Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Választanunk kell, milyen jövőt akarunk

Folytatás az 1. oldalról.

Csányi Vilmos akadémikus részletesen beszélt a közösségfejlődésről, végül napjainkról, kérdezve: vajon egy-egy ember ma hány közösség tagja? Tudja-e, melyik közösségben mit várnak el tőle, s ő mit várhat? Most azt mondhatjuk, hogy „egytagú csoportok” vagyunk, egyezkedésekben élünk, de ezek az egyezségek csak az érdekeink határáig tartanak. Mi hát a jövőben a megmaradás feltétele? Ha megáll a népességnövekedés (több fejlett országban ez máris tapasztalható), ha nem lesz világháború (atomháború), ha növekszik az emberiség klímakontrollja, s ha csökken a fogyasztás...
Fodor István, az Ericsson Magyarország elnöke érdekes adatokkal szolgált. Azzal például, hogy nem is túl régen, 1995-ben az emberiség mintegy 12 százalékának volt telefonja, s a Föld lakóinak fele még egyáltalán nem telefonált. Tavaly már 2 milliárd mobiltelefont használtunk, 2009-ben pedig már a becslések szerint 3 milliárd készülék lesz forgalomban. Gyökeresen és rohamosan átalakul az internet, a kommunikáció általában. Ha 1990-ben megkérdezték volna, hol tartunk mondjuk harminc év múlva, s akkori „jóslatainkat” most, az időtáv felénél elővennénk, alaposan megdöbbennénk a technikai fejlődés rohamtempójától. Az ember szeret gond nélküli jövőt álmodni, mondta Fodor István, csakhogy a valóság más, sok a nyitott kérdés a jövőt illetően. A tudománynak ezekre kell összetenni a válaszokat.
A konferencia ma szekcióülésekkel folytatódik, a közérdeklődésre is számot tartó előadásokra lapunkban később visszatérünk.

Az akadémiai bizottság éppen harminc éve működik

Köszöntőjében a házigazda, Schmidt Péter (aki egyben a bizottság alelnöke is) emlékeztetett rá, az akadémiai bizottság éppen harminc éve működik, kihelyezett ülését többször tartotta már Győrött. A harminc évre visszatekintve Simai Mihály akadémikus szólt arról, hogy igen nehéz volt a kezdet, hiszen akkortájt erősen vitatták, hogyan, s egyáltalán minek kutatni a jövőt? Hiszen megvolt a szocializmusba vezető egyetlen kijelölt út. A köszöntők sorában felszólalt még Nováky Erzsébet, az MTA jövőkutatási bizottságának elnöke és Galavits József győri városplébános, teológiai tanár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A telefonos állásinterjúról

Tovább olvasom