Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Vajúdás az otthon szülés körül

A néhány héten belülre beharangozott miniszteri rendelet elvileg pontot tesz az otthon szülés körüli vitára, de azt nem tudni, hogy megbékél-e az orvosi kamara és a szülő nők szabad választásáért küzdő Geréb Ágnes is. Addig ugyanis, amíg nem csak szakmai ellenérvek állnak a háttérben, nehéz az egyezség.
Magyar Orvosi Kamara
Az évek óta tartó csatározásban úgy tűnik, hogy a kamara és Geréb Ágnes is a kismamák, illetve az újszülöttek érdekeit védi, és szakmai érveket hangoztatva vitázik. Pedig a háttérben van még egy fontos dolog, amelyről nem beszélnek az érintettek. Könnyű pedig belátni: a paraszolvenciára épülő hazai egészségügy nem fogja csendben lenyelni, ha az egyik legjobban „ jövedelmező ” ágából nem lát semmit az alternatív szülési lehetőségek miatt. A kórházak sem kapnak pénzt azok után az anyák után, akik otthon adnak életet gyermeküknek, de bizonyos kezelésekért mégiscsak az intézményhez fordulnak. A szakemberek ezért tartják etikátlannak az otthon szülés vállalását akkor, ha az orvos nem tud minden szakmai feltételt biztosítani az anyának és gyermekének. A miniszteri rendelet pontosan leírja majd, ki és hogyan vállalhat otthon szülést, mégsem biztos, hogy ez a történet vége.
Az egészségügyi miniszter kérésére az Országos Szülészeti Intézetet a napokban kidolgozta az otthon szüléshez szükséges személyi és technikai feltételeket. Az intézetnek harminc nap állt ugyan rendelkezésére, de a tervezet alig egy héten belül már a minisztérium folyosóján „ keringett ” . (Ma is ott van.) Mikola István szerint azért készült el ilyen gyorsan, mert az alapelvek nagy részét már korábban kidolgozták. Nem mondta, de nyilván nem véletlen, hogy épp most került terítékre ez a kérdés. Az otthon szüléseket Magyarországon egyedül kísérő Geréb Ágnes ügyének rendezése kevés lett volna ahhoz, hogy a miniszter egyértelműen szembeszálljon a Magyar Orvosi Kamarával, illetve a Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégiummal, amelyek tűzzel-vassal harcolnak az otthon szülés ellen. Ha mégis így lett volna, akkor Mikola nem várt volna 2000 októberétől arra, hogy utánanézzen azoknak az okoknak, amelyek miatt a „ renitenskedő ” szülésztől is elvették a működési engedélyét. Az a tény, hogy a szülészeti intézet is csaknem kész koncepcióval várta, hogy végre valaki megkérdezze tőle, milyen feltételeket állít az otthon szülésre vállalkozó orvosok elé, szintén azt mutatja: ezzel a kérdéssel – túl a politikai érdeken – foglalkozni kellett, ha már egyszer a családtervezésről állami szinten egyre több szó esik, így – elkerülhetetlenül – az alternatív szülési lehetőségekről is.

Orvos és anya büntethető

„ Azokban a fejletlen országokban, ahol az otthon szülések száma magas, megdöbbentően nagy az anyai és a magzati halálozás. ”
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a segítség nélkül otthon született és meghalt újszülöttek esetében is büntetőeljárás indul az anya ellen, tehát a törvény ugyan megadja a nőknek azt a jogot, hogy intézményen kívül, akár otthon szüljenek, de önrendelkezési jogukkal nem élhetnek, mivel ugyanezen esemény kapcsán az újszülöttről már nem dönthetnek. A határozatban szerepel az is, hogy a hirtelen fellépő komplikációkkal nem lehet mit kezdeni otthon, de egy konkrét esetet sem említ, amikor az otthon megkezdett szülésnél amiatt nem tudtak orvosolni hirtelen fellépő komplikációt, mert a kórházat későn érték el. Az otthon szülés mellett kiállók furcsállják azt is, hogy a MOK miért a fejletlen, és miért nem az Európai Unió országainak statisztikáiból indul ki. Úgy értékelik ugyanis, hogy a MOK szerint a higiénés viszonyok, az emberek egészségügyi szocializációja és az infrastruktúra tekintetében közelebb áll Magyarország Guineához, mint Angliához vagy Németországhoz.

Csecsemőhalálozás „ Egy lapon vele nem ” Érvek és érdekek

Az otthon szülést levezető Geréb Ágnesnél nincs hálapénz, a mamáknak azonban részt kell venniük egy 50 órás felkészítő tanfolyamon, amelynek ára 50 ezer forint. Ez „ egyszeri és örök bérlet ” , ami annyit jelent, hogy a következő otthoni szülésért nem kell semmit fizetni. Geréb Ágnes azt sem titkolja azonban, hogy csapata a támogatók segítségével tud működni (akad köztük olyan, aki soha nem szült, s várhatóan nem is fog).

„ Azt akartam, hogy rám figyeljenek ”

Geréb Ágnes elmondása szerint egyre több olyan intézmény van már az országban, ahol egy-egy orvos anélkül fogadja pácienseit, hogy azoknak előbb szemlesütve magyarázkodniuk kellene, miért szültek otthon. Megnevezni azonban még egyet sem tud, bízik abban, „ hamarosan eljön az idő, amikor ki lehet mondani az orvosok nevét ” . Áttörést emleget.

Pontot tenni a végére

Ezzel eljutott oda, ahonnan elindultuk: a miniszteri rendelethez, amely pontosan megnevezi az otthon szülés feltételeit. A szaktárca vezetője erről sejtelmesen csak annyit mondott legutóbb: „ Az otthon szüléshez szükséges feltételrendszer nagyon szigorú lesz. ”
Geréb Ágnes pedig bízott abban, hogy a szakma figyelembe veszi azoknak a véleményét, akik tapasztalatokkal rendelkeznek az otthon szülés tekintetében is.
A rendeletet egyelőre titok övezi, annyi azonban kiszivárgott, hogy a szakma ragaszkodik a szakorvosi részvételhez, s nem fogadja el a szakképzett bábákkal kapcsolatos nézeteket. Állítólag heteken belül végső döntés születik, mégis látszik: nehéz szülés lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvannak a nyertesek!

Lezárult a Kisalföld Online és a Győri Rendezvény- és Fesztiválszervező Iroda közös játéka. A 2-2… Tovább olvasom