Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Vagyonadó önbevallással

Magyarország - Tartogatott még meglepetést a kormány a vagyonadóval kapcsolatban: mi becsüljük meg – egy övezeti besorolás segítségével –, hogy otthonunk átlépte-e a bűvös 30 milliós határt.


Lesz vagyonadó, s olyan határértékekkel (30, illetve 50 millió forinttal), amelyeket már napok óta pontosan tudunk, így ebben semmilyen meglepetés nem érte a közvéleményt tegnap délután, amikor Oszkó Péter pénzügyminiszter a kormányülést követően hivatalosan is bejelentette az adócsomag új elemét. Az ezt követő mondatokra azonban kevesen számítottak: „Az adót önbevallással kell majd megállapítani. A magánszemély (vagyis mi magunk) egy övezeti besorolás segítségével megbecsülheti ingatlanja forgalmi értékét; amennyiben ez jelentősen eltér a piaci ártól, akkor az APEH kérdőre vonhatja az adózót."

Nyilvánvalóan az olvasó az új adóelem praktikus részeire kíváncsi, próbáljuk ezeket összeszedni. Az alapkérdéssel, az övezeti besorolással kezdjük, de éppen ez az, amelyről még csak elméletben tudunk információval szolgálni. A számított érték mindenesetre úgy jön ki, hogy megyénként és településtípusonként lesz egy négyzetméterár – tól-ig intervallumban – megadva. (Hasonlóról korábban  már hallottunk a luxusadó kapcsán.)

Tehát például Győrben egy adott városrészben vagy egy rábaközi kistelepülésen a négyzetméterár X-Y összeg között mozoghat, az előbbi mint megyeszékhely nyilván magasabb összeget ad, mint egy község.

Az alapterületet ezzel a számmal felszorozva megkapjuk a végösszeget, ami ha 30 millió forint alatt van, nyugodtan hátradőlhetünk a székben. Ha fölötte, még mindig élhetünk korrekciós tényezőkkel: egyebek között számít, hány éves a lakás, mikor újították fel, milyen a komfortfokozata, hány szoba van benne, milyen a tájolása... stb. Ha az adózó által becsült érték jóval a piaci érték alatt marad, az adóhatóság ellenőrzést végez, de maga az APEH szedi be a vagyonadót is.

Vagyonadó: Az ingatlanoknál nem a piaci érték számít (csak), hanem az övezeti besorolás szerinti becsült összeg. Fotó: Krizsán
Vagyonadó: Az ingatlanoknál nem a piaci érték számít (csak), hanem az övezeti besorolás szerinti becsült összeg. Fotó: Krizsán

(Természetesen amint hivatalos lesz a megyére vonatkozó övezeti besorolás, erre a kérdésre részletesen is visszatérünk.) 

Akinek több 30 millió forint alatti ingatlanja van, annak nem kell fizetnie, tehát az ingatlanok értéke nem adódik össze. Több tulajdonos esetén a tulajdoni hányadnak megfelelően kell fizetni.

A nagycsaládosok három gyerek után a vagyonadó 15 százalékát levonhatják az adójukból, majd minden gyerek után újabb 15 százalékot. A minimálnyugdíj kétszeresénél kevesebbet kereső, 62 évnél idősebb nyugdíjasokat mentesség illeti meg, de csak akkor, ha az ingatlanjuk 50 millió forintnál nem értékesebb. A nyugdíjasok kérhetik a vagyonadó felfüggesztését is: ebben az esetben később az örökös fizet. A munkanélküliek is kérhetnek felfüggesztést, amit aztán tizenkét havi részletben fizethetnek meg. Az egyházak és az állami intézmények mentességet kapnak.

A hitelre vett lakás esetében az ingatlanadó természetesen a tulajdonos-magánszemélyt illeti, a bank ugyanis nem tulajdonosa az ingatlannak, csak abban az esetben lenne többletjoga, ha az adós nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket (ebben az esetben a lakás egyfajta fedezetté lép elő).

Magyarországon jelenleg a lakások 45 százaléka után évente átlagosan 15 ezer forintot fizetnek a tulajdonosok (ilyen az építményadó vagy a magánszemélyek kommunális adója), amit helyi adóként szednek be  az önkormányzatok. Ezt egészíti majd ki a vagyonadó, de aki vagyonadót fizet, az abból levonhatja az önkormányzatok által kivetett adót.

Szintén tudott, hogy a nagy értékű autókra, a vízi és légi közlekedési eszközökre is vagyonadót vetnek ki, de ennek részleteiről Oszkó Péter tegnap nem számolt be.


Számoljunk!

