függetlenektől. Történt egy szép napon, hogy az egyik ellenzéki képviselő nagyon csúnya bajba került, s támogatásáról biztosította a kormányt, ha segítenek elsimítani ügyét.

  Innentől azonban elválik a magyar mintától a történet. A cseh közszolgálati TV, hozzájutott az infóhoz, tényfeltáró anyagot készített, amire a miniszterelnök környezete beparázott. Egyik tanácsadója pénzt ajánlott a riporternek, aki ezt rögzítette, s mehetett is az adás. A bukás elkerülhetetlen volt, pár kormánypárti képviselő sem szavazott bizalmat a kormányfőnek.

  Kérdem én, Magyarországon mikor fordulhatna elő hasonló. Nem akarok fantáziálni, hogy egy kisebbségi kormány milyen háttéralkukon keresztül biztosíthatja hatalmát, de hogy erről a magyar média hallgat az biztos.

  Ha történne egy ilyen eset, alapvetően 4 ponton bukhatna meg a sztori:
  1) a közszolgáltati TV-nek eszébe sem jutna feldolgozni
  2) ha feldolgozná, elég lenne egy központi ukáz, hogy ne adják le
  3) ha leadnák és kitörne a közbotrány, abba nem bukna bele egy miniszterelnök sem
  4) Magyarországon az MSZP-s képviselők, akkor sem szavaznának meg egy előrehozott választást, ha kiderülne, hogy a jelenlegi kormány legfőbb szórakozása, hogy eljátssza pókeren a devizatartalékot.

  Az után 20 évvel, hogy lesajnáltuk szegény csehszlovákokat, el lehet mondani, hogy Csehország nem csak a gazdaság, hanem a közerkölcs területén is magasan lehagyta Magyarországot."

  portfolio”
 • 11. jockey 2009. március 25. 11:26
  „Nehéz eldönteni, hogy az ember sírjon, vagy nevessen. Tehát adott egy ország, amely 2002 elején a térség vezető országa volt. Ezután - 7 év szocialista kormányzást követően - mára utolsó lett, a folyamatos megszorítások ellenére a csődtől csak a külföldi hitel mentette meg, igeig óráig. Ezek eddig a tények. Most jön a szubjektív szépség, némelyek szerint minderről nem a 7 éve kormányzó, hanem a 7 éve ellenzékben lévő párt tehet. Szerintem ezzel pályázni lehetne a rekordok könyvébe, több kategóriában is.”
 • 10. pmfc 2009. március 25. 11:24
  „Legyünk egészen őszinték magunkhoz. Amikor a Feri kiállt és lemondott, én azt hittem, ez nem egy spontán akció, hanem ügyesen megtervezett dolog. (bárcsak az lett volna)
  Aztán vasárnap már kezdtem gyanakodni, mára meg már tisztára világos, hogy Ferinek egy hirtelen spontán akciója volt ez az egész lemondás. (megint)

  És mára tényleg eljutottunk oda, hogy ez már csak "szánalmas szerencsétlenkedés". Vagy nem? Tegnap már vártam, hogy megnevezzék azt az egy nevet. Erre, 5 nappal a lemondás után, ez a hülye kiállt és elmondott 3 nevet.
  Kicsit gyorsabban fiúk! Amit csináltok tényleg egy szánalmas szerencsétlenkedés! :)”
 • 9. fortuna54 2009. március 25. 11:10
  „Most meg már Szijjártó,és Wiktora hibás? Ha annyira jó a Ferkó,akkor mi a probléma? Ezt már nemértem.”
 • 8. rozsomak 2009. március 25. 10:50
  „A tű nálatok akadt el, pirosszeműek. Romlott húst vettetek a hentesnél, most meg el akarjátok verni a péket ?
  Betokosodott idióták. :))))))))”
 • 7. Robusto 2009. március 25. 10:23
  „Sajtótájékoztató.

