Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Vadvirág és a kurucok

A győri Veres-középiskola jövő tavasszal tizedszer rendezi meg az országosan népszerű Vadvirág-kupát. A diáklovasok versengésének rangját és hírnevét látványos történelmi játékok öregbítenék. A nagyszabású tervek és a szervezők készen állnak, csak támogatóra várnak.
Tavaszbontogató áprilisi szellő sodorja a tárogató- és kürtszót végig a városon. A várfalak mögött négy ágyú vár lövésre készen, a tűzvonalban húsz lovas és csaknem száz gyalogos, kurucok és labancok néznek farkasszemet. Háromszáz évet pereg visszafelé az idő, megelevenednek Rákócziék nyugat-dunántúli csatái és egy történelmi lakodalom, amelyen Vak Bottyán és Forgách Julianna grófkisasszony ropja a táncot. A látványos tervek nem egy film, hanem egy győri rendezvény forgatókönyvének részleteit keltik életre, ahogy Vígh Attila, a hagyományőrző győri lovas nemzetőr díszszakasz parancsnoka megálmodta. A miniszteri kitüntetésekkel elismert szakember a győri Veres Péter-középiskolában oktatja a lovaglást, ahol arra készülnek, hogy jövő tavasszal tizedszer rendezzék meg a sport szezonnyitó versenyét, a Vadvirág-kupát, amelyen díjugratásban jeleskedő tehetséges fiatalok mérik össze tudásukat. Az ifjú győri lovasok és az országo ssá növekedett, kezdetben iskolai megmérettetésként meghirdetett verseny sikerei egyedülállóak, a jubileum méltó arra, hogy nagyszabású történelmi játékok tegyék feledhetetlenné, nem titkoltan irányítva a figyelmet a lovassportra.
– Mindenben támogatjuk a délelőtti versengést követő eseményt. Ideális helyszín az iskola többhektárnyi parkja és lovardája, amely a jubileum tiszteletére készen áll a hagyományőrző csapatok fogadására – mondta Ladocsi Flórián igazgató és Újvári István szakmai igazgatóhelyettes, akik elkötelezett támogatói a tervezett látványosságnak. Nincs kizárva, hogy a rendezvény ünnepi programból önálló városi nevezetességgé nője ki magát a következő években.
A katonai hagyományőrzők megbecsült tagjai a Veres-iskola lovasai. A győri képzés messze kiemelkedik a hazai lovasképzés sorából, idén csak minden hatodik jelentkezőt tudtak felvenni az intézménybe, az iskola falai közül kikerülő ifjú magyar lovasok után évről évre két kézzel kapnak külföldön is.
Diáklovasokból tehát nincs hiány, ahogy a gyalogos kurucok és labancok is csak a főszervező parancsnok intésére várnak. Bizonyára a nézőkre sem lesz panasz, ahol ugyanis lovak és lovasok megjelennek, elismerő pillantások kísérik őket mindenütt.
– A verseny lebonyolításával együtt két, két és fél millió forintra lenne szükség a látványossághoz. A hangosítás, a tömegrendezvényekkel kapcsolatos kiadások, a tüzérség, a lovak szállítása jelenti a legnagyobb összeget, ehhez várjuk a támogatókat – sommázza az előzetes költségvetést Vígh Attila, aki ígéri: ha sikerül támogatókat találni, kivételes élménnyel ajándékozzák meg a győrieket.
Vígh Attila telefonszáma, amelyen a rendezvény részleteiről érdeklődhetnek a leendő támogatók: 20/533-7113.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 09.12.

Tovább olvasom