Harminc- és ötvenmillió forint közötti kategóriában 0,35 százalékos lesz az ingatlanadó mértéke. Ez esetben egy 35 millió forintra taksált (becsült) lakás után 105 ezer forintot kell majd befizetni évente, ez havonta 8750 forint kiadást jelent a lakásra felvett hitel törlesztőrészletein felül – ha van ilyen. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen módon szedné be az állam az ingatlanadót, egyben vagy részletekben. Lehetett hallani arról is, hogy évente két részletben kell fizetni.

Olvasóink írták

 • 4. tgkv 2009. május 23. 20:40
  „Tisztelettel feltenném a kérdést mégegyszer.Melyik győr környéki gyárba járnak be tömegessen netto 100ezerért azok az emberek akiknek 30milliót érő háza van?”
 • 3. pancser 2009. május 23. 14:36
  „Kedves 2! Ön egy bigott MSzP rajongó vagy elbutított proli! 20-30 évre verik magukat adósságokba az emberek, hogy házuk legyen 10 év 120 hónap, összejöhet egy családi ház, plusz egy kis rokoni munka meg persze saját. Egy kukorica földre épült ház eleinte még az anyagárat sem éri, azonban ha egy egész telepnyi győri fiatal építkezik utánuk, a környék parkosodik, kultúrállapotba kerül, a ház értéke akár meg is duplázódhat, pl, Zámoly és Ladamér meg más környékbeli falvakban. Úgy növekedhet a vagyon, hogy az nem kiszámítható. Aztán jön az APEH és tíz évre visszamenően behajtja a magáét, vagy akárcsak ötévre visszamenőleg. Aztán akkor magyarázhatod, hogy pár éve a házad még a tarlón állt, sőt ki is gúnyoltak mint mezei egeret, az irigyeid! Sőt a ha nincs szerencséd, még tömeges adócsaló is leszel a környékbeliekkel az együtt, olvashatsz magadról a Népszavában, meg láthatod gyalázatos csaló mivoltodat az ATV-ben. A családi házak többsége szerényen élő embereké, csak néhány elhülyített szoci választó hisz mást. Nem kell a vagyonadó. Egyéként is a FIDESZ úgy eltörli minha nem is lett volna, sok millió vidéki ember örömujjongása, meg a sok milió kertvárosi és és leendő kertvárosi polgár támogatásával! Sőt a nagy BP.-i lakástulajdonnal rendelkező belvárosi özvegyek támogatását is élvezni fogják. Természetesen a kocsmapultot támasztók az nem ez a kategória, közülük sokan házárnyi piát öntöttek le a torkukon. Persze jól tudjuk ők azok akikre az MSZP számíthat!”
 • 2. tgkv 2009. május 22. 21:59
  „Pancser.Melyik győr környéki vállalatnál lehet annyit keresni hogy mondjuk 15 millát 10 év alatt 2ember eggyütt "meg tudjon koplalni"a másik 15-törlesztését pedig fizetni.Akikről ön beszél azok életükben soha nem koplaltak.A csicsás kis tornyocskát a házra nem koplalásból építik.”
 • 1. pancser 2009. május 22. 19:41
  „Újabb hazugságon kaptam a kormányt, meg a hazugsággépezetet, történetesen az ATV-ét. Azt mondják, az emberek 95%-át nem érinti a 30 millás határ. A családi házasok nagy veszélyben vannak és az nem csupán 5%. Kiváncsi lennék a most még öntudatos maszoposok képére, amikor vegzálja őket az APEH, hogy 25 millót ér a házuk vagy 31-et! Aki nagyon gazdag az nem itt épít nyaralót, hanem pl: az Adrián ezután, még inkább mint eddig, mint ahogy a böhöm nagy jachtok sem a siófoki kikötőben állnak. GYF-nek nincs más lakása csak egy panel. Oszd meg és uralkodj, jól bevált bolsi módszer. Vajon Bajnai mennyi adófizetés alól bújt ki, vagy emlékszünk még a Fittelina kft ügyére? Akik Győr környékére költöztek, Újfaluba, Zámolyra, Újbarátra, stb. készülhetnek a sarcra. Megkoplalták a házat, a kertet? Most folytathatják a koplalást hogy fizetni tudják az adóval növelt hiteleket. A lakótelepi sarki kocsmában időt mulatóknak ilyen gondjai nem lesznek, azok a jó állampolgárok, nem fognak ingatlanadó miatt szembe kerülni az APEH-al. Sőt kárörömmel nézhetik az igyekvő szomszédot, aki családját kimenekítette a betondzsugelből egészségesebb helyre! Ezért nyilván sarc jár, az MSZP állítólagos baloldali logikája szerint. ELÉG VOLT!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kukában lopták a kaját a ferihegyi étteremből

A Ferihegyi repülőtéren vendéglátóhelyeket működtető cég alkalmazásában álló nő és férje éjszakánként egy kukában csempésztek ki élelmiszereket - sajtokat, húsokat, zöldségeket. Tovább olvasom