Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Választás 2014 - Aktív és passzív választójog

Több mint 8 millióan szavazhatnak az áprilisi országgyűlési választáson, ám ez nem jelenti azt, hogy minden választó egyben választható is.
A törvény különbséget tesz aktív és passzív választójog között

Nem választható ugyanis képviselővé az, aki jogerős ítélet alapján szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti.

Az alaptörvény politikai alapjogként határozza meg a választójogot: minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó és választható legyen.

A választójog feltétele a magyar állampolgárság, valamint a nagykorúság; a nagykorúságnak az a feltétele, hogy az állampolgár betöltse 18. életévét, vagy a 16. életévét betöltve házasságkötéssel szerezzen nagykorúságot.

Fotó: MTI
Fotó: MTI


A jogalkotó a korábbitól eltérően már nem köti a választójogot magyarországi lakóhelyhez, azaz a külföldön élő választópolgároknak is biztosítja a választójogot; országos pártlistákra szavazhatnak, egyéni választókerületi jelöltekre azonban nem. A magyarországi lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgároknak március 22-ig kell regisztrálniuk magukat a központi névjegyzékben, ha voksolni szeretnének április 6-án.
A szavazati jog az úgynevezett aktív választójog, a választhatóság joga pedig a passzív választójog.

A választójogot csak az úgynevezett természetes kizáró okok korlátozzák, ezek alapja mindig jogerős bírósági ítélet. Az alaptörvény szerint nincs választójoga annak, akit "bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt a bíróság a választójogból kizárt".

Tehát nem rendelkezik sem aktív, sem passzív választójoggal az, aki cselekvőképességét korlátozó vagy kizáró gondnokság alatt áll, de esetében a bíróság még nem rendelkezett a választójogból kizárás kérdésében. Annak sincs sem aktív, sem passzív választójoga, akit a bíróság kizárt a választójogból, mert a választójog gyakorlásához szükséges belátási képessége pszichés állapota, szellemi fogyatkozása vagy szenvedélybetegsége miatt tartósan vagy időszakonként visszatérően nagymértékben csökkent, vagy tartósan teljes mértékben hiányzik. Nincs sem aktív, sem passzív választójoga annak, akit a bíróság jogerősen eltiltott a közügyek gyakorlásától.

Szavazati joggal ugyan rendelkezik, ám nem választható, aki jogerős ítélet alapján szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti, és nincs eltiltva a közügyektől.

A választójoggal rendelkező fogvatartottak részére a büntetés-végrehajtási (bv) intézetben kell biztosítani a választójoguk gyakorlását. A választójoggal rendelkező fogvatartottak azonban csak akkor szavazhatnak, ha - amennyiben szükséges - átjelentkeztek a bv választókerületébe és a személyazonosság és a lakcím megállapításának alapjául szolgáló igazolvány a fogva tartó intézménynél rendelkezésre áll.

A fogvatartott személyazonosságának minden kétséget kizáróan megállapíthatónak kell lennie, és a szavazás előtt mozgóurnát kell igényelnie ahhoz, hogy voksolhasson.

Az Országgyűlés a 2010-es önkormányzati választás előtti nyáron fogadta el azt az alkotmánymódosítást, amely kimondta: a Magyar Honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai szolgálati jogviszonyuk fennállása alatt és annak megszűnését vagy megszüntetését követő három évig nem indulhatnak jelöltként az országgyűlési képviselők választásán, az európai parlamenti választáson, a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek, valamint a kisebbségi önkormányzati képviselők választásán.

A 2011-ben elfogadott alaptörvény azonban már nem tartalmazza ezt a szabályt, így megnyílt a lehetőség a hivatásosok előtt, hogy jelöltként induljanak az áprilisi országgyűlési választáson, megszűnt a passzív választójogukat korlátozó szabály.

Mivel a választójog a magyar állampolgársághoz kötődik, így nem lehet lemondani róla. De természetesen a választópolgár dönthet úgy, hogy nem megy el voksolni április 6-án.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emeltek a gyilkos szamarak gazdája ellen

A Vas megyei férfi ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt… Tovább olvasom