  Újságíró: Mi a Fidesz álláspontja?
  Színjátszó P.: Gyurcsány monnyon le, holnap új választást!
  Ú.: Mit tervez a Fidesz a jelenlegi gazdasági helyzetben?
  Sz. P.: Gyurcsány monnyon le, holnap új választást!
  Ú.: De mi a Fidesz programja?
  Sz. P.: Gyurcsány monnyon le, holnap új választást!
  Ú.: De mégis...
  Sz. P.: Gyurcsány monnyon le, holnap új választást! Gyurcsány monnyon le, holnap új választást! Gyurcsány monnyon le, holnap új választást! Gyurcsány monnyon le, holnap új választást! Gyurcsány monnyon le, holnap új választást!...
  (Valószínűleg megakadt a tű a lemezen...)”
 • 6. mindigatutit 2009. március 25. 10:06
  „most ugy már nem működik a "gyurcsány monnyon le",helyette jön az,hogy az emberek mit akarnak.ha a szijjártó vagy a zorbán beszél fél perc alatt 5-6szor mondja,hogy az emberek így meg úgy.nem tudom ,de vagy teljesen hülyék vagy nem 2hónapnál elbőbbre?ha ők kerülnek hatalomra,akkor minden népszerűtlen intékedésnél (mert lesz,lennie kell.hiába beszél a szíjjártó ,hogy ők tudják a tutit) megfogják kérdezni am emberektől,hogy jó-e nekik?kötve hiszem”
 • 5. Nahááát 2009. március 25. 09:43
  „Az elmúlt néhány napban volt "szerencsém" több csatornán is látni Szijjártó elvtársat. Mindenhol, kivétel nélkül az volt a kérdés, mi a Fidesz programja?! Azon túl, hogy a Világot romba döntő és megnyomorító Gyurcsány mondjon le. Mert ez megtörtént. Nos kamuzáson, mellébeszélésen kívül mást nem hallottam. Közvéleménykutások ide vagy oda, lehet foglalni kellene pár helyet az osztrák szanatóriumban... Biztos ami biztos.”
 • 4. TancsKaszabell 2009. március 25. 07:51
  „Szánalmas szerencsétlenkedés?
  Hát Én a fidesz magatartásában vélek ilyen jeleket felfedezni!
  A felcsuti elsőgenerációs, félig értelmiségi nagyon ravasznak tűnik?
  Pedig olyan egyszerű mint a fagyott krumpli.Mert ugye azt, a földet
  művelő ember, az állataival eteti meg.Mi nem esszük meg a fagyott krumplit!
  Szenvednek,tanácstalanok mert ezt nem várták,hiszen Ők elhitték saját propagandájukat,
  már ami a Miniszterelnök hatalomhoz való ragaszkodását jelentette.Ettől a bejelentéstől
  zavarodtak meg.Lavíroznak,újra és újra áthangszerelik a stratégiai elképzeléseiket és minden
  új kihívásra azonnal rávágják a szokásos válaszaikat,később magyarázgatják.
  Egy szempont viszont végig megmarad, az a hatalom mindenáron való megkaparintásának
  görcsös szándéka,bármi áron.Le kell csendesíteni azokat az erőcsoportokat akik ezt az
  pártot éltetik anyagilag.A türelmük fogyott el a pénzük mellett.
  Ha hiszik ha nem már ők az összeomlás előtt állnak.A hitelezőik már a végső ultimátumot
  bejelentették.Nehéz időknek néznek elébe bármely irányban dőlnek el a kérdések.
  Pedig jobban tennék ha figyelő szemüket Lett országra vetnék.Szinte biztos vagyok abban,hogy
  a sok populista propagandájuk sikeressége okán néhány hónap alatt széles tömegbázison
  megszerveződik a szemben állók,elégedetlenek serege.Ki fogja őket meggyőzni és miről? .
  Nos akkor kíváncsi leszek Szíjjártó "szájtépő barátunk" mondókájára!Még saját városát is
  el fogja kerülni jogos félelmében!”
 • 3. pampus 2009. március 25. 07:06
  „A következő választásokat megfogja nyerni a FIDESZ ! De ne higgye, hogy Ők nem lesznek, bírálva, hisz a nyálverés amit eddig tettek e rendszer megváltoztatásért az szinte semmi! Hisz e kormány és feje önként fog távozni.”
 • 2. kisem 2009. március 24. 23:01
  „Jó helyen mondta, ott biztos helyeselték a mondandóját.
  Csakhogy... Azt mondom, hogy ez már tavaly május óta nagyon unalmas. És ha minden a várható módon történik, akkor még egy egész évig így lesz. Ez is lehet program, csak értelmetlen erőltetni, mint ahogy a választási törvény módosítását ripsz-ropsz előterjeszteni, mert most az tűnik számukra célravezetőnek.
  Azt mondja a Petya, hogy az ország spórolna a rövid kampányidőszakkal. Az ország nem, ők annál inkább, és nem nőne tovább az adósságuk.
  Kitalálhatnának végre valami elfogadhatót is!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP jelöltjei: Glatz, Surányi, Vértes

Surányi György, a jegybank volt elnökéről, Glatz Ferenc az MTA volt elnökéről, és Vértes András, a… Tovább olvasom